Skaudžiai gyvenimo nubaustas Kauno elgeta išmaldos gavo net iš pasaulinės žvaigždės

Kauno elgetos iš gailestingų žmonių gauna kotletų, laikrodžių, o dažniausiai – pinigų. Vienus praeivius sujaudina išmaldos prašančiųjų likimai, kiti įsitikinę, kad pinigų kaulija išgalvotas istorijas pasakojantys asmenys, todėl tiesiog praeina pro šalį.

O.Čižinauskas prie Arkikatedros bazilikos elgetauja jau daug metų. Prieš aštuonerius metus pinigų jam davė tikra žvaigždė – dainininkė iš Prancūzijos M.Mathieu.<br>M.Patašiaus nuotr.
O.Čižinauskas prie Arkikatedros bazilikos elgetauja jau daug metų. Prieš aštuonerius metus pinigų jam davė tikra žvaigždė – dainininkė iš Prancūzijos M.Mathieu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno centre atsirado rusakalbių elgetų. G.Čiubanova prisistačiusi moteris tvirtino, kad pinigų reikia grįžti į Ukrainą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno centre atsirado rusakalbių elgetų. G.Čiubanova prisistačiusi moteris tvirtino, kad pinigų reikia grįžti į Ukrainą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kai pinigai baigiasi, Mindaugas eina elgetauti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kai pinigai baigiasi, Mindaugas eina elgetauti.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Elgetavimas kartais tampa gyvenimo būdu. <br>M.Patašiaus nuotr.
 Elgetavimas kartais tampa gyvenimo būdu. <br>M.Patašiaus nuotr.
 Elgetavimas kartais tampa gyvenimo būdu. <br>M.Patašiaus nuotr.
 Elgetavimas kartais tampa gyvenimo būdu. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 18, 2019, 9:04 PM

Net 24 metus – tiek laiko prie Kauno Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos išmaldos laukia Orlandas Čižinauskas. Kitų prašančiųjų pinigų iš praeivių elgetavimo stažas mažesnis. Štai pensininkas Mindaugas elgetauti pradėjo tik prieš 6 metus.

Tai vienur, tai kitur atsiranda ir grupės kitataučių, kurie taip pat pinigaujasi klūpėdami įvairiose miesto gatvėse ir pasakoja graudžias tikro ar išgalvoto gyvenimo istorijas.

Pagal Kauno miesto švaros ir tvarkos taisykles, elgetauti ir išmaldos prašantiems aukoti pinigų – draudžiama. Bet daugelis kauniečių šio draudimo nepaiso ir prašytojams yra gana dosnūs.

Elgetoms, kurie nekelia triukšmo ar kitų problemų, tolerantiški ir kunigai.

Viešosios tvarkos sargai tvirtino reaguojantys į gyventojų pranešimus apie elgetaujančius žmones, bet niekas dėl pinigų kaulijimo ar elgetų šelpimo dar nebuvo nubaustas.

Nelaimėliams, kuriems iš tiesų reikia pagalbos, bando padėti paramos organizacijos.

Elgetą pavadino broliu

Dažniau užsukantieji į senamiestyje esančią Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedrą baziliką mato prie jos durų įsitaisiusį barzdotą vyrą. Jis klupi arba sėdi atkišęs plastikinį puodelį ir prašo išmaldos.

Nemažai tikinčiųjų įeidami į maldos namus ar iš jų išeidami elgetaujančiam vyrui duoda pinigų. Švariai apsirengęs, dažnai besišypsantis elgeta praeiviams nekelia pasipiktinimo. Atvirkščiai, aukojantys žmonės jam linki gero.

„Šis žmogus, Orlandas, yra mano brolis, jis toks pat žmogus, kaip mes visi, todėl ir vadinu jį savo artimuoju. Visada paaukoju jam, nes nežinia, kas kiekvienam iš mūsų gali nutikti“, – sakė iš Arkikatedros išėjęs ir kelias monetas elgetai davęs verslininkas Saulius Videika.

