Jaunos klaipėdietės svoris per kelis mėnesius pasiekė 115 kg: papasakojo, kaip pavyko numesti (3)

2024 m. rugpjūčio 19 d. 10:49
Iš Šilutės kilusi, dabar Klaipėdoje gyvenanti Austėja Bilevičiūtė (21 m.) – simpatiška energinga mergina, į kurią žiūrint sunku patikėti, kad dar neseniai ji svėrė gerokai per 100 kg. Pasak jos pačios, dabar, kai tapo lengvesnė, tai ir gyvenimas palengvėjo.
Daugiau nuotraukų (9)
Dabar Austėja sveria 70 kg (ūgis – 172 cm), o prieš kelis metus ji buvo pasiekusi savo rekordinį 115 kg svorį.
Mergina nuo mažens buvo normalaus kūno sudėjimo ir neatrodė linkusi priaugti svorio, bet situacija staiga pasikeitė per pandemiją.
„Iki jos aš gyvenau labai aktyviai, intensyviai lankiau šiuolaikinius šokius, turėjau daug kitų veiklų, o kai viskas buvo apribota ir žmonės liko uždaryti namuose – tiesiog atsiguliau į lovą. Lovoje mokiausi nuotoliniu būdu, žiūrėjau filmus – ir vis valgiau tai „čipsus“, tai ledus, tai kebabus. Prisidėjo nerimas dėl to, kas vyksta, dėl visus apėmusios nežinios – kai kurie žmonės iš streso valgyti nustoja, na, o aš jį malšinau maistu“, – pasakojo Austėja.
Tą ji darė tikrai intensyviai – per kelis mėnesius priaugo apie 40 kg. O ar tėvai nesakė, kad reiktų gyventi sveikiau? „Jie bandė kažką sakyti, bet aš esu užsispyrusi ir nelinkusi klausytis“, – atsakė mergina.
Kad situacija tikrai prasta, ji sau pripažino, jau atslūgus suvaržymams. Tada ji ruošėsi vasarą padirbėti užsienyje, nes norėjo susitaupyti automobiliui. „Atsistojau į veidrodį, įsisąmoninau, kokia prasta mano būklė, ir apsiverkiau...“ – atsiminė mergina.
Pasikeitusi buvo ne tik jos išvaizda – priaugus daug svorio buvo sunkiau vaikščioti ir net kvėpuoti, greit pavargdavo, maudė sąnarius. Žinoma, ir senieji drabužiai netiko (tik naujų nepirko, skolinosi iš mamos).
Kaip reikiant išsiverkusi mergina pasakė sau, kad reikia imtis priemonių – ir iškeliavusi į užsienį tuojau sėkmingai tą padarė.
Iš lovos – į fabriką
Austėja įsidarbino Švedijoje, patalynės fabrike. Darbas buvo fiziškai nelengvas – daug kilnoti nereikėjo, bet judesio kabinant ar rūšiuojant patalus buvo daug, o pamaina trukdavo 12 val. – ir tai lietuvaitei išėjo į naudą. Tiesa, pradžioje darbuotis, sveriant gerokai virš 100 kg, buvo nelengva – bet jau po savaitės Austėja pajuto, kad išsijudino.
Tuo pačiu ji pradėjo maitintis tvarkingai ir reguliariai, kasdien tomis pačiomis valandomis. Rytais paprastai valgydavo varškę su bananu, į darbą pietums nusinešdavo mėsos su kruopomis ir daug daržovių, vakarienei rinkdavosi, tarkim, žuvį su daržovėmis. Tuo metu ji jau intensyviai domėjosi sveika mityba, kalorijomis ir sportu.
Bet ar jai po ilgų darbo svetimoje šalyje valandų namie nekildavo noras „pasiguosti“, valgant skanėstus? „Ne, aš buvau rimtai nusiteikusi keistis – be to, parduotuvėje pirkdavau tik tinkamą maistą, o kai namie nėra ko prisikimšti – to ir nedarai“, – sakė mergina.
