Kodėl žmonės užsiima seksu, nors to nenori: 5 priežastys

2024 m. birželio 14 d. 21:57
Lrytas.lt
N-18
Egzistuoja daug priežasčių užsiimti meile ir be ypatingi noro. Visgi, kaip bebūtų keista, kartais net abejotini motyvai atveda prie labai malonių staigmenų.
Daugiau nuotraukų (1)
Štai priežastys, kodėl žmonės mylisi, to nenorėdami.
1. Kad susitaikytų.
Kartais priežastimi seksui būna baimė likti susipykus su partneriu. Mes siekiame artumo, nereikalaujančio žodžių, norime įrodyti sau, kad nieko nepataisomo neįvyko.
Agresija, kuri išsilaisvina ginčo metu, toliau cirkuliuoja poroje ir lengvai gali transformuotis į seksualinę energiją. Jausmas, kad mes tuoj prarasime partnerį, gali veikti kaip stimuliatorius. Tokie taikymaisi – ne problema, žinoma, jeigu nevyksta pernelyg dažnai.
Tačiau kai šis bežodis konfliktų sprendimo būdas naudojamas nuolat, didelė rizika, kad pora gyvens paslėptos agresijos atmosferoje, kuri nuodys santykius. Galų gale tai gali išsilieti į didelį nevaldomą ginčą.
Idealiu atveju, prieš taikantis lovoje, reikia nepagailėti laiko ir išsakyti savo priekaištus ramia forma. Taip, kad kiekvienas galėtų užsigydyti žaizdas, padarytas savo savimeilei.
Toks agresijos pasireiškimas, neturintis nuodingo neišsakytų žodžių komponento, gali tapti tikru dopingu seksualiniams santykiams.
2. Kad suteiktų malonumą partneriui.
Jeigu visi užsiimtų seksu tik tada, kai noras vienu metu kyla abiem partneriams, seksualinių kontaktų skaičių per metus būtų galima suskaičiuoti ant pirštų. Ir nieko čia blogo suteikti malonumą kitam, kai pačiam to ne taip ir norisi. Su sąlyga, kad poros santykiai grįsti ne jėga ir paklusnumu.
Tačiau kai motyvas „suteikti kitam malonumą“ tampa pagrindine varomąja seksualinių santykių jėga, jie pavirsta aukojimusi, liguistu, bet patogiu, nes tai leidžia apeiti klausimą, kodėl nėra aistros.
Atsargiai reikia žiūrėti į šį norą ir tada, kai jis paskatintas slapto priešiškumo.
Tokia „dovana“ pernelyg panaši į išmaldą, o partneris atsiduria žeminančioje prašytojo padėtyje. Dovanoti malonumą kitam naudinga tik tada, kai mes patys iš to gauname pasitenkinimo jausmą. Be to, mūsų pačių geismą šiuo atveju skatina ir geismas, kurį mums jaučia partneris.
3. Kad išsivaduotų nuo kaltės jausmo po neištikimybės.
Šiuo klasikiniu atveju, kuris būdingas tiek vyrams, tiek moterims, dominuoja siekis sumažinti to, kas įvyko, reikšmę ir grįžti prie buvusio gyvenimo. O tuo pačiu įrodyti sau, kad neištikimybė buvo „netikra“ – jei jau mes sugebate jausti trauką savo nuolatiniam partneriui.
Kai grįžta malonumas nuo artumo su juo, kaltės jausmas dingsta. Dar daugiau, geismą dažnai stimuliuoja suvokimas, kad pažeidei draudimą, kuris santykiams prideda aštrumo, o neištikimybė tampa viena iš seksualinio gyvenimo sudedamųjų dalių.
Bet jeigu santykiai grįsti partnerių ištikimybe, kaltės jausmo sunkumas gali nusverti neištikimybės sukeltą susijaudinimą.
Jeigu seksas su nuolatiniu partneriu tampa narcisistinio poreikio pasijusti „aukštumoje“ apraiška, o motyvacija seksui – pareigos jausmas, tai anksčiau ar vėliau tokiai porai teks skausmingai aštriai susidurti su aistros problemomis.
4. Siekiant jį sulaikyti.
Už šio siekio slypi baimė, kuri dažniau pasitaiko moterims. Kiek ji paplitusi, liudija knygų apie tūkstančius erotinių būdų, kaip sulaikyti vyrą, sėkmė. Deja, jeigu pakaktų išstudijuoti visas Kamasutros pozas, ir dingtų bet kokios mintys apie neištikimybę, šios knygos egzempliorius tikrai gulėtų kiekvienos šeimos namuose pačioje garbingiausioje vietoje.
Bet, kaip žinome, pats stipriausias afrodiziakas – tai geismas. Laisvas, kaprizingas, nesugaunamas – toks trapus ir dėl to toks vertingas. Seksualinių santykių kokybė nesusiveda į kiekybinius rodiklius.
Tad seksas dukart per dieną negarantuoja nei seksualinio pasitenkinimo, nei partnerio ištikimybės.
Tokioje suvaidintoje aistroje jo pasąmonė gaudys baimės ir nepasitikėjimo signalus – o jie iš tiesų žudo geismą. Nereikia pamiršti – atsiduodant, kad sulaikytum, galima pamesti save.
5. Tiesiog atsipalaidavimui.
Seksas yra ir vienas iš būdų nuimti įtampą. Mes patiriame malonumą iš esmės dėl endorfinų – hormonų, sukeliančių euforijos jausmą. Orgazmas daugeliu atvejų suteikia lengvumo ir palengvėjimo jausmą.
Problemų gali kilti tuo atveju, jeigu partneris jaučia, kad kitas naudoja jo kūną tik savo iškrovai. Jausmingas artumas, masažas, glamonės, net miegojimas kartu – visa tai suteikia galimybę padaryti vienas kitam ką nors malonaus, nesielgiant su partneriu kaip su objektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.