Kaip ištrūkti iš spąstų, dėl kurių gyvenimas eina pro šalį?

2024 m. rugsėjo 24 d. 15:44
Viktorija Leontjeva
Šiuolaikiniame pasaulyje paleisti savo gyvenimą vėjais tapo lengva kaip 1, 2, 3... Daugelis skundžiasi prokrastinacija ir dėmesio deficito sutrikimu.
Daugiau nuotraukų (1)
Tiems, kas supranta pigaus dopamino spąstų mechanizmą, yra vilties iš jų ištrūkti.
Kodėl „pigus“?
Kai mes atliekame savo veiklas įsitraukę, su susidomėjimu, protas gamina laimės hormoną – dopaminą. Laukimas rezultato, žinojimas, kad tuoj bus finalas, ypač prieš pat finišą, yra dopamino gamybos pikas. Bet norint jo gauti reikia padirbėti! Įdėti realių pastangų į tikrą darbo procesą.
O kam? Juk galima tą patį efektą gauti virtualiai – maloniau ir lengviau! Kol žiūrime trumpus video, protas apdoroja informaciją ir mano, kad jau turi rezultatą. Nesvarbu, kad rezultatas mažai kuo naudingas Tavo gyvenimui.
Kas iš to, kad sužinojai dar vieną būdą, kaip greičiau nulupti kiaušinį? Kas iš to, kad išgirdai apie dar vieną bombą? Kaip tai pakeitė Tavo gyvenimo kokybę?
Štai kodėl besaikis informacijos peržiūrėjimas socialiniuose tinkluose taip patinka visiems, kas tik paragavo šio technologinio laimėjimo. Priklausomybė nuo ekranų – mūsų laikų rykštė, bet galima pradėti tai valdyti.
Štai rekomendacijos, kurios padės peržvelgti savo santykį su technologiniais laimėjimais, kurie ne tik padeda, bet ir trukdo.
Suprasti, kad paprasčiau yra gauti laimės hormono žiūrint greitus, trumpus video, nei atlikti kokį nors darbą, kuris atvestų į rezultatą.
Suvokti, kad protas pripranta nuolat gauti greitą ir pigų dopaminą. Todėl jis nebenori ilgai ir lėtai investuoti į kitas veiklas. Štai ir prokrastinacijos šaknys plius dėmesio deficito sindromas! Evoliucija! Tik su šalutiniu poveikiu – galima nepastebėti, kaip Jūsų tikras gyvenimas praeis pro šalį.
Atidėliojimas svarbių, nors ir naudingų darbų, tampa įpročiu. O gyvenimo laikas vis tiksi...
Bet galima formuoti ir kitą įprotį – riboti laiką, skirtą pigaus dopamino medžioklei.
Susitaikyti, kad bus sunku. Bet galima tai išgyventi.
Suskirstyti darbus į smulkius žingsnius, kad protas pasidžiaugtų dažniau rezultatais.
TU ESI TAI, KĄ VALGAI! – ir tiesiogine, ir informacine prasme! Leisti protui „valgyti“ daugiau kokybiškos informacijos, kuri lavina kritinį mąstymą ir pratina svarstyti.
„Nereikia visiškai atsisakyti pramogų. Bet riboti ir reguliuoti būtina! Be to, lavinti protą gaminti kokybišką dopaminą, nuo tikrų veiklų rezultato, yra gyvybiškai svarbu! Juk nenori būti pakeistas dirbtinio intelekto, kuris rimtai pretenduoja išstumti kai kurias profesijas iš darbo rinkos.
O jei sąmoningai nusprendei pasiduoti ir tiesiog palesti vėjais savo gyvenimą, nereikia skųstis nepalankia žvaigždžių padėtimi, ar kad nėra pinigų ar sveikatos... Mes kuriame savo gyvenimo rezultatą, darydami palankius arba nepalankius veiksmus“, – teigia astropsichologė Viktorija.
Kiekvienas gali savo pastangų dėka mažinti pigaus dopamino vartojimą. Reikia nustoti imituoti gyvenimą nuolat stebint, ką daro kiti socialiniuose tinkluose, ir pradėti veikti.
„Norint kažkuo būti, reikia kažką daryti. Priminimas protui, kaip gera pasidžiaugti REALIU REZULTATU realiame gyvenime, yra gyvybiškai svarbus šiuolaikiniame pasaulyje! Siekite savo, kad ir mažų rezultatų, bet realių!“ – ragina Viktorija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.