Pirmojo JAV prezidento dvare – netikėtas radinys

Istoriniame George'o Washingtono name Virdžinijoje rasti du stikliniai buteliai, pripildyti šimtmečių senumo vyšnių.

 Istoriniame George'o Washingtono name Virdžinijoje rasti du stikliniai buteliai, pripildyti šimtmečių senumo vyšnių.<br> Maunt Vernono muziejaus nuotr.
 Istoriniame George'o Washingtono name Virdžinijoje rasti du stikliniai buteliai, pripildyti šimtmečių senumo vyšnių.<br> Maunt Vernono muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2024, 1:46 PM, atnaujinta Apr 23, 2024, 3:45 PM

Archeologai šį atradimą padarė atlikdami kasinėjimus, kurie yra esminio dvaro, vadinamo Mount Vernonu, atkūrimo dalis. Buteliai, kurie, atrodo, buvo pagaminti 1740–1950 m., buvo rasti po mūrinėmis grindimis, kurios buvo paklotos 1770 m., sakoma pranešime.

Siekdami išsaugoti maždaug 250 metų senumo stiklinius butelius, tyrėjai jų turinį, įskaitant vyšnias, kauliukus, kotelius ir „lipnų likutį“, perpylė į mažesnius indus – kad ateityje būtų galima atlikti analizę, pranešė „The Washington Post“.

„Yra sveikų, atpažįstamų vyšnių, – laikraščiui „The Washington Post“ sakė vyriausiasis Mount Vernono archeologas Jasonas Boroughsas. – Kai pasiekėme dugną, iš tikrųjų kvepėjo vyšnių žiedais.“

Mokslininkai mano, kad didžioji dalis gintaro spalvos skysčio galėjo būti požeminis vanduo, laikui bėgant patekęs į butelius, kai jų kamščiai sunyko – ir kad vyšnios greičiausiai buvo surinktos Mount Vernone XVII a. septintajame dešimtmetyje, galbūt prieš Revoliuciją, ir padėtos būsimam vartojimui. Patys buteliai buvo užkasti kažkada tarp 1758 ir 1776 m., pranešė „The Washington Post“.

„Taigi, tai yra laiko kapsulė“, – sakė J. Boroughsas.

Kolonijiniais laikais buvo populiarus gėrimas „cherry bounce“, gaminamas iš brendžio, prieskonių, cukraus ir vyšnių sulčių (tiek G. Washingtonas, tiek jo žmona Martha buvo šio gėrimo gerbėjai.) Tačiau paprastai šis gėrimas buvo laikomas didesniuose induose, todėl archeologai padarė išvadą, kad tikėtina, jog šios dabar aptiktos uogos buvo konservuojami kitoms reikmėms – pavyzdžiui, virimui ar kepimui. „Yra XVIII a. aprašymų, kuriuose kalbama apie tinkamus vaisių ir daržovių konservavimo būdus, – pasakojo archeologas. – Vienas iš labiausiai paplitusių – ypač uogų – būdų yra kuo labiau jas išdžiovinti... sudėti į sausą butelį, užkimšti kamščiu... ir užkasti.“

Verta paminėti, kad vyšnias greičiausiai rinko ne pats G. Washingtonas, o kažkas iš šimtų tuo metu Mount Vernone gyvenusių vergų. O pasak G. Washingtono Mount Vernono muziejaus, garsusis pasakojimas apie jauną G. Washingtoną, kirviu nukirtusį vyšnią ir vėliau prisipažinusį, nes „nemokėjo meluoti“, yra biografo sugalvotas mitas. Tai ne pirmas kartas, kai Virdžinijoje randama panašių indų su senovinėmis vyšniomis ir kitais vaisiais. 1966 m. buteliai buvo rasti Viljamsburge, o 1981 m. keletas butelių buvo rasta Thomaso Jeffersono dvare Monticello, rašo „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.