Valdos Bičkutės gimdymą laimino vyro malda

Valda Bičkutė (39 m.) jau mėnesį medituoja krūtimi maitindama pirmagimę Mariją ir žvelgdama į jos mielą veidelį. Ir gimdymas aktorei buvo toks, kaip ji iš anksto nusiteikė, – šventiškas.

Aktorė V.Bičkutė ir poetas M.Valiukas susituokė 2018 metų rugsėjo 16-ąją Vilniaus arkikatedroje.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Aktorė V.Bičkutė ir poetas M.Valiukas susituokė 2018 metų rugsėjo 16-ąją Vilniaus arkikatedroje.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Pirmas motinystės mėnuo V.Bičkutei kupinas nuovargio, nerimo, džiaugsmo.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Pirmas motinystės mėnuo V.Bičkutei kupinas nuovargio, nerimo, džiaugsmo.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 V.Bičkutė.<br> V.Skaraičio nuotr.
 V.Bičkutė.<br> V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 17, 2020, 2:02 PM

Sausio 26-ąją kino ir teatro aktorė V.Bičkutė su vyru poetu, dramaturgu Mindaugu Valiuku (43 m.) tapo tėvais – tądien pasaulį išvydo jų dukra, kurios atėjimui į šį pasaulį sutuoktiniai skrupulingai ruošėsi.

– Likus mėnesiui iki gimdymo pasakojote, kad vykdama į ligoninę pasipuošite, nes laukia šventiškas susitikimas. Taip pat norėjote, kad gimdymas būtų arčiau gamtos – be nuskausminamųjų vaistų. Ar taip ir buvo? – paklausiau V.Bičkutės.

– Gimdymas praėjo būtent taip, kaip norėjau, – natūraliai, be jokio nuskausminimo, vaistų. Tiek dukrytė, tiek aš po gimdymo esame sveikos.

Su manimi gimdymo metu buvo vyras, dula Eglė ir, žinoma, Vilniaus gimdymo namų akušerė ir gydytoja. Nusiteikimas, kad švenčiame susitikimą ir pirmąjį tikrąjį dukrytės gimtadienį, išties labai padėjo!

Dula džiaugėsi, kad mano gimdymas jai atrodė tiesiog idealus, tobulai iškvėpuotas, kaip iš vadovėlio.

– Kaip vyras Mindaugas rūpinosi jumis kūdikio atėjimo dieną?

– Jis buvo kartu. Jo buvimas ir palaikymas buvo itin svarbūs ir reikalingi.

Sąrėmius praleidau nuolat įsikibusi į jo ranką, jis visą tą laiką – aštuonias valandas – buvo šalia.

Kai vaikščiojau, vaikščiojo su manimi, kai klūpėjau ant grindų, klūpėjo kartu. Girdėjau, kaip jis tyliai meldžiasi. Nė akimirkai nepaleidau jo rankos.

– Ar pirmomis dienomis sulaukėte ir kitų artimųjų pagalbos?

– Taip susiklostė, kad Mindaugą užgriuvo dideli darbai, kurių nebuvo įmanoma atidėti, tad jis išėjo į darbus, o su manimi jau visą mėnesį būna mama.

Ji padeda man, nes kitaip būčiau likusi viena. Mindaugo mama taip pat atvažiuoja padėti. Mažoji anūkėlė apsupta močiučių meilės. O aš turiu labai rimtą ir pačią geriausią pagalbą.

– Neapsirikote dėl dukters vardo jį išrinkę dar prieš jai gimstant? Gal išvydę kūdikį ir susipažinę su charakteriu ketinate jį keisti?

– Vardas prigijo. Svarstėme pavadinti dviem vardais – Marija Ieva, tačiau likome prie Marijos. Šis vardas natūraliai tinka mažylei, kuri tuo pat metu ir labai švelni, ir labai stipri.

– Kokia jūsų dienotvarkė? Kaip ją pakeitė dukra?

– Visas laikas dabar skiriamas mažylei. Maitinu pati, todėl kol „susigrojome“ su dukryte, daugybę valandų praleidau ją maitindama. Mamos žino, kad mažyliai „užsisakinėja“ pienuką ir pirmomis dienomis žinda beveik be paliovos.

Buvo ir bemiegių naktų, kaip ir visiems tėvams.

Gerai, kad močiutės išleidžia valandėlei pasivaikščioti dviese su vyru. O išėjimas iki parduotuvės – didžiausias darbas už namų ribų. Kol kas. (Šypsosi.)

– Ar per pirmą vaiko auginimo mėnesį buvote pagalvojusi apie teatrą?

– Mėnuo mažų mažiausiai įspūdingas – patyriau ir nuovargio, ir nerimo, ir meilės, ir džiaugsmo. Juk viskas vyksta pirmą kartą. Esu labai jautri viskam, gal net kiek per daug.

Mama ramina, kad vaikas neužaugs nesuverkęs. O aš labai išgyvenu dėl kiekvienos smulkmenos. Tokia pažeidžiama dar niekada nesijaučiau. Nors mažylė auga puikiai, noriu padaryti viską, kad jai būtų kuo geriau. Kaip ir visos mamos. (Šypsosi.)

O teatro tikrai nepamirštu, ilgiuosi ir lygiai taip pat myliu. Su mamos ir vyro pagalba pirmąjį spektaklį vaidinsiu jau kovo 24 dieną.

– Kada galite laiko skirti sau – išsimiegoti, pamedituoti, pasimėgauti vonios malonumais?

– Išsimiegoti vis geriau pavyksta naktimis. Į dušą nueinu tiktai trumpam. O medituoju maitindama dukrytę ir žiūrėdama į jos veidelį.

Pasimeldžiu prašydama jai kuo geriausios sveikatos, lengvo augimo, o mūsų šeimai – harmonijos ir gerovės.

– Ar vyresnę dukrą turintis Mindaugas pasinaudojo sukaupta tėvystės patirtimi gimus jaunėlei? Koks jis kaip tėtis atsiskleidė šiuo metu?

– Mindaugas kiekvieną laisvą minutę nešioja vaikutį, naktimis keičia sauskelnes, taip leisdamas man bent kurį laiką atpalaiduoti kūną, saldžiai pasnausti įsirausus į antklodę.

– Kaip mažylė pakeitė jųdviejų gyvenimą?

– Be abejo, suprantu, kad gyvenimas nebebus toks, koks buvo anksčiau. Viską reikės derinti, balansuoti, kad pakankamai laiko ir dėmesio galėčiau skirti viskam, kas svarbu.

Koks dulos vaidmuo?

Dula, arba gimdyvės padėjėja, – tai moteris, teikianti nemedicininę pagalbą besilaukiančiai moteriai nėštumo, gimdymo metu ir laikotarpiu po gimdymo.

Turėdama tam tikrų žinių ir (dažniausiai) savą gimdymo patirtį dula yra tarsi sesuo, draugė ar partnerė, padedanti kitai moteriai pačiai atrasti savą, individualų, gimdymo kelią, būdą bei tempą ir juo lanksčiai, ramiai, pasitikint savimi eiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.