Vaizdai lyg iš pragaro: nevaldoma gamtos stichija niokoja JAV, gyventojai priversti palikti namus

2024 m. rugsėjo 10 d. 16:43
Lrytas.lt
800 tūkst. hektarų – tokį plotą vakarinėje JAV dalyje jau išdegino gaisrai. Ugnies paveiktuose regionuose paskelbta nepaprastoji padėtis, tūkstančiai žmonių priversti evakuotis. Dar dalis namų susiduria su elektros tiekimo sutrikimais, uždarytomis mokyklomis ir ekstremaliu karščiu.
Daugiau nuotraukų (22)
Didžiausią nerimą gaisrai kelia Kalifornijoje, Aidahe ir Nevadoje, kur rekordinis karštis ir liepsnos daugybę žmonių privertė palikti namus, o ugnis pasiglemžė pastatus.
Daugiausia dėmesio gauna Kalifornija, kurioje siautėja net keli dideli gaisrai. Vienas iš jų, pavadintas „Line Fire“ vardu, jau išdegino daugiau kaip 10 tūkst. ha, o iki pirmadienio nakties vos 5 proc. gaisro buvo suvaldyta. San Bernardino (miestas Pietų Kalifornijoje) apygardos šerifo departamentas paskelbė įsakymą evakuoti apie 4 800 namų, dar keli šimtai buvo evakuoti kitose apygardose.
Pasak Kalifornijos ugniagesių, gaisras kilo ketvirtadienį, o su ugnimi kovoja daugiau kaip 1,7 tūkst. ugniagesių. Gaisro metu buvo sužeisti trys žmonės, nors valdžios institucijos nepateikė jokios informacijos apie sužeidimų mastą. Jie taip pat pranešė, kad grėsmė kilo daugiau nei 36 tūkst. statinių.
Nepaisant gausių pajėgų ir gaisrui gesinti pasitelktų sraigtasparnių, ugniagesiai įspėja, kad gaisras dar labiau išsiplės.
„Tikimės, kad per 24–48 valandas gaisras labai smarkiai padidės“, – pirmadienio vakarą sakė „Cal Fire“ pareigūnas Jeremy Pierce.
„Mes sunkiai dirbame, kad likviduotume šį incidentą, tačiau akivaizdu, kad mums iššūkį meta motina gamta. Vėjai ir karštis sukuria dinamišką ugnies elgseną ir ypatingai sunkias sąlygas mūsų ugniagesiams, o mūsų svarbiausias prioritetas šioje linijoje – užtikrinti, kad visi tie ugniagesiai būtų saugūs“, – sakė „Cal Fire“ incidentų vadas Billy See.
Dar vienas Kalifornijoje, Orindžo apygardoje siautėjantis gaisras pavadintas „Airport Fire“ vardu.
Pastarasis per maždaug keturias valandas išsiplėtė nuo 2 ha iki 770 ha. Dėl to buvo duoti nurodymai privalomai evakuoti apie 1 400 namų Rancho Santa Margaritos mieste, o dar daliai gyventojų buvo liepta pasiruošti evakuacijai. Gaisras degė netoli nuotoliniu būdu valdomų lėktuvų nusileidimo tako.
„Kol kas neturime jokių sudegusių statinių, tačiau šis gaisras dar turi praeis ilgą kelią, kol bus užgesintas“, – pirmadienio vakarą spaudos konferencijoje sakė Klivlendo nacionalinio miško apygardos miškininkas Darrell Vance. Gaisras kilo dėl kibirkšties nuo įrangos, kuria du viešųjų darbų darbuotojai įrenginėjo kelio užtvaras, o tyrėjai gaisrą priskyrė prie netyčinių.
Du ugniagesiai buvo nuvežti į ligoninę dėl su karščiu susijusių sužalojimų, o dar vienas asmuo buvo nuvežtas į ligoninę, kur gydėsi nuo dūmų inhaliacijos. Dėl gaisro antradienį buvo uždarytos ir kai kurios rajono mokyklos.
JAV miškų tarnybos duomenimis, siaubingai įsisiautėjo ir „Lava Fire“ gaisras Aidaho valstijoje – jis jau išdegino 18 tūkst. ha plotą.
„Ekstremalūs orai ir nenuspėjama ugnis lėmė, kad šiandien gaisras smarkiai ir sparčiai plito visomis kryptimis“, – sekmadienį atnaujintame pranešime teigė Miškų tarnyba ir pridūrė, kad dėl spartaus gaisro plitimo ugniagesiams teko evakuoti teritoriją.
„Gaisro valdytojai ir apygardos šerifo biuras vertina gaisro padarytą žalą statiniams“, – sakoma atnaujinime.
Gem apygardos šerifo biuras sekmadienį aplinkiniams gyventojams įsakė paskelbti „III lygio – raudonos spalvos – evakuacijos pranešimus“.
Pasak valdžios institucijų, pastarąjį gaisrą sukėlė žaibas.
Parengta pagal CNN inf.
JAVmiškų gaisraiKalifornija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.