Jei kokteilių vakarėlis truks apie 2 valandas, planuokite po 5–6 vieno kąsnio užkandžius kiekvienam asmeniui.
Jei planuojate vakarienę prie šventinio stalo, tada asmeniui skaičiuokite 500 g maisto: vištienos ar žuvies – 100 g, kitokios mėsos – 100 g, ryžių ar makaronų – 100 g, daržovių – 100 g, pyrago – 50 g, vaisių – 50 g.
Turėkite omenyje, kad kuo daugiau svečių, tuo mažiau maisto reikia vienam žmogui, nes ne visi turi vienodą apetitą. Vaikai ir vyresni žmonės dažniausiai valgo mažiau. Jei vaišės ruošiamos 100 žmonių, galite skaičiuoti 85–90 porcijų.
10 porcijų reikės:
•3,5 kg paukštienos, keptos orkaitėje
•1,25 kg žuvies filė, keptos orkaitėje
•500 g ryžių arba makaronų
•1,5 kg daržovių (nevirtų)
•1,5 kg šviežių vaisių
•350–500 g sūrio ar pyrago su sūriu
•900 g pjaustytos mėsos
•1 kg mėsos be kaulo (troškinti)
•1,75 kg orkaitėje kepamos mėsos su kaulu
•1,7 l sriubos ar kompoto
Kokiais gėrimais vaišinti?
•Jei numatėte, kiek laiko truks šventinė vakarienė ar vakarėlis, paprasta suskaičiuoti, kiek prireiks vyno.
•Jei vakarėlis truks 1–2 valandas, žmogui reikės 2 taurių
(200 ml) vyno.
•Jei vakarėlis truks 2–3 val., 3 taurių (300 ml) asmeniui.
•Jei vakarėlis truks 3–4 val., prireiks 3–4 taurių (350 ml)
asmeniui.
•Jei rengiate vakarienę, planuokite 5 taures arba butelį vyno (apie 700 ml) asmeniui.
•Nepamirškite ir nealkoholinių gėrimų. Blogiausias dalykas, kuris gali nutikti, jei svečiams nepasiūlysite vandens ar sulčių atsigaivinti. Jų reikėtų planuoti po taurę (200 ml) asmeniui.
•Stipriųjų gėrimų butelis (750 ml) – 16 porcijų.