Šiandien „Italian food for Baltics“ parodoje buvo pristatytas pirmasis Baltijos šalyse picomatas – picų kepimo automatas, valdomas daiktų interneto principu ir itališką picą pagaminantis vos per 3 minutes. Kaip teigia „Let's Pizza“ sumanytojas ir vykdantysis direktorius Claudio Torghele, šį aparatą italų dizaineriai ir inžinieriai sukūrė per 8 metus – pradedant nuo tokio aparato idėjos iki galutinio rezultato. Jis taip pamini, kad aparatas nebuvo kuriamas verslui – pirmiausia tai buvo iššūkis patiems kompanijos specialistams, kurie idėją galiausiai pavertė realybe.
Aparatas picas kepa iš šviežių, sertifikuotų itališkų produktų, todėl toks maistas neturėtų būti įtraukiamas į „nesveiko greito maisto“ kategoriją. Tikimasi, kad savo kokybe šios picos neatsiliks nuo kavinių ir restoranų, kur picos yra kepamos stacionariai – ir galės pilnai su tokiomis konkuruoti.
„Italija garsėja ne tik tradiciniais maisto produktais ir delikatesais, bet ir aktyviai kuria inovacijas. Picomatas – tai įrenginys, kuris iš tradicinių itališkų produktų iškepa aukštos kokybės picą, todėl gali tapti puikiu sprendimu, kai nėra galimybių įrengti restoraną ar pastatyti tradicinę picų kepimo krosnį. Šis aparatas taip pat parodo, kad greitais maistas nebūtinai yra nesveikas“, – pasakojo Italijos – Lietuvos prekybos rūmų atstovas Ugo Meucci.
Greita ir paprasta
Įsivaizduokite, kad sėdite darbe ar universitete, artėja pietų metas ir jūs niekaip neapsisprendžiate, kur šiandien norėtumėte pietauti – galbūt net nenorite eiti iš biuro ar bibliotekos, nes lauke blogas oras. Tokiu atveju jums galėtų pasitarnauti picomatas, kuris ir buvo sukurtas toms vietoms, kuriose restorano ar kavinės neįrengsi, tai – stadionai, prekybos centrai, universitetai, ligoninės, kino teatrai, traukinių stotys, oro uostai, verslo centrai ir kitos turistinės (arba ne) vietos.
Priėję prie automato paprasčiausiai turite susimokėti ir paspausti vieną iš pateiktų variantų, Lietuvoje esančiame aparate galima rinktis „Margarita“, „Peperoni“, kumpio arba „Dolomiti“ picą – nors teigiama, kad esant paklausai, bus atsižvelgiama ir į klientų norus – tokiu atveju meniu būtų koreguojamas, štai islamiškos kultūros šalyse visi ingredientai atitiktų halal mitybą. Nepaisant to, kad visos picos yra skirtingos – gamyba užtrunka vos 3 minutes nuo užsakymo pateikimo.
Be to, toks 3 minutės tikrai neturėtų prailgti, nes automate esantys langeliai leidžia stebėti visą procesą nuo pradžios iki galo. Pirmiausia iš miltų ir vandens yra pagaminama tešla, vėliau ji suspaudžiama ir taip gauname picos padą, vėliau ant jo dedamas pomidorų padažas ir visi kiti ingredientai, kuriuos pasirinkote. Galiausiai pica perkeliama į 360 laipsnių įkaitintą orkaitę, kur ji greitai iškepama ir galiausiai pateikiama klientui.
„Vieno produktų įkrovimo pakanka 100 picų iškepti, o ingredientų likučiai stebimi nuotoliniu būdu, todėl galima iš anksto suplanuoti, kada picomatą reikės papildyti ar kitaip prižiūrėti. Dabar prie šio parodoje veikiančio aparato galima prisijungti net iš Italijos – ir matyti kaip jis veikia ar kokių ingredientų gali trūkti“, – aiškina U.Meucci.
Pica yra įprasto 27 centimetrų skersmens, plono pado ir savo išvaizda nesiskiria nuo tradicinių itališkų picų. C.Torghele sako, kad Italijoje, kur yra labai laikomasi visų picos kepimo tradicijų, šis aparatas nebuvo atmestas, o atvirkščiai, susilaukė daug dėmesio. Picomatai eksportuojami ir į kitas šalis – Australiją, Ameriką ir dabar vis labiau populiarėja Azijoje bei Europoje.
Pats aparatas kainuoja apie 25 tūkst. eurų, bet C.Torgehele teigia, kad tokia kaina turėtų atsipirkti per gana trumpą laiką – jei per dieną bus parduodama bent 20 picų. Įrenginys veiks visą parą, todėl šviežios, karštos picos užsisakyti bus galima net ir naktį ar ankstų rytą. Vidutinė picos kaia turėtų būti apie 5 eurai, tačiau C.Torghele sako, kad ji tikrai svyruos pagal vietą, kurioje stovi aparatas - universitetuose kaina bus mažesnė, o oro uostuose - didesnė.
Kol kas nėra aišku, kurioje Vilniaus vietoje veiks šis naujasis picos kepimo aparatas, bet tikimasi, kad iš visų kandidatų greitai bus pasirinktas tinkamiausias.