Ryškėja audros padaryta žala: ugniagesiai vos spėjo suktis, vienas iš virstančių medžių sutraiškė pastatą Praėjusi diena – neramiausia šiais metais

2024 m. liepos 12 d. 10:30
66 – tiek kartų ugniagesių pagalbos prireikė vos per parą. Lietuvoje siautusios liūtys bei praslinkęs škvalas laužė medžių šakas, vertė pačius medžius, dalis jų krito ne tik ant kelio, bet ir ant automobilių bei pastatų.
Daugiau nuotraukų (12)
Daugiausia pranešimų gauta Kauno apskrityje – 23. Toliau su 14 pranešimų rikiuojasi Šiaulių apskr. Panevėžio apskr. jų buvo 10, Utenos apskr. – 8, Marijampolės apskr. – 7, Vilniaus ir Alytaus apskr. – po 2.
Audros galią pajuto ir Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) inžinieriai. Vėlų ketvirtadienio vakarą be elektros buvo likę apie 10 tūkst. žmonių, daugiausia sutrikimų fiksuota Panevėžio, Utenos regionuose. Į pastarąjį, pažymi ESO atstovė Rasa Juodkienė, patenka ir Anykščiai, kuriuose škvalas medžius laužė lyg degtukus.
„Greitai sutelktoms papildomoms inžinierių pajėgoms vėlų vakarą ir naktį elektros energijos tiekimą pavyko atkurti didžiajai daliai vartotojų.
Šiuo metu elektros energijos tiekimas sutrikęs 1400 vartotojų, tačiau šis skaičius nuolat kinta, nes ESO inžinieriai intensyviai dirba ir šalina tiek jau anksčiau, tiek naujai registruotus audros padarinius.
Mūsų duomenimis, daugiausiai sutrikimų yra Panevėžio, Utenos, Anykščių, Ukmergės apylinkėse“, – apie situaciją penktadienio rytą portalui lrytas.lt kalbėjo R.Juodkienė.
Neramiausia šių metų diena
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) skelbia, kad ketvirtadienis pasižymėjo ne tik audromis, bet ir karščiu. Druskininkuose temperatūra pasiekė 34,9 laipsnio.
„Tai yra aukščiausia oro temperatūra šiais metais. Be to buvo pakartotas liepos 11-osios aukščiausios oro temperatūros rekordas, kuris paskutinį kartą prieš 18 metų buvo išmatuotas Varėnoje (2006–07–11)“, – skelbė LHMT.
Anot specialistų, stipriausi vėjo gūsiai buvo užfiksuoti šiose meteorologijos stotyse: Ukmergėje – iki 25 m/s; Raseiniuose – iki 21 m/s; Biržuose ir Marijampolėje – iki 19 m/s; Kaune ir Rokiškyje – iki 18 m/s. Visgi tikėtina, kad buvo ir dar stipresnių, neužfiksuotų gūsių.
O netrūko ir žaibų – liepos 11-oji yra neramiausia diena šiais metais. „Iš viso Lietuvos teritorijoje užfiksuota beveik 15 tūkst. žaibų išlydžių. Ten, kur žaibų išlydžiai yra išsidėstę tankiausiai, paprastai tose vietovėse būna praslinkę aktyviausios audros. Iš visų žaibų išlydžių tik penktadalis (~3 tūkst.) trenkė iš debesų į žemę.
Kiek mažiau nei 500 išlydžių (truputį virš 3 proc.) buvo patys pavojingiausi t. y. teigiamo krūvio, kurie trenkė į žemę (žemėlapyje – juodi taškeliai ). Būtent jie dažniausiai padega namus, ūkinius pastatus, sugadina elektros prietaisus, uždega miškus, nutrenkia žmones, gyvulius ir pan.“, – paaiškino LHMT.
Nuostolių – daugybė ir įvairių
Kol vieni medžiai traiškė automobilius, kitiems pasisekė dar mažiau. „Vis kartojama, kad apsižiūrėkit savo kiemuose esančius medžius. Jei tik kuris medis kelia įtarimų pravartu susitvarkyti leidimą ir jį nusikirsti (ar bent jau apgenėti pavojingiausias šakas).
Brandūs medžiai tikrai yra labai gražu ir jie atlieka didelį darbą būdami gamtoje, tačiau jeigu toks auga visai šalia jūsų namo gerai pagalvokite ar jis tikrai atlaikys stiprias audras ir nepridarys daug žalos jūsų namams, automobiliui, tvartui ir kt“, – priminė „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai.
Mat Panevėžio rajone seną topolį galingi gūsiai nuvertė tiesiai ant ūkinio pastato. Krito, dalinosi moteris, ir uosis, apgadinęs automobilį.
Tačiau dalinosi žmonės ir įvairiomis kitokiomis gamtos išdaigomis. Vėjas lyg nesunkų maišelį pervertė pritvirtintą batutą, virstančio medžio šaknys iškėlė automobilį į orą, Alytuje po gausaus lietaus vidury kelio atsivėrė smegduobė.
Anykščiuose – didžiulė žala
Ketvirtadienio pavakarę siaubingi vaizdai ėmė plisti ir iš Anykščių. Viena po kitos išlaužtos pušys, nulaužytos jų šakos.
Pasak Anykščių r. savivaldybės viešųjų ryšių specialistės Silvijos Sakevičiūtės, medžiai virto ir ant kelių, jų šalinti skubėjo ugniagesiai. Tačiau išvengti nepavyko ir kitų nuostolių.
„Anykščių miesto Pušyno mikrorajone esančiame pušyne audra pridarė daugiausiai žalos, išverstas didelis kiekis pušų. Didesnių nuostolių patyrė ir Ažuožerių gyventojai: išversti medžiai, nutraukti elektros laidai, apgadintas asmeninis turtas.
Dalis miesto ir rajono gyventojų susidūrė su elektros tiekimo sutrikimais, vietomis buvo nutraukti elektros laidai, virstantys medžiai apgadino asmeninį turtą“, – pranešė Anykščių r. savivaldybės viešųjų ryšių specialistė Silvija Sakevičiūtė.
Audražalanuostoliai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.