„TikTok“ žvaigždės pakliuvo į sektos nagus: išmelžė pinigus, seksualiai išnaudojo ir suardė šeimas

Po daugiau nei metų nesimatymo apkabinusi savo seserį Mirandą, Melanie Wilking liko šokiruota jos šaltumo ir keisto akių blizgesio.

 Seserys Miranda ir Melanie anksčiau buvo neišskiriamos.<br> Instagram nuotr.
 Seserys Miranda ir Melanie anksčiau buvo neišskiriamos.<br> Instagram nuotr.
 Seserys Miranda ir Melanie anksčiau buvo neišskiriamos.<br> Instagram nuotr.
 Seserys Miranda ir Melanie anksčiau buvo neišskiriamos.<br> Instagram nuotr.
 Seserys Miranda ir Melanie anksčiau buvo neišskiriamos.<br> Instagram nuotr.
 Seserys Miranda ir Melanie anksčiau buvo neišskiriamos.<br> Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 28, 2024, 10:33 PM, atnaujinta May 29, 2024, 10:09 AM

Amerikietės seserys, anksčiau garsios „TikTok“ šokėjos, buvo neatskiriamos, kol Mirandą įtraukė paslaptinga religinė sekta, kuri, Melanie teigimu, izoliavo ją nuo šeimos ir pasiimdavo daugiau kaip 70 proc. jos internetinių pajamų.

Dar blogesni dalykai paaiškėjo, kai pastorius Robertas Shinnas, stovintis už Los Andžele besibazuojančios Shekinah bažnyčios ir save vadinantis „Dievo vyru“, daugelio moterų sektos narių buvo apkaltintas seksualiniu išnaudojimu.

Melanie ir jos šeima įsitikinusi, kad R.Shinno įsteigta įmonė 7M, skirta „administruoti“ iškilusių ir kylančių „TikTok“ žvaigždžių karjeras, iš tiesų yra sekta. Šeima kovoja siekdami susigrąžinti Melanie iš R.Shinno gniaužtų, į kuriuos ji pateko 2020 m. rudenį.

Naujame „Netflix“ dokumentikos seriale „Šokanti velniui: „TikTok“ sekta 7M“ Melanie pasakojo apie šokiruojantį susitikimą su savo seserimi po šokių šou, kuris paliko ją sugniuždytą.

„Po visko apkabinau ją, ir tai buvo lyg apkabinti sieną, – sakė ji. – Ji buvo tiesiog kieta. Aš pasakiau jai, kad ji atrodo puikiai ir kad jai taip gerai sekasi, bet ji buvo tiesiog šalta. Ji buvo visiškai pasikeitusi. Jaučiausi taip, lyg ji būtų pusė manęs, kurios tiesiog nebeliko.“

„Gydė“ nuodėmes

„Mes su Miranda visada norėjome, kad šokis taptų mūsų gyvenimo dalimi“, – sakė Melanie, laimingą vaikystę gyvenusi Detroite, Mičigano valstijoje, su mylinčiais ir palaikančiais tėvais Kelly ir Deanu.

„Augdama Miranda buvo nepaprastai talentinga ir kūrybinga, ir aš, kaip jos mažoji sesuo, norėjau daryti tą patį. Aš tiesiog norėjau būti kaip ji“, – sakė Melanie.

Merginos dalyvavo šokių konkursuose, koncertuodavo kartu, o kai Miranda persikėlė į Kaliforniją, norėdama įgyvendinti savo svajones, vėliau prie jos prisijungė Melanie – dalyvavo perklausose, gastroliavo ir kūrė muzikinius klipus.

Augant socialiniams tinklams, merginos išpopuliarėjo internete, ypač kai atsirado „TikTok“ ir jos sukūrė prekės ženklą „Wilking Sisters“, skelbdamos šokių vaizdo įrašus ir linksmus dienoraščius, kaip jos šnekučiuojasi, kartu linksminasi ir net daro rankdarbius.

„Kai gavome vadybininką ir pamatėme, kokius pinigus galime uždirbti šioje pramonėje, nebebuvo galima žvalgytis atgal“, – sakė Melanie.

