Saugus naršymas internete: kaip apsaugoti savo duomenis?

Internetas – neatsiejama šiuolaikinio žmogaus gyvenimo dalis, o 5G technologija dar labiau išplečia jo pritaikymą kasdienybėje. Tačiau norint jo privalumais naudotis saugiai, būtina elgtis apdairiai. Specialistai itin daug kalba apie duomenų apsaugą ir nors viskas skamba gana sudėtingai, iš tikrųjų norint apsaugoti duomenis, visų pirma, užtenka laikytis kelių gana paprastų taisyklių.

Virusai ir įvairios programišių atakos – šių dienų kasdienybė, todėl programinės įrangos kūrėjai apsaugai skiria itin daug dėmesio.<br>„Pixabay“ nuotr.
Virusai ir įvairios programišių atakos – šių dienų kasdienybė, todėl programinės įrangos kūrėjai apsaugai skiria itin daug dėmesio.<br>„Pixabay“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2023, 9:16 AM

Stiprus slaptažodis

Visada naudokite stiprų slaptažodį iš didžiųjų ir mažųjų raidžių, skaičių ir specialių simbolių kombinacijos. Venkite lengvai nuspėjamų derinių, nenaudokite savo vardo ar pavardės bei kitos asmeninės informacijos. Jei slaptažodį sunku atsiminti, galite susikurti asociacijų sistemą savo galvoje – taip bus lengviau jį atgaminti. Be to, skirtingoms paskyroms rekomenduojama naudoti skirtingus slaptažodžius.

Nepamirškite atnaujinti programinės įrangos

Virusai ir įvairios programišių atakos – šių dienų kasdienybė, todėl programinės įrangos kūrėjai apsaugai skiria itin daug dėmesio. Naujausios programos yra geriau apsaugotos, todėl tiek kompiuteryje, tiek kituose savo įrenginiuose naudokite tik naujausias versijas. Taip pat nepamirškite periodiškai atlikti patikrą su antivirusine programa – tai apsaugos ne tik nuo duomenų vagystės, bet ir nuo jų sugadinimo.

Saugokite savo asmeninę informaciją

Visada vadovaukitės bendra rekomendacija ir venkite dalintis asmeniniais duomenimis internete. Tokie duomenys apima vardą, pavardę, asmens kodą, adresą, telefono numerį, finansinius ir kitus duomenis. Niekada nepateikite tokios informacijos neaiškiose svetainėse. Kartais gali atrodyti, kad svetainė patikima, tačiau pravartu ją patikrinti, pavyzdžiui, jei tai elektroninė parduotuvė, įsitikinkite, kad nurodyta įmonė tikrai egzistuoja. Jei nurodyti duomenis nėra privaloma, jų ir nenurodykite.

Nespauskite nuorodų elektroniniame pašte!

Viešojoje erdvėje galime rasti daugybę istorijų apie prarastas santaupas. Viena populiariausių sukčių schemų – nuorodos su banko svetainės kopija siuntimas. Tokiame laiške kviečiama spausti nuorodą ir prisijungti prie savo banko paskyros duomenų patikrinimui ar pan. Jei tai padarysite, sukčiai gaus jūsų kodus prisijungimui prie tikrosios paskyros ir galės atlikti pavedimą. Deja, apsigauti gana lengva, bet išvengti nuostolio padės paprasta taisyklė – bankai jokių nuorodų nesiunčia. Taigi, jei pamatėte tokį laišką, tiesiog trinkite jį iš savo pašto dėžutės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.