Perspėja: rusai Ukrainoje jau naudoja savo naujausios kartos naikintuvą

„Telegram“ kanalas „eRADAR“, glaudžiai susijęs su Ukrainos kariuomene, pranešė, kad danguje virš Luhansko srities aktyviai veikia naujos kartos Rusijos daugiafunkcinis naikintuvas „Su-57“.

 „Telegram“ kanalas „eRADAR“, glaudžiai susijęs su Ukrainos kariuomene, pranešė, kad danguje virš Luhansko srities aktyviai veikia naujos kartos Rusijos daugiafunkcinis naikintuvas „Su-57“.<br> Wikimedia commons
 „Telegram“ kanalas „eRADAR“, glaudžiai susijęs su Ukrainos kariuomene, pranešė, kad danguje virš Luhansko srities aktyviai veikia naujos kartos Rusijos daugiafunkcinis naikintuvas „Su-57“.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2023, 10:37 AM

Atrodo, kad šis „Su-57“ galėjo būti susijęs su neseniai vykdytais raketų smūgiais į Ukrainos pozicijas palei fronto liniją.

Pasak „eRADAR“, Rusijos karinė aviacija vis dažniau pasitelkiama raketų ir bombų smūgiams į Ukrainos karines pozicijas, pabrėžiant iššūkius, su kuriais susiduria Ukrainos pajėgos, neturėdamos Vakarų gynybai pažadėtų „F-16“.

„Su-57“ yra dviejų variklių, penktos kartos „nematomos“ klasės naikintuvas ir yra pirmasis Rusijos bandymas sukurti tokį technologiškai pažangų orlaivį. Pirmasis „Su-57“ Rusijos kariuomenei buvo pristatytas 2020 m. Pranešama, kad iki kitų metų pabaigos jų parkas turėtų išaugti iki maždaug 22, o galiausiai iki 2028 m. išsiplėsti iki 76.

Pranešama, kad šis orlaivis 2018 m. debiutavo kovinėje misijoje virš Sirijos, kur dalyvavo operacijose, skirtose Assado režimui paremti.

2022 m. gegužę pasirodė nepatvirtintų pranešimų, kuriuose, cituojant neįvardytus šaltinius, teigiama, kad „Su-57“ buvo panaudotas prieš Ukrainą, suduodant raketinius smūgius už Kijevo oro gynybos sistemų pasiekiamumo ribų. Vėliau Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu rugpjūtį interviu pareiškė, kad orlaivis pasirodė itin gerai. Tačiau svarbu pažymėti, kad konflikto metu Rusijos kariuomenė savo pareiškimuose kartais griebdavosi atvirų manipuliacijų ir melagingų teiginių.

2023 m. sausį panašų teiginį pateikė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija, pareiškusi, kad Rusija kare prieš Ukrainą „beveik neabejotinai naudojo“ „Su-57“. Nors šiems teiginiams trūksta neginčijamų viešai prieinamų įrodymų, jie sukėlė didelį susirūpinimą dėl galimo šių pažangių naikintuvų poveikio vykstančiam konfliktui.

Parengta pagal „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.