Uraganas „Helene“ JAV sukėlė „katastrofiškus“ potvynius, 17 žmonių žuvo

2024 m. rugsėjo 27 d. 22:49
Uraganas „Helene“ penktadienį pražudė mažiausiai 17 žmonių ir sukėlė didžiulius potvynius pietrytinėje JAV dalyje, o milijonams vartotojų nutrūko elektros energijos tiekimas.
Daugiau nuotraukų (21)
Naktį netoli Floridos valstijos sostinės Talahasio sausumą pasiekęs uraganas „Helene“ nuslinko į šiaurę, ir, nors susilpnėjo iki atogrąžų audros, vis dėlto sukėlė potvynius, per kuriuos po vandeniu atsidūrė keliai, gyvenamieji namai ir verslai.
Nacionalinis uraganų centras pranešė apie „istorinius ir katastrofiškus potvynius“ ir įspėjo apie staigius potvynius didžiausiame Džordžijos mieste Atlantoje, taip pat Pietų ir Šiaurės Karolinoje.
Apalačų kalnuose buvo prognozuojama iki 30 cm lietaus, o atskirose vietovėse – net iki 50.
Perio miestelio, esančio netoli tos vietos, kur „Helene“ smogė į pakrantę kaip galingas ketvirtos kategorijos uraganas, namuose dingo elektra, o degalinė buvo sulyginta su žeme.
Džordžijos valstijos gubernatorius Brianas Kempas pranešė, kad jo valstijoje žuvo 11 žmonių, įskaitant vieną gelbėtoją, ir perspėjo, kad Valdostos mieste nustatyta 115 smarkiai apgadintų statinių, kuriuose yra įstrigusių žmonių.
Floridos Pinelaso apygardos valdžios institucijos patvirtino penkias su audra susijusias mirtis, vienas žmogus taip pat žuvo Šarlotėje, Šiaurės Karolinoje, kai ant namo užvirto medis, pranešė ugniagesių departamentas.
Aziją siaubiantis taifūnas „Yagi“, Europą skalaujanti audra „Boris“, ekstremalūs potvyniai Sahelyje – rugsėjo mėnuo visame pasaulyje buvo drėgnas.
Mokslininkai kai kuriuos ekstremalius orų reiškinius tiesiogiai sieja su žmogaus sukeltu visuotiniu atšilimu, tačiau daryti aiškias išvadas apie dabartinį mėnesį dar per anksti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.