Pataria vengti griežtų dietų
Po trijų mėnesių Austėja namo grįžo, jau numetusi 10 kg. Jai buvo kilęs azartas intensyviai lieknėti toliau. Čia ji padarė klaidą – pamanė, kad bus greičiau, jei laikysis drastiškos dietos – per dieną suvartodavo vos apie 500 kcal (suvalgydavo varškės indelį, obuolį, bananą – ir praktiškai tuo viskas užsibaigdavo), taip pat nemažai sportavo. Tuo metu svoris dar krito, tik jėgų buvo mažai, o paskui, grįžus prie įprastos sveikos mitybos, kilogramai kurį laiką vėl augo.
„Visiems patarčiau nesilaikyti tų drastiškų dietų – pradžioje svoris gal ir krenta, bet organizmas patiria šoką ir paskui, grįžus prie įprastos mitybos, jis bando atsigriebti. Tų griežtų dietų negalime laikytis visą gyvenimą – telieka sveikai maitintis kiekvieną dieną“, – teigė Austėja.
Tuomet ji pradėjo maitintis pagal trenerio sudarytą mitybos planą, taip pat sportavo pagal trenerio sudarytą programą (išbandė kelis specialistus) – ir svoris krito toliau.
Pasak pašnekovės, sunkiausia buvo pačioje pradžioje, kai svoris krito sunkiai, o vėliau tarsi įvyko persilaužimas, jis krito greičiau ir buvo paprasčiau, be to, matant rezultatą atsirado daug motyvacijos.
Baisi avarija lieknėti nesutrukdė
Svorį metančios klaipėdietės iš vėžių neišmušė ir tai, kad 2022 m. spalį ji pakliuvo į kraupią avariją – į jos automobilį magistralėje kaktomuša įvažiavo kitas. Mergina patyrė daug kūno sužalojimų – buvo lūžęs kairės pusės raktikaulis ir dešinioji ranka, prasidėjo vidinis kraujavimas, dėl kurio reikėjo operacijos. Nukentėjusioji 7 dienas gulėjo prijungta prie gyvybę palaikančių aparatų.
Ar tada, vėl ilgam atsigulus į lovą, negrįžo noras malšinti stresą visokiais traškučiais, kaip per karantiną? „To daryti nebūtų pavykę – kurį laiką galėjau vartoti tik trintą maistą per šiaudelį, na, o toks maistas yra ganėtinai sveikas“, – liūdnai nusišypsojo pašnekovė.
Jėgas atgavo ir į sporto salę grįžti ji galėjo tik maždaug po 9 mėn.
Dabar Austėja toliau subalansuotai maitinasi ir daug juda. Dirba namie prie kompiuterio su rinkodara, o po darbo kasdien nueina po 10 000 žingsnių, taip pat važinėja riedučiais, maudosi ir 3 kartus per savaitę keliauja į sporto salę. Sako taip įpratusi, kad tarsi savaime susikrauna krepšį – ir eina sportuoti.
Tiesa, maitintis pagal trenerio sudarytą planą Austėjai pabodo – kas savaitę patiekalai vis kartojosi – tad labai apsidžiaugė, atradusi persikas.com programėlę.
„Toje programėlėje yra daug – daugiau nei 1000 – sveikų patiekalų, ji skaičiuoja kalorijos, tad labai patogu pagal nuotaiką pasirinkti, ką norėsi valgyti šiandien ir rytoj. Pateikiami aiškūs receptai, patiekalai greitai paruošiami. Ir dar, susiplanavus meniu kelioms dienoms, programėlė sudaro pirkinių sąrašą ir nurodo reikiamą jų kiekį. Man tai labai patinka, nes seniau neretai produktų, nors ir sveikų, prisipirkdavau per daug, galvodama, kad kažką gaminsiu – ir nemažai jų tekdavo išmesti“, – aiškino pašnekovė.
