Trokštamiausios Kalėdų dovanos lietuviams – dovanų čekiai, grynieji pinigai ir knyga

Dovanų čekiai, grynieji pinigai ir knyga. Išrinkite šias dovanas ir, tikėtina, pataikysite, nes tai yra labiausiai lietuvius džiuginančios dovanos. Grožio, SPA procedūros, drabužiai ir avalynė, buitinė technika – pradžiugina tik po 4 proc. gyventojų. Tačiau renkantieji dovanas po egle dažniausiai deda kosmetiką ir parfumeriją, valgomas dovanas ir gėrimus. Galbūt dėl to kas trečias gyventojas dovanomis lieka nepatenkintas.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

2012-12-04 12:06, atnaujinta 2018-03-14 21:38

Šiemet dovanoms lietuviai išleis šiek tiek mažiau pinigų nei pernai. Padaugėjo ir žmonių, kurie dovanoms išvis neskirs pinigų. Mažiau gyventojų dovanoms skirs iki dviejų šimtų litų. Tačiau kartu padaugėjo šeimų, kurios dovanoms skirs nuo 300 iki 1000 litų. Tad gali būti, kad dovanų bus mažiau, tačiau brangesnių.

Šventiniam stalui lietuviai šiemet ketina išleisti daugiau pinigų nei pernai, tačiau šventėms iš anksto nesiruošia ir netaupo. Tai rodo „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto užsakymu atliktas tradicinis šventinio laikotarpio finansinės elgsenos tyrimas.

Jame lyginama, kaip gyventojai rengėsi Kalėdoms pernai ir šiemet.

„Trys ketvirtadaliai gyventojų šventėms nesiruošia ir viską daro paskutinę minutę – gruodžio mėnesį. Tai juos priverčia ko nors atsisakyti arba net skolintis. Vyresni žmonės, į duomenų pirkimą žiūri atsakingiau. Net ir neturtingi namų ūkiai iš anksto šventėms nesiruošia“, - sakė „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė.

Pernai vidutiniškai namų ūkiai švenčių – Kalėdų ir Naujų metų - stalui išleido apie 150 litų. Panašios išlaidos bus ir šiemet. Šiemet daugėja šeimų, kurios ketina šventinėms vaišėms išleisti daugiau nei 300 litų, ir mažėja žmonių, kurie ketina skirti ne daugiau nei 100 litų.

„Tai lėmė kelios priežastys – mažėjantis nedarbas. padidėjusios pensijos. Vis dėlto lietuvių prioritetas yra maistas, o ne dovanos. Dauguma gyventojų planuoja dovanoms skirti iki 100 litų. Daugėja žmonių, kurie ketina pataupyti – dovanoti tik artimiausiems žmonėms arba išvis nepirkti dovanų“, - sakė O. Bložienė.

Vis labiau ryškėja tendencija, kad turtingesni žmonės per didžiąsias šventes keliauja į užsienį.

„Dalis šeimų, kurių pajamos didžiausios – viršija 1500 litų vienam šeimos nariui - šiemet ketina nieko neišleisti švenčių stalui. Viena iš priežasčių, kad tai - didmiesčių gyventojai, kurie važiuoja pas tėvus į kaimą ir perka tik dovanas. Kita priežastis – jie išvyksta slidinėti ar šiaip užsienyje praleisti žiemos atostogas“, - aiškino O. Bložienė.

Anot jos, reikėtų labai gerai pagalvoti apie dovanas, kad jos būtų naudingos, nes 30 proc. žmonių pernai buvo nepatenkinti dovanomis.

„Dovanokite dovanas su įsigijimo dokumentais, čekiais. Tai parodo, kad dovana yra nauja, be to, jeigu ji nepatiks, žmogus galės ją pakeisti arba grąžinti“, - patarė O. Bložienė.

Labiausiai laukiamos lietuvių dovanos – dovanų čekiai, grynieji pinigai ir knyga.

Tačiau dažniausiai dovanojama kosmetika ir parfumerija, dovanų čekiai, valgomos dovanos ir gėrimai. Loterijos bilietai tampa vis populiaresni per šventes. 150 milijonų litų – tiek lietuviai išleido loterijos bilietams, nupirkę jų apie 77 milijonus. Deja, labdarai gyventojai skiria perpus mažiau nei loterijai.

„Kuo turtingesni žmonės – tuo mažiau galvoja išleisti dovanoms. Vieni iš jų ruošiasi anksčiau arba žada dovanas įteikti mažiau žmonių. Šiemet daugiau išlaidauti ketina jaunimas.

Europoje šeimos vidutiniškai šventėms ketina išleisti apie 590 eurų. Tai tiek pat, kiek pernai. Didžiausi išlaidūnai jau ne pirmus metus yra airiai. Labiausiai išlaidas mažina graikai, portugalai. Daugiau išlaidauti šiemet ketina Ukraina, Rusija, Lenkija, Vokietija.

„Likusios dienos jau nebeišgelbės tų, kurie norinti sutaupyti. Ką dar galima padaryti – tai gerai suplanuoti, kam ką norite dovanoti ir ką pirkti. Reikėtų prisiminti, kad dovanomis daug žmonių lieka nepatenkinti. Todėl reikia racionalumo – neleiskite pinigų vėjais, dovanokite tai, kas reikalinga“, - patarė O. Bložienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.