Rusų šventikas paskelbė, kad prisikėlė Ukrainoje nukautas samdinys

2024 m. gegužės 29 d. 08:26
Lrytas.lt
Neseniai vienoje laidoje Rusijos stačiatikių bažnyčios šventikas paskelbė, kad Ukrainoje nukautas kinų samdinys „prisikėlė“. Šis teiginys yra naujausias iš jau visos eilės neįprastų teiginių, kuriuos pateikia Rusijos valstybinė žiniasklaida ir religiniai veikėjai.
Daugiau nuotraukų (1)
Rusijos stačiatikių bažnyčios kunigas Artemijus Vladimirovas vienoje televizijos laidoje kalbėjo apie tariamą Kinijos piliečio, kuris, kaip pranešama, mirė nuo šautinės žaizdos pilve per karą Ukrainoje, „prisikėlimą“. Pasak A. Vladimirovo, šis incidentas nėra pavienis atvejis.
„Mūšio lauke nėra netikinčiųjų. Turime daugybę Kristaus pergalės prieš mirtį liudijimų. Mano žmona man siunčia daug karinių vaizdo įrašų. Prieš gavėnią žiūrėjau vaizdo įrašą apie kiną, kuris dalyvavo specialioje karinėje operacijoje, gavo mirtiną šautinę žaizdą ir prisikėlė. Jam pasirodė šventasis Lukas iš Krymo ir jį išgydė“, – pasakojo šventikas.
Jis pridūrė, kad „prisikėlusio“ kinų samdinio šeima atsivertė į stačiatikybę ir įstojo į Rusijos stačiatikių bažnyčią. A. Vladimirovas pabrėžė, kad tokie stebuklai tarp Rusijos invazijoje dalyvavusių karių nėra neįprastas reiškinys.
Šis pasakojimas yra platesnių Rusijos propagandos pastangų sakralizuoti karą Ukrainoje dalis, pasitelkiant religinius veikėjus, kad suteiktų savo teiginiams patikimumo. Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovybė per visą invazijos laikotarpį buvo oficialiosios Maskvos pusėje – o tai rodo ilgalaikę šios institucijos priklausomybę nuo valstybės ir patriarcho Kirilo politiką centralizuoti valdžią bažnyčioje.
Nuo 2022 m., kai prasidėjo plataus masto invazija, patriarchas Kirilas ir kiti aukšti bažnyčios pareigūnai ne kartą teisino karą, skleisdami mitus ir pasakojimus, atitinkančius Rusijos antiukrainietišką propagandą. Šie veiksmai sulaukė daugelio pasaulio valstybių ir religinių lyderių pasmerkimo. Tokios šalys kaip Australija, Jungtinė Karalystė, Kanada, Lietuva, Naujoji Zelandija, Ukraina, Čekija ir Estija įvedė asmenines sankcijas patriarchui Kirilui.
propagandaprisikėlimaspopas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.