Kauno gelbėtojai įspėja, ko nedaryti, ir pasakė, kuris pamėgtas paplūdimys – pavojingas

2024 m. rugpjūčio 18 d. 15:34
Liepą šalies pajūris tiesiog sprogo nuo poilsiautojų gausos, o paplūdimiuose budintys gelbėtojai vos spėjo suktis. Poilsiauti prie vandens telkinių traukė ir kauniečiai, tačiau juos prižiūrinčių gelbėtojų darbas buvo gerokai ramesnis.
Daugiau nuotraukų (9)
Maudynių ir pogulio saulėje mėgėjai Kaune dažniausiai renkasi dvi vietas – Kauno marių arba Lampėdžių ežero paplūdimius.
Būtent šiose vietose budi ir gelbėtojai, o paplūdimių priežiūra jau antrus metus patikėta Kauno sporto mokyklai „Bangpūtys“.
Kai oro temperatūra pakyla, poilsiautojų skaičius iškart padidėja, todėl gelbėtojams tenka atidžiau dairytis, kas dedasi vandenyje ir pakrantėje.
Gelbėtojai džiaugėsi, kad šiais metais labai rimtų ir sunkių situacijų pavyko išvengti, dauguma poilsiautojų nekėlė rūpesčių, todėl jiems dar liko laiko ir kitiems darbams – paplūdimiams tvarkyti.
Surinkti gelbėtojų komandą nekyla didelių pastangų, o dažniausiai šio darbo imasi patyrę plaukikai.
– Kaip atrodo gelbėtojų darbo diena? – „Laikinoji sostinė“ pasiteiravo sporto mokyklos „Bangpūtys“ vadovo Rimanto Vilko.
– Budime aktyviausiai kauniečių lankomose vietose – Kauno marių paplūdimyje netoli automobilių stovėjimo aikštelės ir dviejuose Lampėdžio paplūdimiuose nuo 10 iki 20 valandos visomis savaitės dienomis.
Darbą pradėjome birželio pradžioje ir budėsime iki rugsėjo 1 dienos. Vėliau poilsiautojų srautas gerokai sumažėja.
Gelbėtojai labiau reikalingi dėl prevencijos. Jeigu nebus prevencijos, tuomet bus daugiau darbo vandenyje. Kai poilsiautojai perspėjami nevartoti alkoholinių gėrimų, nekvailioti vandenyje, tuomet ir gelbėtojams mažiau darbo vandenyje.
Svarbiausias patarimas – nevartoti svaigiųjų medžiagų jokia forma. Antras dalykas – perkaitimas saulėje. Žmonės pernelyg ilgai mėgaujasi kaitriais saulės spinduliais, todėl juos gali ištikti saulės smūgis, kartais net prarasti sąmonę.
– Ar šiais metais būta atvejų, kai gelbėtojams teko rimtai padirbėti gelbėjant neatsargių poilsiautojų gyvybę?
– Šiemet buvo kelios pavojingos situacijos. Viena sudėtingiausių – Lampėdyje, kai besimaudančiam vyrui mėšlungis sutraukė koją. Jo puolė gelbėti paauglys sūnus, tačiau tuomet jau gelbėtojams teko juos abu gelbėti. Viskas baigėsi laimingai.
Dažnesni smulkūs nutikimai – kažkas koją ar ranką susižaloja, todėl tenka ir pleistru pasirūpinti.
Gelbėtojai kasmet lanko pirmosios medicinos pagalbos kursus, atsinaujina žinias ir pasiruošia darbui.
– Kokiomis darbo priemonėmis naudojasi gelbėtojai?
– Gelbėtojams parūpinta specialių gelbėjimo katerių, turime defibriliatorių abiejuose postuose, kurie labai praverčia gaivinant žmogų staiga sustojus širdžiai.
Mūsų gelbėtojai tikrai išsiskiria minioje ir gerai matomi aplinkiniams, nes vilki labai ryškiomis uniformomis.
Turime 19 gelbėtojų, tarp jų – ir kelios moterys.
Praėjusiais metais mūsų mokyklai buvo priskirta teikti šią paslaugą, tad iš pradžių buvo sunkiau surinkti komandą, o šiemet jau turime pakankamai gelbėtojų ir net rezervą norinčiųjų prisijungti.
– Kuris Kauno vandens telkinys pavojingesnis maudynėms?
– Kauno marios pavojingesnės, nes pučiant vėjui stipriau įsibėgėja bangos, susidaro srovės. Nuolydis labai švelnus, o gylio nėra daug. Viena paplūdimio dalis labai negili, kita dalis – gilesnė. Lampėdžiuose visur vanduo gilėja tolygiai.
– Kuriame paplūdimyje susirenka daugiau poilsiautojų?
– Gerokai daugiau Lampėdžiuose ir tai daugiausia susiję su logistika – paplūdimiai yra beveik pačiame miesto centre ir žmonėms paprasčiau atvažiuoti.
Netoli Kauno marių šiuo metu tiesiamas pietrytinis aplinkkelis, todėl gerokai sutrumpinta troleibusų linija. Išlipus iš troleibuso tenka nemenką kelio atkarpą įveikti pėsčiomis. Šis pokytis lėmė mažesnį poilsiautojų skaičių.
– Kaip patys gyventojai reaguoja į gelbėtojus – ar jiems reikalinga tokia paslauga, ar priešingai – nemato prasmės juos laikyti?
– Gelbėtojai tikrai reikalingi ir žmonės jų darbą vertina teigiamai. Jie atlieka dar viena svarbų darbą – kiekvieną rytą sutvarko paplūdimį: išlygina duobes, surenka šiukšles bei vandens žoles, pažymi pavojingas vietas, kad poilsiautojams būtų patogiau.
– Kuriuo vasaros metu paplūdimiuose susirenka daugiausia poilsiautojų?
– Dabar turbūt ir yra aukščiausias taškas. Žmonių iškart smarkiai padaugėja, kai oro temperatūra pakyla virš 30 laipsnių. Visai nesvarbu, ar taip nutinka darbo dieną, ar savaitgalį.
Kai apniukę arba lyja, lieka labai mažai poilsiautojų.
– Ar šiltesni šios vasaros orai turėjo įtakos paplūdimiuose apsilankančių kauniečių skaičiui?
– Šiemet daugiau žmonių, nes karštesnė vasara, o Lampėdžiuose pagerinta poilsiautojams skirta infrastruktūra.
Pavasarį bendrovės „Kauno švara“ darbuotojai atvežė naujo smėlio ir jį paplūdimyje išlygino, pakeisti mediniai priėjimo takai. Vietovė tikrai atrodo labai patraukliai.
pajūrisPaplūdimysGelbėtojai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.