Ukraina iš Brazilijos žada įsigyti šimtus šarvuotų transporterių – tačiau yra viena sąlyga

2023 m. gegužės 11 d. 19:38
Lrytas.lt
Ukraina svarsto įsigyti 450 šarvuotų transporterių „VBTP-MR Guarani“, tačiau įmanoma, kad Brazilijos vyriausybė, siekdama išlaikyti neutralumą, gali blokuoti tokį susitarimą, teigia „Defense Express“.
Daugiau nuotraukų (1)
Brazilijos žiniasklaida „Tecnologia & Defesa“ praneša, kad Ukraina domisi galimybe įsigyti braziliškų šarvuotų transporterių. Leidinio duomenimis, prašymas šalies gynybos ministerijai buvo išsiųstas balandžio 27 dieną per Ukrainos ambasados ​​Brazilijoje karo atašė. Dokumente prašoma leisti įsigyti iki 450 šarvuotų transporterių „VBTP-MR Guarani“ iš kompanijos „Iveco Defence Vehicles“ (IDV). Teigiama, kad transporterius ketinama naudoti medicinos reikmėms.
Pasak leidinio, šie šarvuočiai bus perkami Ukrainos Valstybinei ekstremalių situacijų tarnybai. Transporto priemonės bus nudažytos raudona ir geltona spalvomis ir bus naudojamos civiliams gyventojams ir sužeistiesiems evakuoti iš kovos zonų į ligonines.
Už transporto priemonių tiekimą Valstybinei greitosios pagalbos tarnybai sumokės Ukrainos sąjungininkai. Transporto priemonių pirkimas būtent medicininės versijos paaiškinamas tuo, kad šios transporto priemonės bus naudojamos tik humanitarinėse misijose ir tiesiogiai nedalyvaus koviniuose veiksmuose, kad Brazilija galėtų išlaikyti neutralumą.
Pažymima, kad Brazilija jau ne kartą atsisakė tiekti ginklus Ukrainai. Visų pirma, Brazilija atmetė prašymą perduoti sraigtasparnius „Mi-17“ ir „Mi-35“ Ukrainai, pažymėdama, kad remia „taikų konflikto sprendimą“. Taip pat šalis atsisakė perduoti amunicijos tankams „Leopard 1A5“ ir priešlėktuvinei savaeigei artilerijos sistemai „Gepard“. Už tai Brazilija susimokėjo – vokiečiai „įjungė“ eksporto kontrolę ir užblokavo „Guarani APC“ priemonių pardavimą Filipinams.
Galiausiai „Guarani APC“ transporto priemonių gamintoja, bendrovė IDV, anksčiau prašė leidimo pradėti derybas dėl transporto priemonių pardavimo Ukrainai, tačiau jo negavo.
Po visų šių atvejų keturių su puse šimto šarvuočių pardavimas, net ir medicininės versijos, atrodo gana keistai. Kita vertus, kaip rašoma leidinyje, Brazilija yra labai suinteresuota tokia sutartimi, nes toks didžiulis sandoris garantuotų Brazilijai sanitarinės „Guarani“ versijos sukūrimą ir leistų išplėsti gamybos liniją, sukuriant daugiau darbo vietų. Jei pardavimas įvyks, Ukraina gautų papildomą pagalbą užtikrinant saugumą ir medicininę pagalbą ekstremalių situacijų metu.
„VBTP-MR Guarani“ šarvuotų transporterių pagrindas yra šarvuota ratinė važiuoklė (6x6), leidžianti gabenti įvairius kovinius modulius ir kitą įrangą. Iš plieno lakštų pagamintas korpusas apsaugo nuo kulkų ir skeveldrų, o sustiprintas dugnas apsaugo nuo sprogimų. Didžiausias transporterio greitis – 110 km/val, maksimalus įveikiamas atstumas – 600 km.
Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.