Globos namų gyventojų emocinei būklei gerinti – knygos ir vaismedžių sodai

Šalies senelių globos namai pastaruoju metu gyvena šviesesnėmis nuotaikomis. Laisvėjant karantino ribojimams ir atsinaujinant mėgstamoms laisvalaikio veikloms pamažu pasimiršta ir sudėtingiausias karantino aspektas – bendravimo trūkumas, kai globos namų gyventojai negalėjo ne tik susitikti su artimaisiais, bet net ir bendrauti tarpusavyje.

 Sodas Antavilių senjorų namams.
 Sodas Antavilių senjorų namams.
 Sodas Antavilių senjorų namams.
 Sodas Antavilių senjorų namams.
 Sodas Antavilių senjorų namams.
 Sodas Antavilių senjorų namams.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 10:24 AM

Įvairios apklausos rodo, kad dėl bendravimo trūkumo gali suprastėti senjorų, ypač vienišų, emocinė ir fizinė sveikata. Kaip teigia farmacijos kompanijos „Sanofi-Aventis Lietuva“ vadovė Elvina Milašauskė, bendravimo trūkumas vyresnio amžiaus žmonėms tampa „liga“, kurią pakankamai nesunku išgydyti parodant dėmesį.

„Būtent iš noro padėti lengviau ištverti sudėtingą karantino laikotarpį pernai gruodį gimė iniciatyva „Gydo ar saugo ne tik vaistai“, kurios metu mūsų darbuotojai dovanojo senelių namams naujas knygas, rašė laiškus, kvietė pasikalbėti.

Socialinės iniciatyvos metu 11 šalies senelių globos namų buvo padovanotos 235 naujos knygos. Tikime, jog net ir menkiausias gerumas ir atjauta auga bei duoda vaisių, visai kaip medžiai, tad daugiau kaip pusmetį trukusią akciją užbaigėme simboliškai, dovanodami vaismedžių sodą Antavilių pensionato gyventojams“, – sako 20-metį mininčios kompanijos vadovė.

Naujajame vaismedžių sode pasodinta 20 medelių: 11 obelų, 3 kriaušės ir 6 slyvos. Pasak Antavilių pensionato direktoriaus pavaduotojos Birutės Šarakauskienės, su karantino laisvėjimu ir artėjančia vasara sutapusi žinia apie būsimą vaismedžių sodą išjudino visą pensionatą.

„Sudarėme medelių atrankos „komisiją“, kurioje dalyvavo ir gyventojų taryba, ir mūsų socialiniai darbuotojai. Seneliai aktyviai išsakė savo nuomonę dėl vaismedžių. Pavyzdžiui, nesodinome vyšnių ir trešnių, nes jie iš savo patirties pamena, kad jas sunku nusaugoti nuo paukščių, kurie viską nulesa. Obelis gyventojai rinkosi vasarinių veislių, įvairių rūšių ir skonių – tiek puikiai pažįstamų, tiek žinomų mažiau. Tarp jų yra ir keliančių gyventojams nostalgiją, pavyzdžiui, alyviniai, be kurių, ko gero, neįsivaizduojama nė viena sodyba. Tikime, kad jau kitąmet gyventojai galės paragauti vaisių iš šio dovanoto sodo“, – pasakoja ji.

B. Šarakauskienė sako, kad vietą vaismedžių sodui pavyko parinkti nesunkiai. Jie pasodinti ten, kur anksčiau būdavo nedideli pensionato gyventojų daržiukai, kuriais dabar nebelabai kas nori rūpintis. Ateityje sodą bus galima dar šiek tiek praplėsti, pasodinant kitokių vaismedžių – pašnekovė sako, kad gyventojai norėtų ir persikų ar abrikosų.

Pasak pensionato atstovės, vaismedžių sodas neabejotinai taps dar viena traukos vieta sutvarkytoje ir apželdintoje 2,5 ha ploto įstaigos teritorijoje, nes laiko leidimas gamtoje yra viena mėgstamiausių gyventojų veiklų.

Laisvalaikiu seneliai taip pat mėgsta lankytis sporto salėje, relaksacijos kambaryje. B. Šarakauskienė tikina, kad jie noriai skaito ir knygas, kurių pensionatas dažnai gauna dovanų, tad yra sukaupęs nemažą biblioteką. Gyventojų mėgstamiausia yra grožinė, klasikinė literatūra.

Pasak E. Milašauskės, pasiekiantys atgarsiai įrodo, kad socialinės akcijos metu dovanotos knygos nedulka globos namų lentynose, o kiekviena jų atrado savo skaitytoją. Seneliai noriai skaito detektyvus, meilės ar istorinius romanus, kitą grožinę literatūrą, dalinasi įspūdžiais vieni su kitais.

„Įrodyta, kad skaitymas turi teigiamą poveikį, ne veltui yra taikoma ir knygų terapija – biblioterapija. Skaitytojas gali susitapatinti su knygos herojais, išgyventi realybėje neįmanomas patirtis, knygos leidžia bent trumpam atsitraukti nuo sunkios kasdienybės – tai labai pagelbėja sudėtingose situacijose, tokiose kaip negalia, liga ar karantinas. Akivaizdu, kad gydo ar saugo ne tik vaistai“– reziumavo E. Milašauskė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.