Filipinuose – stipri atogrąžų audra: žuvo septyni žmonės, tūkstančiai buvo evakuoti

2024 m. spalio 23 d. 12:12
Filipinų gelbėtojai trečiadienį brido potvynio vandenimis, siekiančiais iki krūtinės, kad pasiektų gyventojus, įstrigusius dėl atogrąžų audros „Trami“. Audrai slenkant rytinės pakrantės link žuvo septyni žmonės, tūkstančiai buvo priversti evakuotis.
Daugiau nuotraukų (3)
Audros sukeltos liūtys pavertė gatves upėmis, apsėmė ištisus kaimus, vulkaninėse nuosėdose palaidojo mašinas. Filipinų šiaurėje mažiausiai 32 tūkst. žmonių paliko savo namus, pranešė policija, audra artėjo prie šios Pietryčių Azijos šalies pagrindinės Luzono salos.
Bikolo regione, esančiame maždaug už 400 kilometrų į pietryčius nuo sostinės Manilos, „netikėtai dideli“ potvyniai apsunkino gelbėjimo darbus, pranešė policija. „Išsiuntėme policijos gelbėtojų komandas, bet joms sunku patekti į kai kuriuos rajonus dėl didelio potvynio ir stiprios srovės“, – sakė regiono policijos atstovė Luisa Calubaquib.
Vienas žmogus paskendo potvynio nuneštame autobuse Nagos mieste Bikolo rajone, ten nuskendo dar trys žmonės, sakė policijos pareigūnas Bryanas Ortinero. Į pietryčius nuo sostinės esančioje Kezono provincijoje nuskendo pagyvenusi moteris, žuvo į ištvinusį kanalą įkritęs vaikas, pranešė policija.
Audros „Trami“ vėjų greitis siekė 85 kilometrus per valandą, pranešė nacionalinė orų agentūra. Trečiadienį paviešintose nuotraukose buvo matyti, kad Kamarin Suro provincijos Bato savivaldybėje drumzlinas vanduo apsėmė gatves, kyšojo tik namų ir parduotuvių stogai. Nagoje, maždaug už 40 kilometrų nuo Bato, pusė iš 600 kaimų buvo visiškai apsemti.
Iš savo namų Bikolyje išvarytos šeimos glaudžiasi maždaug 2500 evakuacijos centrų, išsibarsčiusių visame regione. Toliau į šiaurę pareigūnai evakavo 216 žmonių iš pakrantės netoli Divilakano ir dar 60 žmonių iš netoliese esančios Palanano savivaldybės, kai meteorologijos tarnyba įspėjo apie „vidutinį ar reikšmingą audros pavojų gyvybei“ ir galimas dideles bangas.
Trečiadienio rytą vykusiame nepaprastajame vyriausybinių agentūrų posėdyje prezidentas Ferdinandas Marcosas sakė, kad „blogiausia dar laukia“.
Filipinus ar juos supančius vandenis kasmet užklumpa apie 20 didelių audrų ir taifūnų, jie apgadina namus ir infrastruktūrą, žūva dešimtys žmonių.
FilipinaiManilaAzija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.