„Greenpeace“ įspėja Norvegiją – pastarosios planai padarys gamtai nepataisomą žalą

2024 m. rugsėjo 20 d. 13:19
Organizacija „Greenpeace“ penktadienį įspėjo Norvegiją, kad jos planai atverti Arkties vandenyno dugną kasybai padarys „negrįžtamą“ žalą visai jūrų ekosistemai.
Daugiau nuotraukų (2)
Skandinavijos šalis 2025 metais planuoja suteikti pirmąsias žvalgybos licencijas ir gali tapti viena iš pirmųjų pasaulio valstybių, pradėsiančių eksploatuoti vandenyno dugną, nepaisant aršios mokslininkų, nevyriausybinių organizacijų ir kitų šalių kritikos.
„Norvegijos giliavandenės kasybos Arktyje planai padarys negrįžtamą žalą biologinei įvairovei“, – teigė „Greenpeace“, paskelbusi ataskaitą „Giliavandenė kasyba Arktyje: gyviesiems turtams gresia pavojus“.
Jos teigimu, giliavandenė kasyba kels naujus pavojus mažai ištirtai ekosistemai, kuriai ir taip grasina globalinis atšilimas.
Tarp tokių jos minimų pavojų – tiesioginis vandenyno dugno buveinių ir organizmų pašalinimas, triukšmas ir šviesos tarša, cheminių medžiagų nuotėkio iš mašinų ir įrangos pavojus, taip pat atsitiktinis rūšių išstūmimas.
„Kasyba padarys negrįžtamą žalą šioms ekosistemoms, o įvertinti visą šio poveikio mastą, nekalbant jau apie jo kontrolę, bus neįmanoma“, – sakė „Greenpeace“ tyrimų vadovė Kirsten Young.
„Norvegijos planai kelia tiesioginę grėsmę ne tik vandenyno dugne esančioms rūšims ir buveinėms, bet ir platesnei jūrų ekosistemai – nuo smulkiausio planktono iki didžiųjų banginių“, – sakoma jos pareiškime.
Norvegijos valdžios institucijos pabrėžia, kad svarbu nepriklausyti nuo Kinijos ar kitų autoritarinių šalių dėl naudingųjų iškasenų, būtinų atsinaujinančiųjų išteklių technologijoms.
Oslas taip pat teigia, kad žemėlapių sudarymas ir žvalgyba leis užpildyti žinių spragas.
„Pasauliniam perėjimui prie mažai anglies dioksido į aplinką išmetančios visuomenės reikės didžiulių kiekių mineralų ir metalų“, – naujienų agentūrai AFP elektroniniu paštu sakė Energetikos ministerijos valstybės sekretorė Astrid Bergmal.
„Šiuo metu mineralų gavyba iš esmės sutelkta nedideliame skaičiuje šalių ar bendrovių. Tai gali lemti pažeidžiamą tiekimo situaciją, o ši yra sudėtinga, ypač turint galvoje dabartinę geopolitinę padėtį“, – sakė ji.
Kai kurie mineralai naudojami baterijų, vėjo turbinų, kompiuterių ir mobiliųjų telefonų gamyboje.
Norvegija tvirtina, kad bet kokia galima kasyba bus vykdoma tik sukūrus „atsakingus ir tvarius“ metodus, o pirmuosius projektus turės iš anksto patvirtinti vyriausybė ir parlamentas.
Oslas planuoja pradėti žvalgybą 281 000 kv. kilometrų ploto, t. y. maždaug pusės Prancūzijos dydžio, zonoje Norvegijos ir Grenlandijos jūrose ir planuoja išduoti pirmuosius leidimus 2025 metų pirmoje pusėje.
Prieš Norvegijos planus protestavo Europos Parlamentas ir aplinkosaugos organizacijos, o tokios šalys kaip Prancūzija ir Jungtinė Karalystė bei dešimtys didelių bendrovių paragino paskelbti moratoriumą giliavandenei kasybai.
GreenpeaceNorvegijakasyba
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.