Traukia į nakvynės namus

Prie Arkikatedros elgetaujantis O.Čižinauskas atvirai pasakojo, kad taip gyvena jau 24 metus. Vyras tvirtino, kad jaunystėje dirbo statybininku, tačiau patyrė didelę traumą ir sunkaus fizinio darbo nebegalėjo imtis.

„Nutiko taip, kad likau vienas su pusantrų metų sūnumi. Žmona atsidūrė kalėjime. Vaiką reikėjo užauginti, nuolatinio darbo neberadau. Taip atsidūriau prie bažnyčios“, – pasakojo 53 metų kaunietis.

Vyras anksčiau glausdavosi tai vienur, tai kitur. Dabar jau užaugęs sūnus turi savo šeimą ir esą rūpinasi, kad gautų socialinį būstą, tada gyventų drauge su tėvu.

„Kol kas namų neturiu. Nakvoju Petrašiūnuose esančiuose nakvynės namuose. Dienomis atvykstu prie bažnyčios“, – pasakojo nelaimėlis.

O.Čižinauskas tvirtino, kad kartais jam kas nors pasiūlo lengvesnių darbų ir jis jų imasi, bet tokių atvejų pasitaiko retai.

„Kartą vienas vyras ieškojo, kas galėtų gyventi sodyboje kaime ir ją prižiūrėti. Buvome sutarę, kad tuo užsiimsiu aš, bet tas žmogus kitą dieną sutartą valandą nepasirodė, taip mano viltis gauti darbo sužlugo“, – tvirtino O.Čižinauskas.

Pinigų davė ir žvaigždė

Dėl to, kad pinigų gauna elgetaudamas, kauniečiui nėra gėda. Vyras įsitikinęs, kad geriau jau prašyti kitų žmonių paramos, nei vagiliauti.

„Yra daug gerų žmonių. Moterys atneša į stiklainius įpiltos sriubos ar karštų kotletų. Nuperka ir atneša bandelių. Taip pat ir aukoja pinigų. Jų gavęs einu į netoli esantį prekybos centrą, ten iš aparato už 60 centų nusiperku kavos, bandelę ir užkandu“, – pasakojo elgetaujantis vyras.

O.Čižinauskas neslėpė, kad per dieną surenka visai nemažai pinigų. Vieni duoda tik centų, kiti – ir euro monetų ar net popierinių eurų. Neseniai iš vieno geruolio gavo jis gavo net 10 eurų dovaną.

„Į Katedrą ateina ir garsių žmonių, politikų, bet iš turtingųjų gerumo nesulauksi, dosnesni ir geresni yra paprasti žmonės. Buvo tik vienas atvejis, kai pinigų davė tikra žvaigždė – dainininkė iš Prancūzijos Mireille Mathieu. Ji 2011 metais ne tik koncertavo Kaune, bet ir meldėsi Arkikatedroje, išeidama iš jos davė 10 litų“, – prisiminė O.Čižinauskas.

Jaučiasi bažnyčios sargu

Elgeta yra savotiškas Arkikatedros sargas. Vyras pasakojo, kad anksčiau šioje vietoje išmaldos prašydavo daugiau žmonių, dažniausiai girtuokliai.

„Jie girti rėkaudavo, keikdavosi. Aš padariau tvarką, girtuoklius išvijau. Manęs iš čia niekas nevaro, nes niekam neužkliūvu. Uždarau bažnyčios duris, kai jas kiti palieka praviras, kad į vidų neplūstų šaltis. Taip pat prie durų pavalau sniegą, surenku šiukšles“, – pasakojo vyras.

Sekmadieniais ar per kitas šventines pamaldas jis elgetauja ne tik prie Arkikatedros, bet ir netoli Rotušės aikštėje esančios Jėzuitų bažnyčios.

„Ir ten žmonės mane atpažįsta. Prieš šventes ar jų metu kauniečiai yra dosnūs. Pernai dovanų gavau net laikrodį“, – pasakojo O.Čižinauskas.

Didžiausia vyro svajonė yra turėti savo namus.