Mažos sveikos gudrybės
Paprastai pusryčiams Austėja renkasi kažką saldesnio – košę su uogiene, granolą su vaisiais ar pan., pietums valgo mėsą su kruopomis ir daug daržovių, na, o per vakarienę skanauja žuvį ar jūros gėrybes. Sako, kad seniau nelabai ką mokėdavo iš pastarųjų pasigaminti, bet dabar, programėlėje radusi daug receptų, mėgaujasi naujais atradimais.
Ar jai kartais nekyla noro pavalgyti ne to, ką siūlo išmanusis telefonas, o tiesiog pasimėgauti pica su draugais? „Kartais tikrai leidžiu sau suvalgyti picos ar dar kažko – o programėlėje tada galima pasirinkti opciją „panašus patiekalas“, kad pasižymėtum, ką valgei“, – atsakė Austėja.
Ir pati, be telefono pagalbos, ji yra susigalvojusi naudingų gudrybių. Kai nori kažką kramsnoti, žiūrėdama filmą, ji renkasi pjaustytas morkas, uogas ar vaisius. Kai nori atsigaivinti karštą vasaros dieną, vietoje ledų ima šaldiklyje atšaldytų šilauogių, braškių ar trešnių (atšaldo tik šiek tiek, nelaukia, kol suledės). Kai užsinori kažko saldaus, susiplaka kokteilį iš banano ir uogų (atskiedžia vandeniu).
Tad ką ji dabar galvoja apie tuos laikus, kai svėrė 45 kg daugiau negu dabar? „Galvoju, kad tada tikrai nemylėjau savęs... Tikrai neverta malšinti savo bėdų maistu. Svorį metame ne dėl kitų, o dėl savęs – dabar jaučiuosi daug geriau, ir judėti daug paprasčiau, ir sąnariai normaliai veikia. Apskritai, atrodo, kai aš tapau lengvesnė, tai ir gyvenimas palengvėjo – dabar daugiau šypsausi, pozityviau į viską žiūriu“, – įkvepiančiai sakė Austėja.
Svorį meta 7000 žmonių
Mitybos specialistas, programėlės persikas.com įkūrėjas Mantas Liekis: „Austėja – tikra šaunuolė, pasiekusi puikių rezultatų. Jos pavyzdys parodo, kad kiekvienas žmogus, kuris maitinasi taisyklingai – ir skaniai – gali per kurį laiką pasiekti savo išsikeltų tikslų. Yra ir kitų žmonių, su persikas.com programėle numetusių svorio – kas 12, kas ir 30 kg. Iš viso šia aplikacija naudojasi apie 7000 žmonių.
Ją sukūriau, norėdamas, kad Lietuvoje tokia paslauga būtų tikrai kokybiška. Ja perteikiame žmonėms, kas yra subalansuota mityba – yra svarbios kalorijos ir maistinės medžiagos. Žmogus, matydamas visą kokybišką planą, išmoksta ilgalaikių mitybos planavimo įgūdžių, nes tai nėra specifinė dieta.“
Taip pat M.Lieko paklausėme, ar teisingas Austėjos pastebėjimas, kad sunkiausiai svoris krinta iš pradžių, vėliau tampa lengviau (nemažai žmonių sako atvirkščiai – keli kilogramai nukrinta lengvai, o vėliau jau „įstringa“).
Specialistas paaiškino: „Būna išskirtinių atvejų, kaip apkūnus žmogus, pradėjęs mesti svorį, pradeda ir sportuoti (aš paprastai rekomenduoju pradėti nuo mitybos, o kai procesas pajudės, atsiras ir didesnis noras sportuoti). Bet jei žmogus pradeda keistis visapusiškai – prieš tai valgo bet ką, o pradėjęs maitintis subalansuotai gauna reikiamą baltymų kiekį – kūno kompozicija keičiasi, jis priauga raumeninės masės, o riebalinė krenta. Todėl pradžioje svoris gali nesikeisti ar net padidėti, bet po kurio laiko jis pradės smarkiai mažėti.
Jei žmogus pradeda nuo mitybos, bet nesportuoja, tik pasivaikšto – raumeninė masė be sporto salės neauga, svoris krinta palaipsniui, pradžioje kiek daugiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.