Šiokiadienių tradicija – vakarienė su šeima

2015 m. gegužės 28 d. 14:21
lrytas.lt
Orui įkaitus iki vasariškos temperatūros, į gamtą pasipila būriai iškylautojų. Vieni tepa sumuštinį, kiti gardžiuojasi šviežiomis salotomis, vaisiais, dar kiti čirškina mėsą ant grilio. Būtent ant grilio kepta mėsa ar žuvimi dažniausiai atšilus orams mėgaujasi ir prekybos tinklo „Rimi“ generalinis direktorius Per Dahl. Tinkamai paruošta kepsnys ir dubuo vasariškai gaivių salotų, pasak jo, nepralenkiamas derinys, kuriuo jis vasarą mėgsta palepinti ir šeimą, ir svečius.
Daugiau nuotraukų (2)
Tuo metu šiokiadieniais prekybos tinklo vadovas labiausiai mėgsta vakarieniauti namie. Jau daugelį metų jo šeimai pavyksta laikytis tradicijos kone kiekvieną vakarą vakarieniauti kartu prie bendro stalo. Nebent tam sutrukdo rimta priežastis – kelionė ar verslo vakarienė.
Šią tradiciją siekia įtvirtinti socialinis projektas „Šeimos pietūs“. Kaip parodė prekybos tinklo užsakymu „Spinter tyrimų“ apklausa, bent 80 proc. tėvų norėtų daugiau laiko leisti su savo atžalomis. Tačiau jaučiasi esą šiuolaikinio gyvenimo ritmo įkaitais – nuovargis, nuolatinė skuba, finansiniai įsipareigojimai juos verčia pirmiausia galvoti apie buitį.
Tačiau, kaip teigia projekto iniciatoriai, išeities toli ieškoti nereikia. Paskatinti šeimos narius daugiau laiko praleisti kartu galima ir visiems įprastoje erdvėje – virtuvėje. Juk čia kasdien susitinka visi šeimos nariai, o kas labiau suartina šeimą nei maisto gaminimas kartu, o vėliau jo ragavimas, dalijantis dienos išgyvenimais ir naujienomis.
Aptaria dienos įvykius ir naujienas
Ruošti maistą kartu su visa šeima – neabejotinai graži ir prasminga tradicija, kuri ypač patinka vaikams. Apklausa rodo, kad net du trečdaliai gyventojų įtraukia savo atžalas į pietų ruošimą. Tačiau tai gerokai dažniau daro mažesnių miestelių ir kaimo gyventojai nei didžiųjų miestų. Be to, kas penktas gyventojas niekada neruošia maisto kartu su vaikais.
Tris vaikus auginantis P. Dahl įsitikinęs, kad bendri šeimos pietūs yra ne tik alkio numalšinimas ir vieno iš būtinųjų žmogaus poreikių patenkinimas, bet ir labai svarbus šeimos gyvenimo socialinis dėmuo.
„Šeimos pietūs – puiki proga kiekvienam pasipasakoti, kas tą dieną įvyko, aptarti, kas laukia rytoj, ir net pasitarti. Tiesą sakant, neįsivaizduoju pietų be socialinio aspekto, kai dalinamasi ne tik maistu, bet ir mintimis. Tai daryti su savo šeima ypač malonu“, – sako P. Dahl.
Jo teigimu, vakarienė su šeima yra nepakeičiama tradicija Dahlų namuose. Per savaitę bent 5-6 vakarus P. Dahl šeima leidžia laiką kartu gamindama maistą ir juo dalindamasi.
Prie šios tradicijos įprato ir šeimos vaikai – 4 metų Kaspianas, 10-ties Evelina ir 18-etė Bella. Kadangi dauguma jų veiklų vyksta po pamokų, vakare jie jau būna grįžę į namus ir skuba į pagalbą virtuvėje triūsiančiai mamai.
Virtuvėje šeimininkauja visi
Paprastai, pasakoja P. Dahl, vakarienių valgiaraštis jo šeimoje planuojamas savaitei į priekį. Dažniausiai tai daro jo žmona, tačiau vienam žmogui idėjų gali ir pritrūkti, todėl paeiliui į valgiaraščio sudarymą įsijungia tai Per, tai kuris nors iš vaikų. Pasak prekybos tinklo vadovo, maisto gaminimas kartu – labai mėgstama veikla jo šeimoje: vaikams – tai patrauklus užsiėmimams, tėvams – reikalinga pagalba po dienos darbų.
Beje, kiekvienas šeimos narys virtuvėje turi tam tikras savo pareigas. Pavyzdžiui, 18-etė Bella yra įpareigota paruošti vakarienę bent kartą per savaitę, 10-etė Evelina – pora sykių per mėnesį, jai gelbsti kiti šeimos nariai. O štai ketverių Kaspianas virtuvėje šeimininkauja kasdien. Jis ypač mėgsta nuplauti ir supjaustyti daržoves, sudėti spagečius į verdantį vandenį.
Tuo metu P. Dahl šiokiadieniais dažniausiai gelbėja serviruodamas stalą, išplaudamas indus po vakarienės, o ruošti maistą imasi savaitgaliais. Anksčiau, šeimai gyvenant Švedijoje, pasakoja pašnekovas, jis gamindavo ne ką rečiau nei jo žmona Anna, tačiau čia, Lietuvoje, ji grįžta iš darbo anksčiau, todėl turi daugiau laiko.
Mėgstamiausi – itališki ir azijietiški patiekalai
Dažniausiai darbo dieną ant Per ir Annos stalo galima rasti žuvies, mėsos arba vištienos, garnyrui – ryžių ar makaronų, gausybę daržovių. P. Dahl šeima taip pat mėgsta skanauti vietinius produktus, pavyzdžiui, lietuviškas dešras ir sūrius. Tinklo parduotuvėse jie pasakoja atradę šviežiai ruošiamų gardžių salotų, kurios tampa puikiu priedu prie pagrindinio patiekalo.
„Jeigu paklaustumėte mūsų vaikų, kuri virtuvė yra geriausia, jie pasakytų, kad italų. Iš tiesų labai mėgstame itališkus makaronus ir juos gaminame dažnai ir įvairiai. Taip pat vaikai mėgsta Azijos maistą, ypač Tailando ir Indijos virtuvę, renkasi ir meksikietiškus taco, buritos, tortilijų patiekalus“, – vardija P. Dahl.
Paklaustas, ką maisto gaminimas reiškia jo šeimai, P. Dahl mini galimybę leisti vaikams improvizuoti, mokytis savarankiškumo ir atsakomybės. Be to, įsitikinęs pašnekovas, bendravimas, ruošiant maistą kartu, padeda geriau juos suprasti, išgirsti, ir, žinoma, geriau su jais sutarti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.