Pensijos užtenka trumpam

Kauno centre įvairiose vietose neretai ranką ištiesęs stovi ir kaunietis pensininkas Mindaugas. Šią savaitę vyras elgetavo Nepriklausomybės aikštėje netoli Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios.

69 metų vyras sakė, kad anksčiau dirbo įvairius paprastus darbus, paskutinis buvo sargo. Kai sukako pensinis amžius, darbo niekur neberado.

„Esu išsiskyręs, turiu vaiką, bet nei su buvusia žmona bendrauju, nei žinau, kur tas mano vaikas. Savo namų neturiu. Nuomojuosi kambarėlį viename name Žaliakalnyje. Pensijos gaunu 200 eurų, 130 išleidžiu nuomai ir mokesčiams“, – pasakojo kaunietis.

Iš likusių 70 eurų Mindaugas sakė pragyvenantis kurį laiką, bet kai pinigai baigiasi, eina elgetauti.

Turėjo paminti orumą

Iš pradžių ištiesti ranką ir prašyti išmaldos kauniečiui esą buvo nedrąsu.

„Mačiau, kad prie Įgulos bažnyčios vis stovi moterėlės, prašo išmaldos ir jos gauna. Nusprendžiau ir pats pabandyti. Pirmą kartą jaučiausi labai blogai, duoti kitam lengviau, nei pačiam prašyti. Turėjau paminti savo orumą, bet kitos išeitis nemačiau“, – kalbėjo senjoras.

Vyras sakė, kad yra tikintis, o Evangelijoje parašyta, kad jei belsiesi, bus atidaryta, prašyk – ir bus duota, tad vadovaudamasis šiais pamokymais ir gyvena.

Paprastomis dienomis, pasak elgetaujančio vyro, kauniečiai nėra labai dosnūs. Per dieną pavyksta gauti 1–3 eurus.

„Va, ir šiandien iš vieno žmogaus gavau 3 centus, iš kito – 1 eurą. Silkei jau ir užteks“, – skaičiavo kaunietis.

Daugiau pinigų Mindaugui pavyksta surinkti sekmadieniais, nes tada jis elgetauja prie miesto centre esančios Karmelitų bažnyčios.

„Šventės liūdnos, nes žinai, kad kitą dieną vėl teks skaičiuoti centus ir tikėtis kitų gerumo. Taip su jų ir Dievo pagalba ir gyvenu“, – kalbėjo vyras.

Sakė esanti ukrainietė

Kauno gatvėse galima pastebėti ir tamsesnio gymio žmonių, kurie parkritę ant kelių, susirietę ar šlubuodami visa savo esybe demonstruoja, jog yra fiziškai neįgalūs.

Tokių elgetų ir šiomis dienomis, artėjant Kalėdoms, galima pastebėti Kauno centre. Viena moteris, apsigobusi skara taip, kad beveik nebūtų matyti jos veido, parklupusi ant kelių išmaldos prašė Laisvės alėjoje netoli Centrinio pašto.

Pakalbinta ji rusiškai pasakojo, kad yra ukrainietė, į Kauną ją esą atviliojo apgavikai, žadėję, kad čia turės darbo.

„Elgetauju jau dvi savaites. Čia mūsų daug.

Mes visos, moterys, gyvename viename nuomotame bute netoli centro. Elgetaujame, kad surinktume pinigų kelionei namo. Tikimės, kad šventes jau pasitiksime ten“, – sakė Galina Čiubanova pristačiusi užsienietė.

Paklausta, ar reikia kokios nors kitos pagalbos, moteris sakė, kad nori tik pinigų.

Pareigūnų prie visų bažnyčių nepastatysi

Evaldas Vitulskis

Kauno Šv.apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos kunigas

„Anksčiau prie Arkikatedros bazilikos tikrai būriuodavosi kur kas daugiau išmaldos prašančių žmonių. Tikrai ne visi jie nebeturėdavo kitos išeities, kaip tik prašyti kitų malonės, bandydavo lengvai gauti pinigų. Neretai tai būdavo asocialūs, išgeriantys žmonės.

Prašančiųjų išmaldos yra kone prie visų miesto bažnyčių, ypač miesto centre, kur daugiau lankytojų ar praeivių, turistų.

