Įtariama, kad „Facebook“ ir „Instagram“ sukelia pernelyg didelę priklausomybę

2024 m. gegužės 17 d. 12:38
Lrytas.lt
Europos Sąjunga tiria, ar „Facebook“ ir „Instagram“ nesukelia tokios priklausomybės, kad darytų „neigiamą poveikį“ vaikų fizinei ir psichinei sveikatai.
Daugiau nuotraukų (1)
Ji taip pat nagrinės, ar socialiniai tinklai pakankamai patikrino, ar vartotojai yra pakankamai suaugę, kad galėtų jais naudotis, ir kaip turinys rekomenduojamas vaikams.
Šiuo metu dėl galimų naujojo griežto ES Skaitmeninių paslaugų akto (DSA) pažeidimų tiriamos kelios didelės technologijų įmonės, kurioms gali būti skirta iki 6 proc. metinės pasaulinės apyvartos dydžio bauda.
Abi platformas valdanti „Meta“ teigia, kad „dešimtmetį kūrė daugiau kaip 50 priemonių ir politinių priemonių“, skirtų vaikų apsaugai. „Tai iššūkis, su kuriuo susiduria visa pramonė, ir mes tikimės, kad galėsime pasidalyti savo darbo informacija su Europos Komisija“, – sakė bendrovė.
Rugsėjį „Meta“ pateikė reguliavimo institucijoms ataskaitą apie su jos platformomis susijusią riziką, kaip reikalaujama pagal DSA. ES atsakė pradėdama procedūrą.
„Komisija yra susirūpinusi, kad „Facebook“ ir „Instagram“ sistemos, įskaitant jų algoritmus, gali skatinti vaikų psichologinę priklausomybę, taip pat sukelti vadinamąjį „triušio skylės“ efektą“, – sakė ES, paskelbdama apie tyrimą.
„Triušio skylės“ poveikis reiškia algoritmų polinkį, kai vartotojas žiūri į vieną žalingą turinį, siūlyti daugiau tokio paties turinio. ES susirūpinimą kelia tai, kaip „Meta“ tikrina vartotojų amžių.
ES Komisijos narys Thierry Bretonas savo pranešime „X“ teigė, kad „nesame įsitikinę, jog „Meta“ padarė pakankamai, kad įvykdytų DSA įpareigojimus – sumažintų neigiamo poveikio jaunų europiečių fizinei ir psichinei sveikatai riziką savo platformose „Facebook“ ir „Instagram“.
Komisijos narė Margrethe Vestager pareiškime teigė, kad „esame susirūpinę, jog „Facebook“ ir „Instagram“ gali skatinti priklausomybę ir kad amžiaus patikrinimo metodai, kuriuos „Meta“ įdiegė savo paslaugose, nėra tinkami.“
ES jau atlieka tyrimą dėl „Meta“, susijusį su susirūpinimu dėl politinės dezinformacijos, rašo BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.