Dėl audros padarinių skelbiama ekstremali situacija Vilniaus rajone: padėtis per parą kai kur dar pablogėjo Ekstremali situacija – ir kitose savivaldybėse

2024 m. liepos 30 d. 11:22
Vilniaus rajono savivaldybė
Papildyta
Vilniaus rajono savivaldybė pranešė, kad dėl audros padarytos žalos visame Vilniaus rajone skelbiama ekstremali situacija. Padėtis per parą nepagerėjo – didelė dalis gyventojų ir toliau neturi geriamojo vandens, yra sutrikusios nuotekų šalinimo ir elektros tiekimo paslaugos.
Daugiau nuotraukų (8)
Pasak Vilniaus rajono mero Roberto Duchnevičiaus, šį rytą ESO informavo, kad ilgiau nei parą elektros dar neturėjo apie 13 tūkst. Vilniaus rajono vartotojų, o šiuo metu šis skaičius siekia 25 tūkst.
„Praėjus parai po stichinės nelaimės, situacija Vilniaus rajone nepagerėjo, kai kur – net pablogėjo. Tūkstančiai gyventojų tebėra be elektros, o vandens tiekimas yra ribotas. Sutrikusios ir nuotekų šalinimo sistemos.
Kaip ir vakar, šiandien savivaldybėje organizavome Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdį. Dėl esamos padėties pasirašiau potvarkį, kuriuo skelbiame ekstremalią situaciją visoje Vilniaus rajono teritorijoje.
Siekdami kaip tik galime padėti gyventojams patvirtinome atitinkamus veiksmus, paskirstėme užduotis pavaldžioms įstaigoms“, – teigia R. Duchnevič.
Gyventojai apie patirtą žalą gali tiesiogiai pranešti seniūnijoms. Savivaldybėje sudaryta komisija vertins gautus prašymus dėl kompensacijų.
Kiek truks ekstremali situacija priklausys nuo to, kaip greitai pavyks atstatyti gyventojams elektros tiekimą ir užtikrinti kitas būtinąsias paslaugas.
Ekstremaliąją situaciją skelbia ir Akmenės savivaldybė
Apie tai, kad dėl praūžusios audros nuostolių skelbiama ekstremali situacija, antradienį taip pat pranešė Akmenės rajono savivaldybė.
„Informuojame, kad paskelbta savivaldybės lygio ekstremalioji situacija visoje Akmenės rajono savivaldybės teritorijoje dėl stichinio meteorologinio reiškinio – labai smarkaus lietaus ir kartu pavojingo meteorologinio reiškinio – smarkaus vėjo“, – rašoma savivaldybės socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.
Įraše taip pat pažymėta, kad ekstremaliosios situacijos operacijų vadovu paskirta Akmenės rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėja Gražina Gauronskienė.
Savivaldybės su situacija tvarkosi savarankiškai
Anot Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento Audriaus Klišonio, siautusi audra nevienodai paveikė skirtingas šalies vietas. Jo teigimu, kiekviena savivaldybė savarankiškai tvarkosi su esama situacija.
„Savivaldybės savo darbą daro. Tai nėra pirmas kartas, tai tą darbą ir padarysime. Savivaldybės yra savarankiškos, sugeba tvarkytis. Kai kuriais atvejais gali būti ekstremalūs įvykiai ir tam yra skirtos savivaldybių ekstremaliųjų situacijų komisijos, kurios sugeba laiku sureaguoti“, – Eltai teigė A. Klišonis.
Asociacijos vadovas tikina iš kitų savivaldybių kol kas negirdintis indikacijų apie poreikį skelbti ekstremalią padėtį.
ELTA primena, kad, Lietuvoje nuo sekmadienio vakaro siaučiant stipriam vėjui ir lyjant gausiam lietui, ugniagesiai visoje šalyje maždaug 700 kartų vyko šalinti nuvirtusių medžių.
Daugiausia pranešimų gauta iš Alytaus apskrities, Marijampolės, Kauno, Klaipėdos, Tauragės ir Vilniaus apskričių.
Tuo metu energijos skirstymo operatorius ESO ankstų rytą skelbė, kad dėl stichijos elektros neturėjo daugiau nei 160 tūkst. vartotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.