Ukrainiečiai rusus atakavo galinga prancūziška ginkluote – štai kuo ji ypatinga

Neseniai internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip Ukrainos naikintuvas „Su-27S“ skrydžio metu iš kairiojo paleidimo įtaiso paleidžia prancūzų valdomą bombą „AASM-250“. Filmuotoje medžiagoje matyti, kad po dešiniuoju orlaivio sparnu yra antra tokia pati bomba.

Neseniai internete pasirodė įrašas, kuriame matyti, kaip Ukrainos naikintuvas skrydžio viduryje iš kairiojo paleidimo įtaiso paleidžia prancūzų valdomą aviacinę bombą „AASM-250“.<br>Stopkadras.
Neseniai internete pasirodė įrašas, kuriame matyti, kaip Ukrainos naikintuvas skrydžio viduryje iš kairiojo paleidimo įtaiso paleidžia prancūzų valdomą aviacinę bombą „AASM-250“.<br>Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2024, 10:08 AM, atnaujinta Apr 17, 2024, 10:11 AM

Apie pirmą kartą patvirtintą šio konkretaus tipo aviacinės amunicijos panaudojimą pranešta 2024 m. kovo 5 d. Tuomet buvo išplatintas intriguojantis vaizdo įrašas, kuriame matyti bomba „AASM-250“ su šiurpą keliančiu užrašu: „Už Odesos vaikus. Su neapykanta, be pagarbos“.

Pirminiai įrodymai, leidžiantys manyti, kad šios aviacinės bombos buvo panaudotos, atsirado maždaug 2024 m. vasario pabaigoje ir kovo pradžioje. Tada ukrainiečiai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame nurodomas tikslus šaudmenų tipas, naudotas per ataką prieš Rusijos pajėgas Avdijivkos kokso chemijos gamykloje.

Prancūzų „Hammer“

„AASM-250“ yra prancūzų tiksliai valdomas šaudmuo, kurį sukūrė bendrovė „Safran Electronics & Defense“. Jis skirtas paleisti iš įvairių orlaivių platformų ir gali labai tiksliai atakuoti tiek stacionarius, tiek judančius taikinius.

„AASM-250 Hammer“ yra modulinis ginklas – o tai reiškia, kad jį galima sukonfigūruoti su įvairių tipų nukreipimo ir kovinių galvučių moduliais, kad atitiktų konkrečios misijos poreikius. Standartinė komplektacija apima 250 kg kovinę galvutę, tačiau atsižvelgiant į taikinį, joje galima montuoti ir mažesnes ar didesnes kovines galvutes.

Bombos ilgis – maždaug 3 metrai, skersmuo – 0,2 metro, sparnų plotis – 0,9 metro. Nepaisant kompaktiško dydžio, „Hammer“ gali gabenti didelę naudingąjį krovinį.

„AASM-250“ įdiegta navigacijos sistema leidžia ginklui išlaikyti didelį tikslumą, o tikėtinas nuokrypis yra mažesnis nei 10 metrų.

„Hammer“ kovinė galvutė yra didelės sprogstamosios galios skeveldrinė kovinė galvutė, optimizuota taip, kad padarytų didžiausią žalą dideliame plote. Ginklas taip pat turi užprogramuojamą sprogdiklį, leidžiantį sureguliuoti detonacijos laiką, kad smūgis būtų kuo efektyvesnis.

Parengta pagal „Bulgarian military“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?