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojų ne kartą prašydavome tokius asmenis sudrausminti, bet naudos iš to būdavo mažai, nes nuolat saugoti bažnyčių prieigų neįmanoma.

Orlandas prie Arkikatedros bazilikos tikrai būna jau daug metų. Žinau, kad jo gyvenimo istorija skaudi. Jo nesu matęs girto, todėl mes jo nevejame.

Tai, kad žmonės nori aukoti, yra jų pasirinkimas, uždrausti to daryti taip pat negalime. Manau, kad tai ne didžiausias nusikaltimas, jei geriau gyvenantys nori padėti tiems, kurie prašo pagalbos.“

Girdi vargo ir kovos su savimi istorijas

Arūnas Kučikas

Kauno arkivyskupijos „Caritas“ direktorius

„Bendravimas su žmonėmis, kurių likimai yra sudėtingi, yra mūsų kasdienybė. Su tais, kurie išmaldos prašo prie bažnyčių ar tiesiog gatvėse, dažniausiai pirmiausia ima bendrauti parapijų atstovai.

Jie pakviečia vargstančius kauniečius apsilankyti Partizanų gatvėje esančioje „Carito“ valgykloje, kur galima gauti karšto maisto, bei greta esančiame dienos centre.

Šiame centre galima būti dienos metu, sušilti, išsivirti arbatos. Jame neretai lankosi kauniečiai, kurie nakvoja nakvynės namuose, bet dienomis iš ten turi išeiti. Tačiau dienos centre laukiami tik blaivūs asmenys.

Šiame centre dirbantys socialiniai darbuotojai stengiasi išklausyti lankytojus, sužinoti jų gyvenimo istorijas ir pasiūlyti pagalbą. Neretai tokie žmonės neturi arba yra pametę dokumentus ir dėl to niekur kitur paramos negali gauti. Taip pat ne vienas kovoja su priklausomybėmis ir ne visada jų atsikratyti pavyksta iš pirmo ar antro karto.

Mes girdime tokių žmonių vargo ir kovos su savimi istorijas, stengiamės padėti, kad jiems nereikėtų prašyti išmaldos. Kai kuriems žengti žingsnį pirmyn normalesnio gyvenimo link pavyksta.“

Dėl pinigų kaulijimo nubaustų nėra

Rimantas Vilimas

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio vedėjas

„Pagal Kauno švaros ir tvarkos taisykles, elgetauti bei aukoti pinigų jų prašantiesiems yra draudžiama. Tačiau šių draudimų niekas nepaiso.

Mes reaguojame į gyventojų pranešimus, kai jie pasiskundžia, kad vienoje ar kitoje miesto vietoje pastebi pinigų prašytojus. Nuvykę tokių žmonių klausiame, kaip jiems padėti, duodame lankstinukus su informacija, kur jie nemokamai gali pernakvoti ir gauti maisto. Kaune niekas dėl pinigų kaulijimo ar elgetų šelpimo dar nebuvo nubaustas.

Labdaringų organizacijų dabar yra nemažai ir vargstantieji tikrai gali rasti nakvynę, karšto maisto bei drabužių.

Vis dėlto dažniausiai vietiniai elgetautojai prikuria graudžių gyvenimo istorijų ir tuo teisinasi, bet rimtos pagalbos neieško.

Taip pat Kaune kartkartėmis pasirodo pulkelis nelietuvių kilmės išmaldos prašytojų. Jie tvirtina, kad yra iš Ukrainos, nes, matyt, žino, jog lietuviai prielankūs šios tautos atstovams, jiems mielai aukoja pinigų, nes nori padėti.

Tačiau paaiškėja, kad šie žmonės dažniausiai yra atvykėliai iš Rumunijos ar kitų šalių. Jie turi trumpalaikes vizas, todėl kurį laiką pasipinigavę pas mus vėl išvyksta. Kai tokius asmenis pastebime gatvėse, perspėjame, kad elgetauti draudžiama. Bausti jų nėra prasmės, nes baudų jie nemoka.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.