Mėsainis, kaip galima spėti iš jo angliško pavadinimo „hamburger“, į JAV veikiausiai atkeliavo su vokiečių emigrantais, kurių mėgstamas patiekalas buvo iš jautienos gaminamas Hamburgo kepsnys.
Bet JAV iki šiol nesutariama, kas ir kada pirmą kartą patiekė dabartinio pavidalo mėsainį.
Pasak vienos versijų, broliai Charlesas ir Frankas Menchesai keliavo po šalį ir per muges, žirgų lenktynes ir piknikus pardavinėjo užkandžius. 1885 m. prekiaudami Hamburgo mieste Niujorko valstijoje jie pritrūko dešrelių, o iš vietinio mėsininko gavo tik jautienos, kurią skubiai turėjo paruošti. Kita versija teigia, kad pirmasis mėsainis buvo patiektas 1885-aisiais Viskonsino valstijoje, per Seimuro miestelio mugę. Kad mugės lankytojai galėtų užkandžiauti vaikštinėdami, penkiolikametis Charlie Nagreenas suplojo jau paruoštus mėsos maltinukus ir sudėjo juos tarp duonos riekių.
Na, o teksasiečiai tvirtina, kad šioje valstijoje esančiuose Atėnuose XIX a. devintajame dešimtmetyje Fletcheris Davisas atidarė užkandinę, kurioje pardavinėjo naujovišką sumuštinį – jautienos maltinį, „apgaubtą“ dviejų duonos riekių.
Vis dėlto dažniausiai teigiama, kad tikrųjų amerikietiškų mėsainių gaminimo pradininkas yra Oscaras Weberis Bilby – ūkininkas iš Oklahomos valstijos Talsos miestelio. Jo žmona Fanny kepdavo nuostabias mielines bandeles, jam teliko sugalvoti, kaip geriausiai į jas „įterpti“ mėsą. 1891 m. vakarėlyje JAV nepriklausomybės dienos proga Oscaro patiekti mėsainiai sulaukė tokio milžiniško pasisekimo, kad vėliau jis juos gamino kasmet.
1921 m. Vičitoje, Kanzaso valstijoje, duris atvėrė „White Castle“ – pirmoji užkandinė, pardavinėjanti nedidelius keturkampius mėsainius. Netrukus tokių užkandinių įsteigta daugiau. Buvo sukurtas „White Castle“ užkandinių tinklas, o 1940-aisiais broliai Richardas (1909–1998) ir Maurice’as (1902–1971) McDonaldai San Bernardine (Kalifornija) atidarė pirmąjį „McDonald’s“ restoraną.
Šiam didžiausiam pasaulyje vadinamojo greitojo maisto restoranų tinklui dabar priklauso daugiau nei 32 tūkst. restoranų 121 pasaulio šalyje. Kasdien čia valgo daugiau kaip 47 mln. žmonių.
Į Lietuvą „McDonald’s“ – o su juo ir mėsainiai – atkeliavo 1996-aisiais: pirmasis restoranas duris atvėrė gegužės 31-ąją Vilniuje, šalia autobusų stoties. Jau pirmąją darbo dieną jis aptarnavo 6,5 tūkst. lankytojų. Bet vėliau lietuvių susidomėjimas šia naujiena gerokai sumažėjo. Dabar Lietuvoje veikia devyni „McDonald’s“ restoranai: 5 Vilniuje, 2 Kaune ir po vieną Klaipėdoje ir Šiauliuose.
Per penkiolika metų lietuviai suvalgė 45 mln. sumuštinių, 5 tūkst. tonų bulvyčių ir 8 mln. pyragėlių. Taigi kiekvienam išeina maždaug po vieną mėsainį per metus... Nuo 2007 m. lietuviai jų gali paragauti ir suomių tinklo „Hesburger“ restoranuose.