Įspūdinga sėkmė: teigia, kad ukrainiečiai smogė į brangią ir itin pažangią rusų karinę techniką Smogė modifikuotomis raketomis

Ukrainos sparnuotosios raketos „Neptun“ ir bepiločiai orlaiviai smogė Rusijos priešlėktuvinei sistemai „S-400“ netoli Eupatorijos, praneša „Militarnyj“.

„S-400“ yra viena pažangiausių Rusijos tolimojo ir vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos raketų sistemų<br>Wikimedia commons.
„S-400“ yra viena pažangiausių Rusijos tolimojo ir vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos raketų sistemų<br>Wikimedia commons.
Priešlaivinė raketa „Neptun“.<br>Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
Priešlaivinė raketa „Neptun“.<br>Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 2:34 PM, atnaujinta Sep 14, 2023, 2:35 PM

Apie tai Ukrainos slaptųjų tarnybų atstovai papasakojo tinklalapio „Ukrainska pravda“ žurnalistams.

Pasak jų, iš pradžių Ukrainos saugumo tarnyba (SSU) bepiločiais orlaiviais pataikė į sistemos „akis“ – radarus ir antenas. O sugedus radarams, karinio jūrų laivyno daliniai dviem sparnuotosiomis raketomis „Neptun“ smogė į „žemė-oras“ raketų (angl. surface-to-air missile, SAM) sistemos „S-400 Triumf“ paleidimo įrenginius.

Anksčiau pranešta, kad ketvirtadienio rytą, apie 5.30 val., smogiamųjų bepiločių orlaivių grupė atakavo tuo metu nežinomą objektą Eupatorijos pakraštyje. Vietos gyventojai išgirdo galingų sprogimų seriją, kurią lydėjo galinga ugnis.

Žiniasklaida nepateikė nuotraukų ir vaizdo įrašų, liudijančių apie pataikymą į SAM sistemą. Vis dėlto vietos gyventojų darytose nuotraukose užfiksuotos tam tikros specifinės detalės, kurios atrodė panašios į smūgio priešlėktuvinei sistemai rezultatą – pvyzdžiui, stiprūs „fejerverkai“, atsiradę degant raketiniam kurui po smūgių, teigia „Militarnyj“.

Taip pat, anot „Militarnyj“, Eupatorijos pakraštyje, ten, kur buvo pastebėti sprogimai, yra Rusijos priešlėktuvinių raketinių sistemų „S-300/S-400“ pozicijos. Jų buvimas čia buvo užfiksuotas rugpjūčio 28 d. naudojant palydovines nuotraukas.

„S-400“

„S-400“ (NATO pavadinimas „SA-21 Growler“) yra viena pažangiausių Rusijos tolimojo ir vidutinio nuotolio priešlėktuvinės gynybos raketų sistemų, kurią gamina koncernas „Almaz-Antey“.

Ši sistema yra sovietinės sistemos „S-300“ tęsinys ir skirta naikinti visus oro bei balistinius taikinius.

Gamintojai teigia, kad „S-400“ gali smogti į taikinius ne didesniu kaip 400 km atstumu ir ne didesniame kaip 35 km aukštyje.

Vieno „S-400“ priešlėktuvinės gynybos raketų sistemos padalinio rinkos vertė yra maždaug 610 mln. eurų – arba daugiau nei 52 mlrd. Rusijos rublių.

„Neptun“

Apie tai, kad Ukraina modifikavo savo priešlaivines raketas „Neptun“, kad jos galėtų atakuoti antžeminius taikinius pirmą kartą buvo pranešta šių metų balandį.

Teigiama, kad Ukraina į „Neptun“ raketas įdiegė GPS nukreipimo sistemą, kuri nukreipia raketą į iš anksto nustatytą vietą. Priartėjus prie taikinio įsijungia raketos infraraudonųjų spindulių nukreipimo galvutė. Ji ieško taikinio, jį atpažįsta ir užsifiksuoja naudodama iš anksto įkeltą vaizdą.

Anonimu likęs Ukrainos gynybos ministerijos pareigūnas teigė, kad modifikuotos „Neptun“ veikimo nuotolis yra apie 400 km, o naudingoji apkrova – apie 350 kg.

Parengta pagal „Militarnyj“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.