„Tarsi orkaitėje“ – Europą apgaubė ekstremali, 40 laipsnių perkopusi kaitra: atsakė, ar ji pasieks Lietuvą

2024 m. liepos 17 d. 12:11
Lrytas.lt
Iš Afrikos atslinkusi karšto oro banga apgaubė dalį Europos. Perspėjimai apie ekstremalų karštį, miškų gaisrai ir 40 laipsnių viršijanti kaitra – taip dabar atrodo Vidurio ir Pietų Europos gyventojų kasdienybė.
Daugiau nuotraukų (13)
Valdžios institucijos įspėja žmones būti atsargiems, gerti daug vandens ir vengti išeiti į lauką karščiausiu paros metu.
„Velniškai karšta. Ventiliatoriai šiek tiek padeda, bet tikrai karšta“, – naujienų agentūrai „AP“ sakė Romoje esanti turistė iš Madrido Carmen Diaz.
Graikijoje savivaldybės suteikė visuomenei prieigą prie patalpų, vėdinamų oro kondicionieriumi, o karščiausiu paros metu, kai oro temperatūra siekdavo 40 laipsnių, buvo uždrausti tam tikri darbai lauke, pavyzdžiui, fizinis darbas, prekių pristatymas ir statybų darbai.
Manoma, kad Graikijoje karščio banga tęsis iki savaitės pabaigos, o temperatūra kai kuriose vietovėse turėtų siekti 42 laipsnius. Prognozuojama, kad trečiadienį ir ketvirtadienį karščio banga bus intensyviausia ir ypač palies centrinės, vakarinės ir šiaurinės Graikijos regionus, kur temperatūra gali pakilti net iki 43 laipsnių.
Ispanijos nacionalinė meteorologijos tarnyba pranešė, kad čia bus dar karščiau – artimiausiomis dienomis pietiniame Gvadalkivyro upės baseine termometrų stulpeliai gali pasiekti 44 laipsnius.
„Tarsi orkaitėje“
„Jaučiamės tarsi būtume orkaitėje, į kurią nukreiptas plaukų džiovintuvas“, – sakė Patrizia Valerio, ką tik atvykusi į Romą dėl grupės „Coldplay“ koncerto.
Kitas koncerto lankytojas Mattia Rossi buvo filosofiškesnis ir pažymėjo, kad šią vasarą Italiją užklupusios keistos audros liudija, jog klimato kaita suniokojo pietinės Viduržemio jūros dalies orų sistemas.
„Mano nuomone, visa tai yra kenčiančios planetos simptomai“, – sakė M.Rossi.
Kai kur intensyvus karštis pareikalavo ir aukų. Jau prieš kurį laiką Graikijoje karštis pasiglemžė kelių turistų gyvybes, o šią savaitę Albanijoje, kurioje sinoptikai vėl žada 42 laipsnių temperatūrą, savo ūkyje Memaliajoje rastas negyvas 72 metų vyras. Manoma, kad mirties priežastis – karštis.
O net ir Albanijos sostinėje Tiranoje gatvės ir kavinės atrodo beveik tuščios. Vos keli vaikštantieji po kiemą žmonės nuo intensyviai spiginančios saulės saugosi skėčiais.
Raudoni įspėjimai – beveik visoje šalyje
Stambule termometrai pasiekė 34 laipsnius. Nors tokie karščiai čia įprasti, savivaldybė antradienį paskelbė perspėjimą dėl karščio, kuriame gyventojams, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, nėščiosioms, vaikams ir sveikatos problemų turintiems asmenims, patariama vengti išeiti į lauką nuo 10 iki 16 val.
Pranešime teigiama, kad temperatūra Stambule iki liepos 28 d. išliks nuo 3 iki 6 laipsnių aukštesnė už sezonines normas, ir gyventojams patariama gerti daug skysčių bei rinktis lengvus arba medvilninius drabužius.
Antrą kartą per mėnesį karščio banga apgaubė ir Šiaurės Makedoniją. Termometro stulpeliai kyla iki 42 laipsnių, o nuo mėnesio pradžios šalyje siautėjo apie 200 gaisrų. Kovojant su ugnimi buvo sužeistas vienas ugniagesys, o vyriausybė paskelbė krizės padėtį.
Italijos civilinės saugos tarnyba pranešė, kad pirmadienį sulaukė 18 pagalbos skambučių gesinti keliuose pietiniuose regionuose siautėjančius miškų gaisrus.
Sveikatos apsaugos ministerija 12 miestų – nuo Triesto šalies šiaurėje iki Romos – paskelbė raudonąjį karščio pavojaus signalą, t. y. aukščiausią karščio pavojų. Miestuose, kuriuose galioja tokie įspėjimai, visi, ne tik vyresnio amžiaus žmonės ar maži vaikai, raginami karščiausiu paros metu likti patalpose ir vengti įtemptos fizinės veiklos lauke bei sunkaus maisto.
Manoma, kad trečiadienį prie raudonąjį įspėjimą gavusių miestų sąrašo prisijungs Palermas Sicilijoje.
Kaitros šįkart Lietuva išvengs
Trumpą karščio bangą meteorologai žada ir Jungtinei Karalystei, kurioje liepa šiluma nedžiugino. Penktadienį ir šeštadienį žadama 30 laipsnių temperatūra.
O štai Lietuvoje karščių tikrai netrūko. Praėjusią savaitę buvo fiksuojama kaitra, o ketvirtadienį, prieš atslenkant audrai, Druskininkuose oras spėjo įkaisti iki 34,9 laipsnio.
Visgi norintiems lengviau atsikvėpti sinoptikai turi gerų žinių – Europą alinanti karščio banga Lietuvą aplenks.
„Artimiausiomis dienomis turėtų keliais laipsniais atvėsti. Rytoj, ketvirtadienį, daugiausia šils iki 26–27 laipsnių. Savaitgalis irgi panašus.
Virš 30 temperatūra nebeturėtų pakilti, bus ir trumpo lietaus. Karščiai buvo tik pirmoje savaitės pusėje, savaitės pabaiga jau bus kiek vėsesnė“, – portalui lrytas.lt sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) budintis sinoptikas.
O panašūs orai turėtų išlikti ir kitą savaitę. Išliks šilti ar net karšti (27–29 laipsniai) orai, tačiau 30 laipsnių viršijančios kaitros greitai sulaukti nebeturėtume. Vietomis nuo šilumos dar atgaivins ir trumpi, kai kur – perkūnijos lydimi lietūs.
karščio bangaEuropaItalija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.