Pasirodžiusį „iPhone“ sistemos atnaujinimą gavo ne visi: atsakė, kam verta susirūpinti dėl įrenginio saugumo

„iPhone“ išmaniųjų telefonų gamintoja „Apple“ ką tik pristatė savo programinės sistemos atnaujinimą „iOS 17.4“. Nuo šiol „iPhone“ naudotojai galės išbandyti alternatyvias programėlių parduotuves ir naršykles, taip pat naujus emociukus (angl. emoji) ir kitas funkcijas. Vis dėlto, „Tele2“ Inovacijų ekspertas Arnoldas Lukošius pastebi, kad šis atnaujinimas bus prieinamas ne visiems – veiks tik naujesniuose „iPhone“ telefonuose, o kai kurie seni modeliai nuo šiol atnaujinimų nebegaus visai.

Pasirodęs „iPhone“ ir „iPad“ programinės įrangos atnaujinimas skirtas ne visiems įrenginiams.<br>123rf nuotr.
Pasirodęs „iPhone“ ir „iPad“ programinės įrangos atnaujinimas skirtas ne visiems įrenginiams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2024, 11:33 AM, atnaujinta Mar 13, 2024, 11:35 AM

Suteikia naujų galimybių

„iPhone“ telefonų savininkams verta pasitikrinti savo išmaniuosius telefonus – daugeliui naudotojų jau prieinamas programinės sistemos atnaujinimas „iOS 17.4“, siūlantis papildomų galimybių. Visų pirma, atsinaujinę savo įrenginius naudotojai galės pasinaudoti atnaujinta įrenginio apsaugos nuo vagystės funkcija, taip pat pasirinkti savo nuotraukas, kurias jiems paskambinus savo ekrane matys kiti „iPhone“ naudotojai.

„Tarp kitų svarbių atnaujinimų – galimybė naudojantis greitojo duomenų siuntimo funkcija „AirDrop“ persiųsti kontaktinę informaciją. Taip pat nuo šiol padidintas „iMessage“ žinučių saugumas. Vienas laukiamiausių atnaujinimų – naujai atsiradę emociukai. Nuo šiol naudotojai gali išmėginti fenikso, žaliosios citrinos, žmones vaizduojančius ir kitus simbolius“, – sako A. Lukošius.

Anot eksperto, keli atnaujinimai susiję su Europos Sąjungoje įsigaliojančiu Skaitmeninių rinkų akto (DMA) įstatymu. Juo siekiama, kad skaitmeninė ekonomika taptų sąžiningesnė, labiau konkurencinga. Nuo šiol ES gyventojai galės savo „iPhone“ įrenginiuose naudoti pasirinktą pagrindinę naršyklę, pavyzdžiui, „Chrome“ ar „Firefox“. Iki šiol pagrindinė galėjo būti tik „Apple“ sukurta naršylė „Safari“.

Be to, netrukus ES gyventojams turėtų būti prieinamos ir alternatyvios programėlių parduotuvės. Vietoje „iOS App Store“ dabar bus galima norimų programėlių ieškoti ir kitose paskyrose.

Atsinaujinti savo įrenginį į „iOS 17.4“ galima telefono nustatymuose pasirenkant „General“, tuomet „Software Update“. Tada reikėtų spausti „Download and Install“ ir, atsisiuntus atnaujinimui, spustelti „Install Now“. Prieš atnaujinant įrenginį rekomenduojama sukurti visų jame esančių duomenų atsarginę kopiją.

Prieinamas ne visiems

Pasirodęs „iPhone“ ir „iPad“ programinės įrangos atnaujinimas skirtas ne visiems įrenginiams. Pristačiusi „iOS 17.4“, „Apple“ nutraukia programinės įrangos atnaujinimus šiems įrenginiams: „iPhone 8“, „iPhone 8 Plus“ ir „iPhone X“. Pasak A. Lukošiaus, paprastai tariant, baigėsi šių įrenginių „galiojimo“ laikas.

„Tai reiškia, kad šie įrenginiai nebesulauks atnaujintų funkcijų. Tačiau svarbu atsižvelgti ir į kitą svarbų aspektą – saugumo atnaujinimų laikotarpį „Apple“ konkretaus fiksuoto laikotarpio saugumo atnaujinimams neturi, tačiau įprastai juos teikia dar metus ar dvejus po to, kai baigiasi programinės įrangos atnaujinimai. Galima sakyti, kad po septynerių metų nuo išleidimo „Apple“ produktai paskelbiami pasenusiais“, – sako ekspertas.

Jis priduria, kad saugumo atnaujinimai užtikrina, jog prietaisas išliktų apsaugotas nuo kylančių kibernetinių grėsmių net ir nustojus veikti programinės įrangos atnaujinimams. Pasibaigus saugumo atnaujinimams ilgainiui galima pastebėti tam tikrus naudojimosi trukdžius, pavyzdžiui, sutrinka kai kurių programėlių veikla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.