Interneto šokėjų bendruomenė Kalifornijoje buvo tampriai susijusi, o Miranda pradėjo susitikinėti su talentingu šokėju Jamesu Derricku, internete žinomu kaip BDash. Per kitą šokėją, vardu Isaiah, Jamesas buvo supažindintas su jo tėvu pastoriumi Robertu Shinnu.

„Jamesas visada buvo labai religingas ir Robertas tapo labai svarbia jo gyvenimo dalimi, – pasakojo Melanie. – Miranda natūraliai prisijungė prie šios bažnyčios, kad galėtų būti su Jamesu.“

Susirūpinusi dėl to, kad jos sesuo vis daugiau laiko praleidžia pastoriaus Roberto Shinno namuose, kai anksčiau jos buvo neišskiriamos, Melanie Wilking nusprendė išsiaiškinti, kas vyksta.

„Pasikalbėdavau su Miranda vakare, ir ji sakydavo, kad buvo namuose su Jamesu [savo vaikinu], vakarieniavo ir skaitė Bibliją, – prisiminė Melanie. – Mes buvome auginamos ne itin religingai, o su Miranda visada viską darėme kartu, tai aš pagalvojau: „Na, jei būsi ten visą laiką, leisk man tai patikrinti“.

2020 m. rudenį, kai Miranda buvo jau visiškai atsidavusi bažnyčiai, Melanie nuėjo į R.Shinno namus vakarienės.

„Robertas sėdėjo ilgo stalo priekyje ir mums pavakarieniavus paklausė, ar laikau save nusidėjėle. Aš pasakiau: „Nemanau“, o jis atsakė: „O jeigu aš tau pasakyčiau, kad šiandien jau nusidėjai tūkstantį kartų?“

Neturėjau supratimo, ką pasakyti. Tada jis pasakė, kad jei aš dabar mirsiu, pateksiu į pragarą, bet jis man padės. Po to mes visi sėdėjome ratu susikibę rankomis, o Robertas sėdėjo viduryje, jis uždėjo ranką man ant galvos ir visi ėmė tarsi kažką murmėti.

Tada jis pasakė, kad esu išgelbėta. Man tai buvo keista, bet mano sesuo ir visos kitos šokėjos, į kurias žvalgiausi, buvo ten, todėl pagalvojau, gerai, galbūt tai yra normalu.“

Melanie pradėjo kartu su kitais dalyvauti pastoriaus pamaldose Shekinah bažnyčioje Los Andžele. Tačiau ji viską metė po to, kai vieną dieną jai paskambino Roberto dukra Kloe, o ji negalėjo dalyvauti jo pamoksle, nes lydėjo draugą į oro uostą.

„Kloe sakė: „Ką tik kalbėjausi su pastoriumi, ir jam tikrai reikia, kad šiandien išgirstum jo žodžius. Kokia tikimybė, kad savo draugui į oro iškviesi „Uber“ ir dabar atvyksi čia?“

Pamaniau, kad man daryti tokį spaudimą tikrai keista, ir pasakiau: „Ne, aš to nedarysiu.“ Tada apsisprendžiau, kad niekada negrįšiu. Tai buvo ne man.“

Tačiau šis sprendimas kartu su Mirandos apsisprendimu likti bažnyčioje sugriovė Wilkingų šeimą. Miranda nutraukė visus ryšius, sukeldama artimiesiems kančias ir širdgėlą, kurie tebėra iki šiol, ypač kai ėmė ryškėti kaltinimai seksualine prievarta ir smegenų plovimu.

Finansinė ir seksualinė prievarta

Kai daugiau šokėjų pradėjo lankyti jo bažnyčios pamokslus, R.Shinnas, klausydamasis Jameso kalbų apie sunkumus reklamuojant šokių vaizdo įrašus, staiga pareiškė: „Žinai ką? Įkursiu valdymo įmonę ir pavadinsiu ją 7M.

Pažadais paversti juos turtingais R.Shinnas įviliojo daugelį jaunų šokėjų į savo vis griežčiau jų gyvenimus veržiančią kilpą.

Jiems buvo duoti kambariai viename iš jo namų, už kuriuos jie mokėjo nuomą, kartu su studijomis ir repeticijų patalpomis. Vaizdo įrašai pritraukė daugiau dėmesio ir kai kurie iš jų sulaukė pelningų reklamos pasiūlymų. Tačiau buvę sekėjai tvirtina, kad niekada nematė jokių turtų.

