Povandeniniai laivai: nuo Leonardo da Vinci piešinio iki pirmojo lietuviško konstrukto

Laivą, kurio niekas negalėtų matyti, dar XV amžiuje nubraižė genialusis italas Leonardo da Vinci. Bet supratęs, kad jo išradimą kas nors gali panaudoti karo tikslais, brėžinį sunaikino.

 Dabar povandeniniai laivai dažniausiai naudojami kariniais tikslais. Dar yra mokslinius tyrimus atliekančių, taip pat turistinių povandeninių laivų.<br> 123rf nuotr.
 Dabar povandeniniai laivai dažniausiai naudojami kariniais tikslais. Dar yra mokslinius tyrimus atliekančių, taip pat turistinių povandeninių laivų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 11:39 AM

Garsus prancūzų rašytojas Jules’as Verne’as savo povandeninį laivą apibūdino kaip „ilgą švytintį verpstės pavidalo daiktą, savo dydžiu ir greitumu toli pranešantį banginį“, panašų „į didelę plieninę žuvį“.

1578 m. povandeninio laivo su pritvirtintomis odinėmis „kišenėmis“, kurios pripildomos vandens, eskizą nubraižė smuklės savininkas, matematikas ir šiaip mokslo mėgėjas britas Williamas Bourne’as.

Pirmasis povandeninis laivas, kurio nei brėžinių, nei piešinių neišliko, į vandenį buvo nuleistas 1620-aisiais Londone. Jo autorius – olandų išradėjas Cornelius van Drebbelis.

Tai buvo medinė valtis, apvyniota vandeniui nepralaidžia oda, su vamzdžiu orui patekti, varoma 12 irklų, iškištų laivo šonuose. Panėrusi į Temzės upę ši valtis po vandeniu išbuvo 3 valandas. 1653 m. prancūzas De Sonas pastatė 22 m ilgio povandeninį laivą „Rotterdam Boat“, kuris turėjo nepastebėtas priplaukti prie priešo laivo ir pramušti jame skylę.

Pirmąjį karinį povandeninį laivą „Turtle“ sukūrė amerikietis Davidas Bushnellis.

Vieną 1776 metų rugsėjo naktį, vykstant Amerikos nepriklausomybės karui, šis rankų jėga varomas prietaisas, vairuojamas seržanto Ezros Lee, nepastebėtas priplaukė prie britų laivo „Eagle“, kuris stovėjo nuleidęs inkarą prie Niujorko. Tačiau nepavykus pragręžti laivo dugno ir pritvirtinti sprogmens, teko iškilti į paviršių ir skubiai sprukti.

1954 m. JAV pastatytas pirmasis atominis povandeninis laivas „USS Nautilus“. Jis sugebėjo po ledu pasiekti Šiaurės ašigalį. Tokie atominiai laivai apie 1957–1958 m. buvo sukurti SSRS, 1963 m. – Didžiojoje Britanijoje. JAV karo laivyno atominis povandeninis laivas „USS Triton“ 1960 m. po vandeniu apiplaukė aplink pasaulį.

Dabar povandeniniai laivai dažniausiai naudojami kariniais tikslais. Dar yra mokslinius tyrimus atliekančių, taip pat turistinių povandeninių laivų.

Vienintelis Lietuvoje povandeninis laivas „Lituanika“ 2008-aisiais buvo išbandytas Danės upėje ties autobusų parku Klaipėdoje ir 2009 metų gegužę Kuršių mariose.

7,5 m ilgio, 2,5 m aukščio (su stiebu) ir 5 tonas sveriantį laivą sukonstravo kretingiškis gydytojas Jonas Velžys. Laivas galėjo panerti į 10–15 m gylį ir išbūti po vandeniu 4–5 valandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.