5 diktatoriaus fobijos: kaip V. Putinas senatvėje pavirto maniaku, tikinčiu šamanizmais

2024 m. spalio 9 d. 20:14
Lrytas.lt
Žmogus, pradėjęs kruviną karą prieš Ukrainą ir pastatęs Rusiją prieš visą civilizuotą pasaulį – ne supermenas, o tiesiog senis su krūva prietarų. Tokią išvadą galima padaryti iš dešimčių žiniasklaidos publikacijų apie Vladimiro Putino įpročius ir mąstymo ypatybes. Prasidėjus karui jo įtarumas ir įvairios baimės tik paaštrėjo.
Daugiau nuotraukų (3)
Portalas nv.ua aptaria penkias manijas, kurios užvaldžiusios Rusijos diktatorių.
Infekcijos
Kremliaus vadovo svečiai ir lankytojai gali ištisas savaites sėdėti karantine prieš susitikimą su juo, neseniai pažymėjo žurnalas „The Atlantic“. Apie tai buvo žinoma nuo 2020 m., kai baimė užsikrėsti koronavirusu paskatino V.Putiną griebtis tokių priemonių. Bet pandemija seniai baigėsi, o karantinų praktika išliko.
Į priverstinę izoliaciją siunčiami tiek valdininkai, tiek apsaugininkai, ir net veteranai prieš gegužės 9-osios paradą.
Toks elgesys susijęs su tuo, jog V.Putinas „myli gyvenimą ir yra apsėstas nemirtingumo idėjos“, rašo „The Atlantic“. Net atsitiktinai pasigautas virusas jam atrodo kaip baisi grėsmė.
Kai karantinas neįmanomas, lankytojus, tarp jų ir užsienio, pasodina arba pastato kaip įmanoma toliau nuo V.Putino.
Spalio 7 d. V.Putinui sukako 72 m. Vidutinė vyro gyvenimo trukmė Rusijoje – 68 m. Diktatoriui tai negali nekelti nerimo.
Rugsėjį pranešta, kad Kremliaus režimas pareikalavo iš Rusijos mokslinių ir tyrimo institutų skubiai pateikti naujoves kovoje su senėjimu. Kalbama apie sensorinių ir kognityvinių sutrikimų prevenciją, būdus pristabdyti ląstelių senėjimą, imuninės sistemos korekcijas ir pan.
Federalinės kovos su senėjimu programos genetikos srityje dalyvauja vyresnioji V.Putino dukra endokrinologė Marija Voroncova, o „naujųjų technologijų sveikatai apsaugoti“ kūrimą kuruoja Kurčiatovo instituto vadovas Michailas Kovalčiukas, kuris yra artimas Rusijos diktatoriaus draugas.
Dar 2022 m. „Projekt“ rašė, kad V.Putiną visur lydi grupė asmeninių gydytojų – reanimatologai, traumatologai, infektologai ir net onkologas. Žmogaus susirūpinimas savo sveikata pasiekė tokį lygį, jog kažkam patarus jis pradėjo maudytis voniose su Altajaus elnio maralo ragų ekstraktu. Tokių procedūrų poveikis beįrodytas, bet Rusijos elitas tiki, kad jos prailgina jaunystę.
Šamanai
Nuo maralų ragų – vienas žingsnis iki šamanizmo, kuris paplitęs Altajuje ir Tuvoje. Gandai apie V.Putino ir jo administracijos domėjimąsi visokio plauko pranašautojais sklandė seniai. Juos pakurstė įvairaus patikimumo žinomi asmenys, kaip buvęs bankininkas Sergejus Pugačiovas ar operos dainininkė Marija Maksakova. Esą, buvusio gynybos ministro Sergejaus Šoigu vasarnamyje dalyvaujant V.Putinui šamanai atliko apeigas su aukojimais. „Pasakojo, kad gyvus sudegino kelis kupranugarius, kad V.Putinas neprarastų savo sveikatos likučių“, – sakė M.Maksakova.