Filme pasakojama, kad į jų sąskaitas buvo pervedamas minimalus atlyginimas, o tada atskaičiuojama nuomai, 20 procentų administravimo mokestis 7M ir mažiausiai 30 procentų įvairiems Shekinah bažnyčios reikalams, įskaitant Dievo vyrą – Roberą Shinną.

Atskaitymai iš atlyginimo galėjo siekti 70 procentų. Buvusi narė, Korėjoje gimusi Pryscilla Lee, tvirtina: „Jie padaro taip, jog atrodytų, kad mokate atskiriems subjektams, bet visa tai atitenka Robertui.“

Dar tamsesnių dalykų apie Robertą Shinną atskleidė ir kiti, įskaitant Korėjoje gimusias seseris Melanie ir Pryscillą Lee.

„Vieną 2008 m. dieną aš pasirodžiau bažnyčioje, o Robertas buvo sakykloje, kai į vidų įsiveržė pusšimtis merginų, įskaitant jo seserį Catheriną, jos rodė į jį pirštais ir šaukė: „Tu mane seksualiai prievartauji!“ – pasakojo Melanie Lee.

„Robertas prašė seksualinių paslaugų iš skirtingų moterų.

Catherine sakė: „Tu turi už tai sumokėti. Tu nesi „Dievo vyras“, ir jis prašė visų atleidimo, sakydamas, kad jis taip pat yra žmogus ir kovoja su pagundomis. Daugelis kongregacijos merginų išėjo, bet kitos pasiliko“, – pasakojo Pryscilla.

Pasigirdo ir kitų kaltinimų, kad jis, būdamas nuogas, reikalavo iš moterų masažo, skatindamas jas priartinti rankas prie jo kirkšnių, kol tai pasibaigs seksualiniu pasitenkinimu.

„Jis tiesiog pasirodydavo mano kambaryje, kai tik norėdavo, ir darydavo tai, ką norėjo“, – tvirtino Pryscilla. – Ir jo žmona Hannah vieną dieną atėjo ir sumušė mane.“

Palikusios sektą, seserys Lee pradėjo lyginti jo atliktas neteisėtas finansines operacijas, kad iškeltų ieškinį.

Smegenų plovimas

Mirandai vis labiau tolo nuo savo šeimos, o mergaičių 2021 m. sausį mirė mylimas senelis. „Likus trisdešimčiai minučių iki išvykimo į oro uostą į jo laidotuves, Miranda paskambino ir pranešė, kad serga Covidu ir negali atvykti, – sakė Melanie. – Tai buvo taip keista. Aš pasakiau: „Tai neturi nieko bendra su Covidu, ar ne?“ Ir ji tiesiog pradėjo šaukti.“

Vėlesnės žinutės Mirandai ir Jamesui liko neatsakytos, nes ji nutraukė visus ryšius.

Vis labiau susirūpinę Kelly ir Deanas sugebėjo ją susekti Kalifornijoje ir trumpai su ja pasikalbėti.

„Ji vis kartojo, kad turės atsiklausti, ar galėtų vykti į laidotuves, – sakė Deanas. – Kai paklausėme, iš ko ji turi gauti leidimą, ji pasakė: „Kažko, kas yra arčiau Dievo nei tu.“ Ir mano galvoje dingtelėjo: „Jos nebėra“.

Tačiau šeima buvo pasiryžusi susigrąžinti dukrą.

Po širdį draskančio Melanie susidūrimo su seserimi šokių šou 2021 m. gruodžio mėn. Kelly ir Deanas taip pat sugebėjo su ja susitikti, kai pasakė jai, kad turi pasakyti kai ką svarbaus.

„Atėjo Miranda, atrodydama baisiai, o aš atsisėdau su ja ir paklausiau, ar viskas gerai, o ji tiesiog paklausė, ką aš turiu pasakyti“, – pasakojo Kelly. – Pradėjau jos klausinėti, ar ji neturi kokių nors problemų, dėl kurių norėtų su mumis pasikalbėti... ir ji atsistojo ir paklausė: „Ar šitai? Man reikia eiti“, – ir ji išėjo. Jos akys buvo sustingusios. Man atrodė, kad ji mūsų nebemyli.“

Tačiau buvusi bažnyčios narė Kylie Douglas tvirtina, kad Mirandai buvo „išplautos smegenys“.

