Susipažinkite su „M1E3 Abrams“: štai kas šiandien žinoma apie naują amerikiečių kuriamą tanką

2024 m. birželio 5 d. 13:04
Lrytas.lt
Darbai prie naujos kartos „Abrams“ tanko įsibėgėja. Mašina, kurios darbinis pavadinimas yra „M1A3“, formaliai yra naujos kartos tankas „M1 Abrams“. Praktiškai – dėl planuojamų pokyčių apimties – tai bus visiškai naujas tankas, kuris taps JAV šarvuotųjų pajėgų ramsčiu ir vadinsis senuoju pavadinimu.
Daugiau nuotraukų (1)
Naujos kartos kovinių mašinų kryžminė funkcinė grupė (angl. Next Generation Combat Vehicle Cross Functional Team, NGCV CFT) gegužę paskelbė apie JAV kariuomenės ir „General Dynamics Land Systems“ susitarimą. Jis susijęs su preliminaraus į ateitį orientuoto tanko „M1E3“ projekto kūrimu.
Darbai prie naujojo tanko vykdomi lygiagrečiai su darbais, susijusiais su nauja pėstininkų kovos mašina „XM30“ („Optionally Manned Fighting Vehicle“ programa), kuri turėtų pakeisti šiuo metu naudojamas „M2/M3 Bradley“ šarvuočius.
„M1E3 Abrams“ – naujas JAV kariuomenės tankas
Rašoma, kad naujasis „Abrams“ turėtų būti lengvesnis už dabartinės kartos tankus ir sverti mažiau nei 54 tonas (šiuolaikinių tankų svoris paprastai viršija 65 tonas).
Nepaisant mažesnio svorio, tikimasi, kad „M1E3“ pasižymės aukštesniu apsaugos lygiu ir kartu didesniu mobilumu nei šiuo metu naudojami tankai. Tai bus įmanoma, be kita ko, naudojant naujovišką hibridinę varomąją sistemą ir įdiegus automatinio užtaisymo sistemą, dėl kurios įgula sumažės vienu žmogumi – ir taip sumažės šarvuočio erdvė.
Svorio mažinimui taip pat įtakos turės aktyviosios apsaugos sistemos ir dirbtinio intelekto sprendimai, palengvinantys įgulos darbą. Kai kurie iš šių sprendimų jau pademonstruoti GDLS sukurtame demonstraciniame modelyje „AbramsX“.
Naujas „Abrams“ – 2030 m.
Kol kas nežinoma, ar mašinoje bus naudojami dabar esantys komponentai, ar ji bus kuriama visiškai iš naujo. Nežinoma ir tanko konfigūracija – svarstomi sprendimai su pilotuojamu ar nepilotuojamu (kaip rusiškame tanke „T-14 Armata“) bokšteliu.
Tikimasi, kad per ateinančius 18 mėnesių bus parengti techniniai reikalavimai ir preliminarus naujojo tanko projektas. Tikimasi, kad naujojo „Abrams“ kūrimo grafikas bus nustatytas iki šių metų pabaigos, o pagal dabartines prognozes pirmosios mašinos galėtų būti pradėtos naudoti jau 2030 m, rašo „Wirtualna Polska“.
karinė technikaginkluotėtankai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.