Kiti tikino, kad viename pirmųjų ritualų, organizuotų V.Putinui, jam nepatiko ceremonijos dalyvių išvaizda: šamanai, esą, atrodė pernelyg jauni ir nepakankamai respektabilūs. Tada buvo nuspręsta pakeisti juos pagyvenusiais aktoriais, kurie gerai žinojo ritualą.
Žurnalistas ir knygų apie Rusijos valdžią autorius Michailas Zygaras teigia, kad dalis tiesios šiose istorijose tikrai yra. Prieš viso masto agresijos prieš Ukrainą pradžią diktatorius dažnai tarėsi su įvairiais mistikais, taip pat ir šamanais bei stačiatikių vyresniaisiais, o ryžosi įsiveržimui tik išgirdęs, kad jo neva laukia sėkmė.
O vizitas į Mongoliją 2024 m. rugsėjį įvyko dėl to, kad V.Putinas labai norėjo pasikonsultuoti su tenykščiais molfarais (žiniuoniais), pareiškė M.Zygaras interviu „Spiegel“. Susitikimas įvyko, beje, žurnalistas negali patvirtinti, kad tironas norėjo sužinoti dvasių reakciją į branduolinio ginklo panaudojimą.
Dronofobija
Spalio 7 d. jaunas „Projekt“ tyrimas atkreipė dėmesį, kad V.Putinas pradėjo nebevažinėti į Sočį, „Bočarov Ručej“ rezidenciją. Nuo 2015 iki 2023 m. jis iš viso beveik 200 dienų praleido Juodosios jūros pakrantėje, atsižvelgiant į jo lėktuvo maršrutų duomenis. Dažniausiai jo vizitai vykdavo spalį (gimtadieniui) ir gegužę (jo vaikų motinos Alinos Kabajevos gimtadieniui).
Nuo 2023 m. diktatorius ten beveik neskrenda. Buvo pora susitikimų su Baltarusijos diktatoriumi Aliaksandru Lukašenka, šių metų kovą į Sočį vyko Tarptautinės atominės energijos agentūros generalinis direktorius Rafaelis Grossi. Bet su juo V.Putinas susitiko ne savo rezidencijoje, o priėmimų pastate. O rezidenciją... tuo metu jau nugriovė!
„Projekt“ klausia, kokia priežastis. Ir pats atsako: Ukrainos dronų skrydžiai.
2023 m. rugsėjo 20 d. prie Sočio oro uosto sprogo cisterna su kuru. Liudininkai tvirtino, kad į ją smobė bepilotis. 2023 m. spalio 1-osios naktį įvyko nauja ataka, o spalio 14 d. Rusijos gynybos minsiterija atsiskaitė perėmusi droną virš Sočio akvatorijos.
Visa tai pakeitė V.Putino tradiciją švęsti gimtadienius su šeima prie jūros, padarė išvadas žurnalistai. „Jis pajuto grėsmę savo fiziniam saugumui. Jis išsigando. Tai, kad V.Putinas liovėsi lankyti mėgstamus mietus Pietuose – savotiškas saugumo šalyje indikatorius. Kaip valdžia betikintų, kad pergalė arti, net V.Putinui teko pakeisti įpročius dėl karo“, – pažymi „Projekt“.
Nieko apie šeimą
Sena prietaringo Kremliaus senio fobija – jis visaip stengiasi įslaptinti duomenis apie šeimą. Apie dvi dukteris iš santuokos su Liudmila Putina oficialiai yra tik eilutė Kremliaus puslapyje, iš jos seka, kad vresnioji vardu Marija, o jaunesnioji Katerina.
Pirmoji jau mūsų minėta: tai gydytoja endokrinologė, žinoma pavarde Voroncova. Antroji žinoma kaip Tichonova, ji yra Maskvos valstybinio universiteto prorektoriaus pavaduotoja.
Tėtušis visaip išsisukinėdavo nuo žurnalistų klausimų apie vaikus. Jis vadino jas „tos moterys“ arba „viena moteris ir antra“. Tai buvo aiškinama bandymu apsaugoti šeimą nuo perdėti žiniasklaidos dėmesio ir užtikrinti konfidencialumą.
