Nebeliko dar vienos rusų karinės kolonos – joje buvo ir vertingiausi rusų turimi tankai

2024 m. gegužės 29 d. 11:38
Lrytas.lt
Donecko srities Časiv Jaro miesto rajone vyksta labai smarkūs mūšiai. Ukrainos karinė žvalgyba praneša, kad rusai vykdo net po kelis puolimus per dieną. Vis dėlto vienas iš paskutiniųjų puolimų jiems baigėsi dideliu pralaimėjimu – žuvo dešimtys karių ir beveik visa technikos kolona.
Daugiau nuotraukų (1)
Socialiniuose tinkluose pasirodė trumpas reportažas, kuriame išsamiai nupasakojami Ukrainos specialiojo dalinio „Kraken“ veiksmai. Jame nurodoma, kad į Rusijos ginkluotės nuostolių sąrašą šiuo atveju pateko pėstininkų kovos mašinos „BMD“, desantinė transporto priemonė „BMD-4M“ ir tankai „T-72B3“ ir „T-90M“, kurie yra vieni geriausių tankų, kuriais disponuoja Ukrainoje kovojantys rusai. Taip yra visų pirma dėl to, kad šiose mašinose įdiegta pakankamai moderni optoelektronika, pagrįsta geromis termovizorinėmis kameromis.
„Nauja diena, dar viena ataka. Časiv Jaro gynėjai nepalieka okupantams jokių galimybių“, – rašoma ukrainiečių pranešime.
Šiuo atveju gynybos veiksmai buvo gerai koordinuoti. Operacijoje dalyvavo bepiločiai orlaiviai, taip pat artilerija, kuriai padedant buvo sėkmingai sustabdyta ir sunaikinta Rusijos technika.
Vertingieji rusų tankai – ką jie turi?
Bet koks tanko „T-90M“ praradimas rusams skaudus dėl kelių priežasčių. Tai mašina, kurios vertė siekia maždaug 4,5 mln. dolerių. Vladimiras Putinas vienoje savo kalboje „T-90M“ pavadino „geriausiu tanku pasaulyje“. Ir nors karas Ukrainoje patikrino jo galimybes ir išryškino trūkumus, ši karo mašina išlieka geriausiu tanku, kurį rusai šiuo metu naudoja Ukrainos kare.
Jame sumontuota 125 mm kalibro pabūklas „2A46M-5“, ugnies valdymo sistema „Kalina“, du kulkosvaidžiai (7,62 mm ir 12,7 mm kalibro), o kėbulas sustiprintas moduliniais reaktyviniais šarvais „Relikt“. Dėl 1000 AG variklio „T-90M“ gali pasiekti maždaug 65 km/h greitį.
Tankai „T-72B3“ sukurti „T-72B“ pagrindu ir taip pat yra vieni iš naujesnių Rusijos kariuomenėje – jie pradėti naudoti tik 2013 m. Šiuose tankuose įdiegta ugnies valdymo sistema „Sosna-U“, pagrįsta termovizorinėmis kameromis „Catherine-FC“, ir automatinė užtaisymo sistema, pritaikyta įvairesniems prieštankiniams šaudmenims, įskaitant ilgesnių skeveldrinių sviedinių „Ščnev“ šeimos sviedinius. Taip pat „T-72B3“ turi reaktyvinius šarvus, rašo „Wirtualna Polska“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.