Lietuvos kaimynė oro apsaugai perka technologiją, aktyviai naudotą Pirmojo pasaulinio karo metu

2024 m. gegužės 24 d. 08:04
Lrytas.lt
2024 m. gegužės 22 d. Lenkija pasirašė svarbų susitarimą dėl oro erdvės stebėjimo pajėgumų stiprinimo įsigyjant aerostatų sistemą „Barbara“, rašo „Defence Blog“.
Daugiau nuotraukų (1)
Skelbiama, kad ši pažangi radiolokacinė sistema, galinti aptikti įvairias grėsmes, įskaitant raketas, orlaivius, bepiločius ir karinio jūrų laivyno dalinius, pagerins Lenkijos gynybinę parengtį.
Susitarimas buvo pasirašytas Varšuvoje, dalyvaujant Lenkijos Ministro Pirmininko pavaduotojui Władysławui Kosiniakui– Kamyszui ir valstybės sekretoriui Pawelui Bejdai. Sistema „Barbara“, kurią sudaro keturi aerostatai, bus dislokuota palei rytines ir šiaurės rytines Lenkijos sienas ir padidins aptikimo nuotolį daugiau kaip 300 km.
W. Kosiniakas-Kamyszas pabrėžė šio susitarimo svarbą, pažymėdamas, kad juo stiprinamas Lenkijos bendradarbiavimas gynybos srityje su Jungtinėmis Valstijomis ir stiprinamas NATO kolektyvinis saugumas. Šis 960 mln. dolerių (maždaug 885 mln. eurų) vertės sandoris, iš dalies finansuojamas JAV vyriausybės paskolos lėšomis, leidžia Lenkijai tapti antrąja šalimi pasaulyje, naudojančia tokio tipo sistemą.
Aerostatų sistema „Barbara“ papildys esamas oro gynybos ir pakrančių stebėjimo sistemas, užtikrindama įvairiapusį oro erdvės stebėjimą. Šis pajėgumas labai svarbus atsižvelgiant į vykstantį konfliktą Ukrainoje ir poreikį aptikti grėsmes įvairiuose aukščiuose ir aplinkose.
Integruodama šias pažangias sistemas, Lenkija siekia užtikrinti nacionalinį saugumą ir palaikyti regioninį stabilumą, demonstruodama savo įsipareigojimą modernizuoti savo gynybos infrastruktūrą, rašo „Defence Blog“.
Embry-Riddle aeronautikos universitetas nurodo, kad Pirmojo pasaulinio karo metu britai efektyviai naudojo aerostatus. Ši technologija sutrikdydavo priešo skrydžių maršrutus, priversdavo orlaivius skristi didesniame aukštyje ir iš anksto įspėdavo sausumos pajėgas apie artėjančius orlaivius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.