Beje, pastaraisiais metais tapo žinoma apie nesantuokinį V.Putino šeiminį gyvenimą. Jis turi nesantuokinę dukterį su Sankt Peterburgo gyventoja Svetlana Krivonogich, o gimnastė A.Kabajeva jam pagimdė du sūnus, Ivaną ir Vladimirą jaunesnįjį.
Apie šituos diktatoriaus šeimynykščius rugsėjį papasakojo „Dosje“. „Jų negalima rasti valstybinėse duomenų bazėse, nuo vaikystės jie turi priedangos dokumentus, kuriuos paprastai duoda žvalgybininkams ir žmonėms, kuriems taikoma valstybės apsauga. Jų gimimo datas žino tik artimiausi giminaičiai. Jie neskraido įprastais reisais, turi atskirus lėktuvus. Jie nelanko darželių ir mokyklų, jiems samdomi guvernantai. Jie gyvena Federalinės apsaugos tarnybos saugomose rezidencijose ir retai mato tėvą. Jie – Vladimiro Putino sūnūs“, – rašo žurnalistai.
Jų šaltiniai pasakojo, kad V.Putinas labai džiaugėsi, kai 2015 m. jam gimė berniukas (po trijų mergaičių). Palikuonių saugumo lygis nenusileidžia paties V.Putino, o visi, kas kontaktuoja su Ivanu ir Vladimiru, pasirašo konfidencialumo sutartis.
Numerologija
Kalbėti apie skaičių magijos įtaką priimant sprendimus Kremliuje – subtilus reikalas. Ši V.Putino fobija neįrodyta dokumentais, kaip ankstesnės. Tačiau atmesti jos egzistavimo, kaip ir Kremliaus elito meilės numerologijai apskritai, negalima, pranešė „Medūza“ vienoje iš tinklalaidžių.
„Ką reiškia V.Putinui trejetai, devynetai ir rugsėjo 30-osios data, kuri iš jų susideda? 1999 m. šią dieną prasidėjo antžeminė karinė operacija Čečėnijoje. 2015 m. – Rusijos karinė operacija Sirijoje. O 2022 m. aneksuotos iš karto keturios Ukrainos sritys. Tais pačiais metais V.Putinas įstatymiškai perrašė istoriją, nustatydamas naują Antrojo pasaulinio karo pabaigos datą. Dabar tai ne rugsėjo 2, o 3 diena. Vėl trejetas ir devynetas“, – pažymėjo Rusijos „opozicijos“ žurnalistai.
Ukrainos žiniasklaidoje būta spėlionių dėl 2022 m. vasario 24 d., esą, antrojo ordos įsiveržimo į Ukrainą data buvo pasirinkta neatsitiktinai. Pavyzdžiui, paskaičiavo, kad sudėjus visas datos 2022.02.24 skaitmenų poras, o taip pat Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų pradžios datas (atitinkamai 1914.07.28 ir 1939.09.01) gaunamas vienas ir tas pats skaičius – 68.
Neatmestina galimybė, kad ir V.Putino gimimo data buvo pakoreguota dėl kokių nors okultinių sumetimų. Iš tiesų jis gimė ne 1952, o 1950 m., Dmirtijų Gordoną tikino lenkų žurnalistė Krystyna Kurczab-Redlich.
Beje, domėjimesi įdomiomis datomis ir skaičiais gali slypėti pragmatinis Kremliaus kėslas organizuoti ir struktūruoti masių gyvenimą, sakoma „Medūza“ tinklalaidėje. „Režimui svarbų vaidmenį vaidina nauji atraminiai taškai, prie kurių galima pririšti nuopelnus“, – sako žurnalistai. – Kai V.Putino kritikai sako, kad jis tiki numerologija, tai paprastai pateikiama kaip bruožas, darantis jį stebėtojo akyse keistu, neracionaliu ir nekompetentingu. Bet būtent tokie prietarai yra tipiškos žmogiškos prigimties įrodymas. Rėmimasis skaičiais nedaro prezidentų ir diktatorių ypatingai iškliais. Priešingai – jis įrodo jų vidutiniškumą“.
Parengta pagal nv.ua
Vladimiras Putinasfobijašamanizmas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.