Kartu su šiluma – dar viena porcija dūmų ir dulkių: vėl fiksuojamas padidėjęs oro užterštumas

2024 m. rugsėjo 16 d. 11:11
Lrytas.lt
Dalyje Lietuvos vėl juntamas nemalonus svilėsių kvapas, o padidėjusį oro užterštumą pirmadienio rytą rodo ir oro kokybės žemėlapis.
Daugiau nuotraukų (3)
„Nežinau kaip kitur, tačiau Alytuje išėjus į lauką gerai jaučiasi dūmų kvapas. Dangus neskaidrus, oras miglotas, todėl matomumas truputį sumažėjęs. Oro užterštumas juntamai išaugęs, todėl pravartu užsidaryti langus ir geriau vengti ilgesnio buvimo lauke, ypač jeigu turite kvėpavimo problemų.
Bent į dalį Lietuvos kartu su atslinkusia šilta bei sausa oro mase iš pietryčių atslinko gaisrų dūmais ir dulkėmis užterštas oras (kietosios dalelės). Praėjusį kartą buvo tik dūmai, o dabar, kaip rodo modeliavimai, ore yra ir dulkių. Kas nepatingėjo atsikelti anksti ryte galėjo pamatyti tekančią raudoną Saulę.
Palydovinė nuotrauka atlikta šiandien 8 val. ryte. Galima matyti ne tik debesis, bet ir teršalų šleifus. Teršalai, priešingai nei debesys, geriausiai matosi iš palydovo tekant arba leidžiantis Saulei (dėl kitokio apšvietimo kampo ir šviesos išsklaidymo)“, – pranešė grupės „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai.
Tiesa, Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) įspėjo, kad Panevėžyje didesnė tarša gali būti ir dėl medžio apdirbimo įmonėje kilusio gaisro.
„Šiandien ryte gautas pranešimas apie didelį gaisrą medžio apdirbimo įmonėje, UAB „Elitėja“ teritorijoje, Lentpjūvių g. 4, Panevėžyje.
Į įvykio vietą išvyko aplinkos apsaugos pareigūnai, gesinimo darbus vykdo gausios Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ugniagesių pajėgos. Pirminiais duomenimis, dega patalpos, skirtos medienos džiovinimui.
Iškviesta Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija aplinkos ore atlikti lakiųjų organinių junginių matavimus ir nuotekų ėminius. Taip pat bus atliekama artimiausių valandų oro teršalų sklaidos prognozė.
Pagal pirminius oro taršos sklaidos modelius, didžiausio poveikio oro taršos zona siekia iki 0,4 km. Galima mažesnio poveikio oro taršos zona – iki 3 km nuo gaisravietės.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad gaisro dūmai gali būti pavojingi sveikatai. Jei esate lauke ir matote tamsius dūmus, užuodžiate specifinį kvapą, pasitraukite į priešvėjinę pusę – t. y. kad vėjas neneštų dūmų į jus.
Arčiau gaisro gyvenantiems gyventojams patariama neiti į lauką, likus namuose – neatidarinėti orlaidžių, langų ir durų. Jei namuose yra mechaninės vėdinimo sistemos, rekuperacija, rekomenduojame sistemas išjungti. Nepalikite lauke gyvūnų. Pasijutus prastai, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į medikus.
Važiuojant pro gaisro vietą, rekomenduojama sandariai uždaryti automobilių langus“, – įspėjo AAA.
 
 
Orasoro užterštumasoro tarša
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.