Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje gauta 130 pranešimų apie asmens duomenų saugumo pažeidimus

Šių metų pirmąjį pusmetį buvo gauta 130 pranešimų apie asmens duomenų saugumo pažeidimus (ADSP), praneša Valstybinei duomenų apsaugos inspekcija (VDAI). Pasak inspekcijos, paveiktų vartotojų skaičius Lietuvoje – 328 929.

  Pasak inspekcijos, paveiktų vartotojų skaičius Lietuvoje – 328 929.<br> 123rf iliustr.
  Pasak inspekcijos, paveiktų vartotojų skaičius Lietuvoje – 328 929.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-26 15:57

Pagal ADSP pobūdį Lietuvoje statistiškai vyrauja konfidencialumo pažeidimai, kurių skaičius per pusę metų sudarė net 87 proc. visų atvejų, 6 proc. atvejų vientisumo pažeidimai, 4 proc. atvejų prieinamumo pažeidimai ir 3 proc. atvejų ADSP buvo nenustatyti, informuoja inspekcija.

VDAI išanalizavusi per šių metų pirmąjį pusmetį gautus pranešimus nustatė, kad 85 proc. ADSP įvyko dėl įvairių priežasčių, kaip žmogiškosios klaidos, IT sistemų trikdžiai, o 15 proc. ADSP įvyko dėl kibernetinių incidentų.

Kaip praneša VDAI, 10 proc. atvejų įvyko viešojo sektoriaus įmonėse, 90 proc. – privačiame sektoriuje.

Šių metų pirmąjį pusmetį gauti 9 pranešimai apie ADSP, kurių metu vyko duomenų užšifravimo ir išpirkos reikalavimo atakos, 7 iš šių atvejų susiję su įmonėmis Lietuvoje, pranešime žiniasklaidai pažymi VDAI.

VDAI primena, kad nustačius, jog įvyko ADSP ir, kad yra pavojus fizinių asmenų teisėms ir laisvėms, duomenų valdytojas nedelsdamas, ne vėliau kaip per 72 val. nuo sužinojimo, turėtų pranešti apie tai VDAI.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.