Skaitmeninis verslas turės mažinti CO2 emisijas: aplinką teršia serveriai ir duomenų perdavimas

Europos Sąjungos teisinis reguliavimas dėl CO2 emisijų mažinimo bei su tvarumu susijusios informacijos atskleidimo griežtėja. Pagal JT Paryžiaus susitarimą, šalys, kovodamos su klimato kaita, įsipareigojo siekti, kad pasaulinė temperatūra nepakiltų daugiau kaip 1,5 °C, palyginti su ikipramoninio laikotarpio lygiu, o tam būtina skatinti pramonę mažinti į atmosferą išmetamus CO2 kiekius. Įsigaliojus naujai ruošiamai CSRD ataskaitų direktyvai, visos organizacijos turės informuoti apie savo poveikį aplinkai ir visuomenei.

Nors vienos industrijos yra taršesnės už kitas, skaičiuoti bei efektyviai mažinti savo sukeliamą taršą gali ir privalo visos organizacijos, įskaitant ir skaitmeninius verslus, kurių veikla taip pat sukuria CO2 emisijas ir gali būti vykdoma tvariau.<br>123rf iliustr.
Nors vienos industrijos yra taršesnės už kitas, skaičiuoti bei efektyviai mažinti savo sukeliamą taršą gali ir privalo visos organizacijos, įskaitant ir skaitmeninius verslus, kurių veikla taip pat sukuria CO2 emisijas ir gali būti vykdoma tvariau.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 10:15 AM

Nors vienos industrijos yra taršesnės už kitas, skaičiuoti bei efektyviai mažinti savo sukeliamą taršą gali ir privalo visos organizacijos, įskaitant ir skaitmeninius verslus, kurių veikla taip pat sukuria CO2 emisijas ir gali būti vykdoma tvariau.

Apie skaitmeninį pėdsaką kalbama mažai

„Delfi“ apskaičiavo, kad bendrovės CO2 pėdsakas 2022 metais buvo 733 tonos CO2 emisijų. Didžioji šių emisijų dalis susidaro ne biuro patalpose ar dėl atliekų, bet dėl skaitmeninio pėdsako. Bendrovė siekia iki 2025 metų savo CO2 emisijas sumažinti 30 proc., iki 2030 – 80 proc., o iki 2050 metų – 100 proc.

„Delfi“ direktoriaus Vytauto Benokraičio teigimu, apie skaitmeninį pėdsaką kol kas kalbama per mažai, nors duomenų centrai ar skaitmeniniame versle naudojamos technologijos taip pat sukuria CO2 emisijas.

„Tvarus išteklių naudojimas bei poveikis klimatui yra viena iš „Delfi“ ESG strategijos pagrindinių krypčių. Su nauja tvarumo strategija siekiame atkreipti dėmesį, kad skaitmeniniai verslai gali ir turi būti tvaresni. Kad sumažintume savo CO2 emisijas, patalpose pereisime prie atsinaujinančios energijos, naudosime tvarią energiją duomenų centruose, įgyvendinsime kitas priemones“, – kalba V.Benokraitis.

Skaitmeniniame versle, įskaitant elektroninę žiniasklaidą, pagrindinis taršos šaltinis yra duomenų centrų serveriai, reikalaujantys didelių energijos išteklių, aušinimo sistemų, ypač jei infrastruktūra neoptimizuota arba naudoja energiją iš neatsinaujinančios energijos šaltinių. „Our World in Data“ skaičiavimais, duomenų centrai yra atsakingi už ±2 proc. visų pasaulio šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų – panašiai tiek, kiek aviacijos sektorius (1,9 proc.). CO2 emisijas taip pat gali sukelti didelio duomenų srauto perdavimas per serverius ir interneto tinklus.

Kaip sumažinti skaitmeninio verslo emisijas

„Planet Positive“ įkūrėja, tvaraus verslo konsultantė Miglė Makuškaitė-Survilė verslams, norintiems sumažinti skaitmeninio verslo CO2 emisijas, pataria naudoti atsinaujinančią energiją, taip pat energiją taupančias technologijas ir įrenginius. Tai galima pasiekti pasirinkus efektyvesnius kompiuterius ir serverius.

„Daugelis įrangos gamintojų pateikia informaciją apie produktų poveikį aplinkai, pagal kurią galima palyginti skirtingus įrenginius ir rinktis tokius, kurių gamybos procesas yra mažiau taršus. Taip pat svarbu naudoti mažiau energijos vartojančius duomenų centrus. Jei įmonė savo duomenų centrų neturi ir perka paslaugą, patartina atkreipti dėmesį, ką šiuo klausimu daro paslaugos tiekėjai“, – kalba M.Makuškaitė-Survilė.

Siekdami mažinti emisijas, verslai turi rūšiuoti bei tinkamai utilizuoti elektroninius įrenginius ir kitas atliekas bei naudoti tvarias elektroninių puslapių prieglobos (angl. hosting) paslaugas, kurios sumažintų serverių ir energijos sąnaudas.

Visiems verslams, siekiantiems mažinti savo CO2 pėdsaką, efektyvu optimizuoti verslo keliones, skatinti darbuotojus lėktuvu skristi tik esant būtinybei, o jei yra galimybė, rinktis traukinius, autobusus ar kitokį mažiau taršų transportą. Mažinti įmonės taršą gali padėti ir darbuotojų skatinimas vykti į darbą viešuoju transportu, dviračiu, paspirtuku ar pėsčiomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.