BENU vaistinės vedėju neseniai tapęs Dainius: „Geriausias „žibalas“ vidinei ugnelei užkurti – komandos atvirumas ir bendradarbiavimas“

„Svarbiausia – elgtis žmogiškai. Nė vienas klientas negali būti paliktas su šaltu atsakymu „neturime“ – kiekviena situacija yra skirtinga ir, norint padėti, būtina išklausyti žmogų ir rasti tinkamiausią sprendimą“, – sako BENU vaistinės vedėjas Dainius Viederis, kiekvieną savo darbo dieną užbaigiantis padėka.

BENU vaistinės vedėjas Dainius Viederis.
BENU vaistinės vedėjas Dainius Viederis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2024, 11:00 AM

„Kasdien noriu padėkoti kolektyvui už darbą ir pagalbą vieni kitiems“, – sako ilgametis vaistininkas, kurio susidomėjimą farmacija pakurstė nuo mažens puoselėta meilė gamtos mokslams.

„Nuo mokyklos laikų buvo vienas malonumas tuo domėtis. Manau, kad tai ir buvo viena iš priežasčių, nulėmusių farmacijos pasirinkimą. Kita svarbi priežastis – savanorio patirtis Lietuvos evangelikų reformatų jaunimo draugijoje „Radvila“. Darbas su įvairaus amžiaus, tautybių ir pažiūrų žmonėmis nepastebimai pastūmėjo šia kryptimi“, – pasakoja Dainius.

Vedėjo diena: nuo komandos stiprinimo iki plano B

Didelės vaistinės vedėju neseniai tapęs Dainius pripažįsta, kad paaukštinimas pareigose nebuvo jo tikslas ar siekiamybė, tačiau pokyčiu varikliu tapo turimas didžiulis potencialas ir vaistininko asmeninės savybės.

„Manau, didžiausias iššūkis šiose pareigose yra bendradarbiavimo stiprinimas. Kolektyve visi esame skirtingi ir galime daug vienas iš kito išmokti, tačiau lieka iššūkis vieniems kitus išgirsti, išklausyti, suprasti ir žengti bendra kryptimi“, – atvirauja vaistininkas.

Dainius pasakoja, jog vienos dienos vaistinėje būna lengvesnės, tekančios įprasta vaga, o kitos – kupinos iššūkių ar smagių netikėtumų. Pavyzdžiui, kartą neįsidėmėjus vieno gamintojo reklamos produktui Dainius sulaukė lankytojo, pasakiusio: „Reikia plano B.“

„Pirmoji į galvą šovusi mintis buvo: o koks yra planas A? – juokiasi Dainius. – Mandagiai pasitikslinau, koks iš tikrųjų yra kliento poreikis. Paaiškėjo, jog reikia skubios kontracepcijos.“

Vaistininkui įsiminė ir kitas, itin atsakingai į savo gydymą žvelgęs, klientas: „Spaudimo kontrolei šis žmogus paprašė manęs surašyti visus galimus cheminius vaistus bei jų derinius, o tada, atsižvelgęs į savo kriterijus, tokius kaip vaistų tinkamumas jo kraujo grupei, jis grįždavo su gydytojo receptais. Buvo be galo smalsu stebėti jo ligos kontrolę“, – pasakoja Dainius.

„Žibalas“ motyvacijai – komandinis darbas

Vaistinės vedėjas, be kitų savo pareigų, turi ir motyvuoti, „užkurti“ kolegas nuoširdžiam darbui, tačiau Dainius atvirauja, jog jam pasisekė – komandoje, kurioje darbuojasi, dauguma kolegų vidinę ugnelę jau turi, tad ją tereikia tik kartkartėmis pakurstyti.

Dainius neslepia, kad didžiausias vaistininkų priešas dažniausiai būna nuovargis, tačiau nuoširdus pokalbis, esminių klausimų sau iškėlimas ir kartu rasti atsakymai leidžia viską sudėlioti į vietas ir grįžti į teisingas vėžes.

