Efektyvus smūgis: teigia, kad 500 dolerių dronu rusams padarė milijono dolerių nuostolį

Teigiama, kad sudavusios mirtiną smūgį bepiločiu lėktuvu, Ukrainos pajėgos susprogdino Rusijos „Buk“ serijos raketų „žemė-oras“ sistemos mašiną.

 Teigiama, kad sudavusios mirtiną smūgį bepiločiu lėktuvu, Ukrainos pajėgos susprogdino Rusijos „Buk“ serijos raketų „žemė-oras“ sistemos mašiną.<br> lrytas.lt mont.
 Teigiama, kad sudavusios mirtiną smūgį bepiločiu lėktuvu, Ukrainos pajėgos susprogdino Rusijos „Buk“ serijos raketų „žemė-oras“ sistemos mašiną.<br> lrytas.lt mont.
 Akimirka prieš smūgį.<br> Stopkadras.
 Akimirka prieš smūgį.<br> Stopkadras.
 Komplekso „Buk“ raketų paleidimo mašina.<br> Wikimedia commons.
 Komplekso „Buk“ raketų paleidimo mašina.<br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 7, 2023, 9:50 AM, atnaujinta Aug 7, 2023, 11:42 AM

Portalas „Militarnyj“ pranešė, kad Ukrainos 92-osios atskirosios mechanizuotosios brigados kariai panaudodami pirmojo asmens vaizdo (FPV) droną kamikadzę sunaikino raketų sistemos „Buk“ raketų paleidimo mašiną.

Vaizdo įrašu buvo pasidalinta su prierašu: „500 dolerių vertės FPV dronas pataikė į okupantų priešlėktuvinę raketų sistemą, kurios vertė apie 100 mln. dolerių“.

Tiesa, verta atkreipti dėmesį, kad šiuo atveju kalbama ne apie 100 mln. JAV dolerių nuostolį, o apie visos priešlėktuvinės sistemos, kurią įvairiomis konfigūracijomis gali sudaryti nuo 11 iki trijų mašinų, kainą – taip galbūt pabrėžiant jos abejotiną efektyvumą, kai tokios didelės vertės sistemos dalį gali pažeisti tiek mažai kainuojančios priemonės.

Remiantis atvirųjų šaltinių informacija, vienos „Buk“ mašinos kaina siekia apie 250 tūkst. JAV dolerių, o vienos raketos – apie 200 tūkst. Turint omenyje, kad vienas „Buk“ raketų paleidėjas gali gabenti iki 4 raketų, vieno tokio raketų paleidėjo sunaikinimas gali reikšti daugiau nei milijono dolerių nuostolį.

Raketų sistema „Buk“, NATO dar vadinama „SA-11 Gadfly“, yra Rusijoje pagaminta mobili vidutinio nuotolio raketų „žemė-oras“ sistema, skirta ginti karius mūšio lauke ir logistikos objektus nuo oro grėsmių.

Ji skirta naikinti taktinius ir strateginius orlaivius, sparnuotąsias raketas, sraigtasparnius ir kitus aerodinaminius taikinius visame jų kovinio panaudojimo diapazone, sunkiomis elektroninės kovos sąlygomis, taip pat „Lance“ tipo taktines balistines raketas, HARM tipo antiradarines raketas ir kitus oro bei antžeminius didelio tikslumo ginklus, taip pat naikinti vandens ir kitokius taikinius.

Parengta pagal „Defence Blog“ ir kitų šaltinių informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.