To šiame kare dar nebuvo: ukrainiečiai karinį laivą užpuolė ir likvidavo beprecedenčiu būdu

Ukrainiečiai dar kartą atakavo Sevastopolio uoste stovinčius Rusijos laivus. Tačiau šį kartą buvo panaudotos raketos „MGM-140 ATACMS“, kuriomis pirmą kartą buvo pataikyta į karo laivą. Portalas „Wirtualna Polska“ paaiškino šios atakos aplinkybes.

 Ukrainiečiai dar kartą atakavo Sevastopolio uoste stovinčius Rusijos laivus ir šį kartą buvo panaudotos raketos „MGM-140 ATACMS“, kuriomis pirmą kartą buvo pataikyta į karo laivą „Ciklon“.
 Ukrainiečiai dar kartą atakavo Sevastopolio uoste stovinčius Rusijos laivus ir šį kartą buvo panaudotos raketos „MGM-140 ATACMS“, kuriomis pirmą kartą buvo pataikyta į karo laivą „Ciklon“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2024, 7:34 PM, atnaujinta May 22, 2024, 1:35 PM

Kaip rašoma interneto svetainėje „Army Recognition“, remiantis Rusijos šaltiniais, gegužės 19–20 d. naktį per puolimą nukentėjo ir nuskendo korvetė „Ciklon“, sukurta pagal „projektą 22800 Karakurt“. Tai buvo modernus Rusijos laivas, kuris buvo pradėtas eksploatuoti 2023 m. birželio 12 d. Tai buvo vienas iš keturių baigtų statyti šio tipo laivų – ir vienintelis, tarnaujantis Juodosios jūros laivyne.

Beprecedentė ataka

Ataka turėjo būti įvykdyta balistinėmis raketomis „MGM-140 ATACMS“ – o tai būtų pirmas pasaulyje toks išpuolis prieš karinius laivus. Tiesa, husių sukilėliai Jemene balistinėmis raketomis pataikė į porą laivų Raudonojoje jūroje, tačiau tai buvo civiliniai laivai.

„Projekto 22800“ laivai yra įslaptinto dizaino ir turi pažangias taikinių aptikimo sistemas. Pagrindinė laivo ginkluotė – dvi keturių kamerų vertikalios paleidimo sistemos, skirtos sparnuotosioms raketoms „Kalibr-NK“ arba priešlaivinėmis raketoms „P-800 Oniks“.

Korvetės ginkluotę taip pat sudaro 76 mm kalibro jūrinis pabūklas „AK-176MA“ ir jūrinis labai mažo nuotolio priešlėktuvinės sistemos „Pancyr-M“ variantas. Šią sudaro pora šešiavamzdžių 30 mm kalibro pabūklų „GSh-6–30“, kurių šaudymo nuotolis – iki 5 km. Pabūklai suporuoti su raketų „57E6“ arba „57E6-E“ paleidimo įrenginiu.

Tai raketos, galinčios kovoti su taikiniais iki 20 km atstumu, tačiau tinkamos tik prieš bepiločius orlaivius, sraigtasparnius ar ikigarsines raketas. Todėl raketos „57E6“ arba „57E6-E“ yra bejėgės prieš balistines raketas, kurioms reikia didesnių sistemų – tokių kaip „S-300“ arba „S-400“ – ir jos, kaip parodė pastarieji įvykiai, turi didelių problemų, kai susiduria su JAV balistinėmis raketomis „MGM-140 ATACMS“.

Atrodo, kad uoste stovėjusi „projekto 22800“ korvetė „Ciklon“ neturėjo priedangos nuo balistinių raketų – arba ji buvo sunaikinta prieš pat ataką.

„MGM-140 ATACMS“ – rusų košmaras

Ukrainiečiai labai sėkmingai naudoja amerikiečių dovanotas balistines raketas „MGM-140 ATACMS“, tačiau iki šiol filmuotoje medžiagoje būdavo matyti, kad jos naudojamos tik su kasetine kovine galvute. Tačiau tokios būtų buvusios neveiksmingos prieš laivus, todėl šiuo atveju turėjo būti naudojamos versijos su 300 km nuotolio skeveldrine naikinamąja kovine galvute.

Šiuo atveju kalbama apie „M48“, „M57“ ir „M57E1“ šeimos raketas su viena didele „WAU-23/B“ kovine galvute, sveriančia apie 200 kg – arba jos specializuotą skeveldrinį variantą, kuris, prasiskverbęs pro taikinį, sprogsta su uždelsimu. Atsižvelgiant į tai, kad balistinės raketos skrieja net 7 machų (8643 km/h) greičiu, jų kinetinė energija yra pakankamai didelė, todėl prasiskverbianti kovinė galvutė perskrodžia laivo denį ir detonuoja viduje, padarydama didelę žalą.

Šių versijų raketų „MGM-140 ATACMS“ nukreipimas apima inercinės ir palydovinės navigacijos tandemą. Tai, švelniai tariant, šiek tiek problemiška, nes rusai gali sumažinti pataikymo tikslumą nuo kelių metrų iki kelių dešimčių, tačiau didelio taikinio (67 metrų ilgio ir 11 metrų pločio „projekto 22800“ korvetės) atveju net ir toks tikslumo sumažėjimas nedaug ką keičia, rašo „Wirtualna Polska“

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.