Lietuvių startuolis pradeda bendradarbiavimą su tarptautine tiriamosios žurnalistikos organizacija „Bellingcat“

Viešųjų duomenų rinkimo sprendimus verslui siūlanti bendrovė „Oxylabs“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį su ne pelno siekiančia ir nepriklausoma „Bellingcat“ tyrėjų ir piliečių žurnalistų organizacija, vykdančia atvirojo kodo tyrimus. Šis bendradarbiavimas yra startuolio neapmokamos (lot. pro bono) partnerysčių programos „Project 4β“ dalis, kuria siekiama remti visuomenės gerovės siekiančias organizacijas.

 Viešųjų duomenų rinkimo sprendimus verslui siūlanti bendrovė „Oxylabs“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį su ne pelno siekiančia ir nepriklausoma „Bellingcat“ tyrėjų ir piliečių žurnalistų organizacija, vykdančia atvirojo kodo tyrimus (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 Viešųjų duomenų rinkimo sprendimus verslui siūlanti bendrovė „Oxylabs“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį su ne pelno siekiančia ir nepriklausoma „Bellingcat“ tyrėjų ir piliečių žurnalistų organizacija, vykdančia atvirojo kodo tyrimus (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-12 15:57

Ši partnerystė „Bellingcat“ suteiks prieigą prie didžiausio pasaulyje etiškai veikiančio startuolio tarpinių serverių tinklo ir vieno pažangiausių interneto duomenų rinkimo sprendimų – „Web Unblocker“. Organizacija turės galimybę pasiekti ir naudotis itin dideliu kiekiu viešai prieinamos internetinės informacijos, o tai leis atlikti dar tikslesnius ir išsamesnius tyrimus.

„Mūsų teikiami interneto duomenų rinkimo sprendimai tokiai išskirtinei tyrėjų grupei kaip „Bellingcat“ leis dar efektyviau tęsti šiandieniniame pasaulyje itin svarbią bei kilnią misiją“, – teigia „Oxylabs“ įmonės vadovas Julius Černiauskas.

Pasak „Bellingcat“ tyrimų vadovo Giancarlo Fiorella, pastaraisiais metais „Big Tech“ ir socialinės medijos tapo vis priešiškesnės atvirojo kodo moksliniams tyrimams – nuo kūrėjų API prieigos nutraukimo iki akademinių tyrėjų uždraudimo.

„Nauja partnerystė padės minėtų iššūkių metu, ypač archyvuojant vartotojų sukurtą turinį (UGC), itin reikalingą tyrimams, atskaitomybei ir interneto tyrėjų saugumui“, – pasakoja G. Fiorella.

Galimybė stiprinti tyrimų poveikį ir spręsti socialines problemas

„Bellingcat“ yra žinoma dėl novatoriškų tyrimų, kuriuose sudėtingoms problemoms spręsti naudojama atvirų šaltinių žvalgyba. 2014 m. įkurta organizacija pradėjo pirmoji naudoti atvirojo kodo tyrimų metodus, siekdami atlikti tyrimus įvairiomis visuomenei aktualiomis temomis.

Šios temos varijuoja nuo Aleksėjaus Navalno apnuodijimo, MH17 lėktuvo reiso virš Rytų Ukrainos numušimo bei karo nusikaltimų Sirijoje atskleidimo iki Rusijos GRU karininkų dalyvavimo slaptoje veikloje visoje Europoje. „Bellingcat“ tyrimais dažnai remiasi tarptautinė žiniasklaida, teismai ir tyrimų komisijos.

Įgyvendindamas „Project 4β“, startuolis jau užmezgė partnerystes su įvairiomis organizacijomis, tarp kurių – „Debunk.org“ organizacija, kovojanti su dezinformacija internete ir valstybės remiama interneto propaganda, „Forbes“, „Confirmado“, Lietuvos aplinkos apsaugos departamentas, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, akademinių institucijų, tokių kaip Edinburgo, Vašingtono ir Pensilvanijos universitetų bendruomenės nariai.

Prie „Project 4β“ kviečiami prisijungti tiriamąja žurnalistika užsiimantys žurnalistai, akademinės institucijos, tyrėjai, nevyriausybinės ir ne pelno siekiančios organizacijos bei kitos įmonės, siekiančios prisidėti prie sudėtingiausių visuomenės iššūkių sprendimo. Pasinaudodami startuolio ekspertize ir patikimais didžiaisiais duomenimis, partneriai gali sustiprinti savo tyrimų poveikį ir sužinoti daugiau apie viešų duomenų panaudojimo galimybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.