Neįprastas atvejis: spėjama, kad kelią į Ukrainą rado ir afrikiečių sukurtas šarvuotis

Apžiūrinėdamas naujausius Ukrainos gamintojų šarvuočius, šalies ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis apžiūrėjo ir specifinį ratinį šarvuotį su viršuje sumontuota ginkluotės bloku.

 Apžiūrinėdamas naujausius Ukrainos gamintojų šarvuočius, šalies ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis apžiūrėjo ir specifinį ratinį šarvuotį su viršuje sumontuota ginkluotės stotimi.<br> Stopkadras
 Apžiūrinėdamas naujausius Ukrainos gamintojų šarvuočius, šalies ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis apžiūrėjo ir specifinį ratinį šarvuotį su viršuje sumontuota ginkluotės stotimi.<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2024, 9:22 AM, atnaujinta Apr 23, 2024, 12:23 PM

Kai kurios žiniasklaidos priemonės tikina, kad būtent šią transporto priemonę, vizualiai labai panašią į Pietų Afrikos Respublikos „Paramount Group“ gaminamą „Mbombe 6x6“, pagal licenciją pagamino vietinis Ukrainos šarvuočių gamintojas. Nors šiuo metu oficialaus patvirtinimo apie tai nėra, galima bent jau aptarti jos galimybes ir savybes, juolab kad tai tikrai įdomus įrenginys, pirmenybę teikiantis apsaugai ir universalumui.

Kaip rašo „Defense Express“, 2010 m. pristatinėdama šarvuotąjį transporterį „Mbombe 6x6“, „Paramount Group“ iš karto atskleidė visus savo kozirius.

Gamintojai pabrėžė tvirtus šarvus, sukurtus remiantis patirtimi kovojant su Talibano pajėgomis Afganistane – bendrovė teigia, kad „Mbombe 6x6“ dugnas gali atlaikyti 50 kg sveriančią miną, sprogusią už 5 metrų nuo transporto priemonės. Skirtingai nei, pavyzdžiui, „Bushmaster“ su V formos korpusu, „Mbombe“ dugnas yra plokščias – tad išlaiko žemą profilį – tačiau išlaiko apsaugą nuo minų.

Šarvuotis pasižymi dideliu pravažumu ir nepriklausoma pakabos sistema. Su 457 AG varikliu mašina kelyje gali įsibėgėti iki 100 km/val. greičio, operatyvinis mobilumas – 700 km. Įgulą sudaro trys kariai ir iki 11 karių desantiniame skyriuje.

Tačiau prireikė nemažai laiko, kol „Mbombe 6x6“ surado pirmąjį klientą. 2016 m. „Paramount Group“ sudarė sutartį su Jordanija dėl 50 „Mbombe“, iš kurių 25 turėjo būti pagaminti bendrovėje, o kita pusė surinkta pačioje Jordanijoje. Išsamesnės informacijos apie šio sandorio eigą nėra, tačiau štai įdomi žinutė: 2020 m. Libijos vyriausybės kontroliuojamos pajėgos gavo nenurodytą skaičių „Mbombe 6x6“ – kovai su feldmaršalo Haftaro daliniais.

Šiuo metu „Mbombe“ Jordanijos ginkluotosiose pajėgose nebenaudojamos. Kalbant apie šių šarvuočių operacijas Libijoje, viešojoje erdvėje taip pat nėra jokios informacijos.

Jei pasitvirtins duomenys, kad viena iš Ukrainos įmonių gavo licenciją gaminti „Mbombe 6x6“ Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, tai nereikš, kad Ukraina šiuo metu yra vienintelė šios šarvuotos mašinos užsakovė. Vos prieš 5 dienas iš „Military Africa“ pasirodė pranešimas, kuriame teigiama, kad Ekvadoras iš „Paramount Group“ užsakė „Mbombe 6x6“ brigados komplektą, skirtą kovos su partizanais operacijoms prie sienos su Kolumbija, rašo „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.