„Žinau, kai būdavau čia su ja, ji kartais verkdavo dėl to, kaip labai pasiilgo savo šeimos, ir sakė man: „Aš noriu juos pamatyti, bet Robertas sako, kad tai nėra gera mintis“, – pasakojo ji. – Miranda buvo nusiminusi, pasiilgo jų ir mylėjo juos, bet jai buvo plaunamos smegenys.“

Kontroliavo kontaktus

Kelly susisiekė su kitais tėvais, kurie patyrė tokią pat traumą, kai prarado ryšį su savo vaikais, o 2022 m. vasario mėn. šeima paskelbė vaizdo įrašą, kuriame kaltino Robertą Shinną.

Jie viešai skelbė, kad tai Mirandos gimtadienis, tačiau sakė, kad jiems nebuvo leista su ja susisiekti, nes jo organizacija tai uždraudė.

„Shekinah“/7M šokėjai taip pat pamatė vaizdo įrašą ir pradėjo tyliai kelti klausimą, ar jie yra kontroliuojami. Jie žinojo, kad Robertas liepė išbraukti savo šeimas iš savo gyvenimo, kad jie galėtų būti „išgelbėti“ ir patekti į dangų.

Robertas jiems pasakė, kad Miranda atsiribojo savo noru ir kad jos tėvai neteisūs. Jis privertė juos visus pasirašyti konfidencialumo sutartį, tačiau keli žmonės vis tiek pareiškė pretenzijas Robertui ir bažnyčiai, tvirtindami, kad tai „sekta“.

Daugelis pasitraukė, bet Miranda pasiliko ir toliau skelbė šokių vaizdo įrašus internete kartu su žinutėmis, atrodė atsipalaidavusi ir laiminga, neigdama, kad yra sektoje.

Kai Roberto namuose pradėjo lankytis kiti tėvai, prašydami leisti pasimatyti su savo vaiku, jis liepė jiems retkarčiais pamatyti savo šeimas ir nutraukti ryšius „nepastebimai“, jiems to nesuvokiant.

„Staiga sulaukėme Mirandos telefono skambučio, ir ji sakė, kad norėtų su mumis susitikti rytoj“, – sakė Kelly. – Mes bandėme jai pasakyti, ką girdėjome apie pastorių, o ji pasakė, kad jeigu mes visada apie tai kalbėsime, ji nebenorės su mumis susitikti.

Taigi mes pažadėjome apie tai nekalbėti ir nuo to laiko su ja apie tai nekalbėjome“.

Melanie pridūrė: „Dabar mes karts nuo karto ją pamatome, bet manau, kad visa tai tik pasirodymui. Tai tik tam, kad ji galėtų nufilmuoti vaizdo įrašą ir įdėti jį į internetą, o tada visuomenė ir Robertas tuo džiaugsis.

Internete sulaukiau komentarų iš žmonių, sakančių, kaip malonu matyti, kad Miranda vėl „laikina“ mano įrašus. Bet tai nė iš tolo neprilygsta tiems santykiams, kokie buvo anksčiau. Aš to net nepavadinčiau santykiais. Bet koks mūsų susitikimas su ja yra toks paviršutiniškas.“

Tuo tarpu Wilkingų šeima teigia esanti pasiryžusi iškelti baudžiamąją bylą dėl seksualinės prievartos ir išnaudojimo.

Jie paskatino kelias moteris parašyti pareiškimus policijai, tačiau Robertas neigė visus kaltinimus ir nebuvo suimtas, o jis toliau vadovauja savo bažnyčiai ir administravimo įmonei.

Robertas ir Hannah Shinnai neatsiliepė į prašymus pakomentuoti.

Civilinė byla prieš R.Shinną, kurią iškėlė keli šokėjai, turi būti nagrinėjama 2025 m.

Robertas ir jo bendrai neigia jiems pareikštus kaltinimus.

„Mano sesuo negrįš, nebent Robertas bus pasodintas už grotų, – įsitikinusi Melanie. – Labai pasiilgau savo sesers. Aš vis dar ją myliu, bet jaučiuosi visai kitaip, tarsi mes su Miranda būtume buvusios kartu šioje kelionėje, o dabar aš esu likusi viena.“

Parengta pagal thesun.co.uk

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.