„Visada esu atviras kolegoms – jei tik kyla menkiausių abejonių, vienas kitą raginame kalbėtis, tartis, ieškoti atsakymų. Nesvarbu, ar tai liečia Lietuvos Respublikos teisės aktų įgyvendinimą, ar klausimus dėl tinkamiausio pasirinkimo klientui. Geriausias „žibalas“ vidinei ugnelei užkurti yra kolektyvo bendras darbas – situacijų analizė kartu, vienas kito padrąsinimas, tobulintinų vietų radimas“, – pasakoja Dainius.

Atsipalaiduoti padeda tenisas ir laikas su šeima

Paklaustas, o kaip pats atsipalaiduoja po darbų, Dainius pasakoja, jog dažniausiai leidžia laiką su gausia savo šeima, o laisvalaikiu mėgsta pajudėti teniso kortuose.

„Nesu aukšto lygio žaidėjas, bet tai netrukdo mėgautis teniso žavesiu, – sako jis. – Džiaugiuosi, kad paskutiniu metu galiu daugiau laiko skirti tenisui. Taip pat su šeima vis dažniau keliaujame – tiek čia, Vilniuje, tiek užsienyje. Gerą įspūdį paliko 100 km takas aplink Vilnių, tiksliau, viena jo atkarpų. Kartu su šeima nužingsniavome 10 kilometrų įvairaus sudėtingumo takais, pasisėmėme įspūdžių bei noro išbandyti ir kitas šio tako atkarpas.“

Trišalė gydytojo-vaistininko-kliento partnerystė

Tiek vieno žmogaus vaistinėse, tiek vaistinėse, kurių kolektyvą sudaro virš 20 žmonių, dirbęs ir patirties įgijęs Dainius sako, kad visų dydžių vaistinių bendras vardiklis – dėmesys kiekvienam atėjusiam.

„Svarbiausia – išgirsti ir suprasti poreikį, sugebėti laiku ir vietoje patarti, – sako jis. – Kiekviena pažintis su nauju klientu, kiekviena konsultacija įpareigoja negailėti pastangų. Tik nuoširdus rūpestis padeda pralaužti ledus ir užsitarnauti pasitikėjimą.“

Anot Dainiaus, vaistininkas yra tarpininkas tarp gydytojo ir paciento, o labiausiai jį motyvuoja tai, jog trišalėje gydytojo-paciento-vaistininko partnerystėje diskusijos dėka pavyksta vieniems kitus išgirsti, pasitarti ir imtis veiksmų.

Ryškiausias karjeros epizodas – kartu pelnytas įvertinimas

Vaistininko vertybių pamatus pastatyti Dainiui padėjo jo pirmieji darbdaviai ir mokytojai, o į vaistinę vis sugrįžtantys klientai leido suprasti, jog pasirinktas kelias yra teisingas.

Vienas ryškiausių epizodų Dainiaus karjeroje buvo bendromis kolektyvo pastangomis pelnytas įvertinimas: „Prieš kelerius metus mūsų komanda buvo nepaprastai įvertinta, o mūsų vaistinė pripažinta geriausia visame tarptautiniame vaistinių tinkle. Manau, kad tai buvo teisingas kiekvieno komandos nario indėlio įvertinimas, jie tikrai to nusipelnė.“

Remiantis 2023 m. „Dive Group“ atlikto tyrimo duomenimis, BENU tinklo vaistininkai pripažinti geriausiais pagal klientų aptarnavimo įgūdžius. Pasak Dainiaus, tokį laimėjimą nulėmė jo kolegų žinios ir pagarba vienas kitam.

Dainius neslepia, jog ir vaistininkų gretose pasitaiko įvairiausių žmonių, o vienintelis būdas apginti vaistininko vardą – būti vaistininku kiekvienam.

„Svarbu darbu, o ne žodžiais rodyti kitiems, kas esi, – sako jis. – Kasdien į mus besikreipiantys žmonės, manau, tą mato ir supranta. Tikiu, kad tie, kuriems reikalinga vaistininko pagalba, atskiria vaistininkus nuo pardavėjų ir grįžta ten, kur sutiko savo profesiją gerbiančius specialistus.“

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.