„Copernicus“: praėjęs sausis Žemėje buvo šilčiausias nuo stebėjimų pradžios

Temperatūra pasaulyje 2024 m. sausį buvo aukštesnė nei kada nors anksčiau šį mėnesį nuo stebėjimų pradžios. Tai ketvirtadienį pranešė Europos Sąjungos (ES) klimato kaitos tarnyba „Copernicus“.

Karščio banga Urugvajuje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Karščio banga Urugvajuje. <br>EPA-ELTA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2024, 10:20 AM

Oro temperatūra žemės paviršiuje vidutiniškai siekė 13,14 laipsnio ir buvo 0,7 laipsnio aukštesnė už 1991–2020 m. lyginamojo laikotarpio vidurkį bei 0,12 laipsnio aukštesnė už iki šiol aukščiausią sausio temperatūrą 2020 m.

„2024-ieji prasidėjo rekordiniu mėnesiu – tai ne tik šilčiausias kada nors išmatuotas sausis. Taip pat turime 12 mėnesių periodą, kai temperatūra buvo daugiau nei 1,5 laipsnio aukštesnė, lyginant su priešindustriniu referenciniu laikotarpiu“, – sakė „Copernicus“ vadovo pavaduotoja Samantha Burgess.

Greitas šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo mažinimas yra vienintelis kelias sustabdyti visuotinės temperatūros kilimą, įspėjo ji. „Coperncus“ naudoja duomenis nuo 1950 m., tačiau yra ir ankstesnių.

Vidutinė 2024 m. sausio temperatūra, be to, buvo 1,66 laipsnio aukštesnė už spėjamą vidutinę šio mėnesio temperatūrą 1850–1900 metais. Ir globali vidutinė praėjusių 12 mėnesių temperatūra nuo 2023 m. vasario iki 2024 m. sausio, anot duomenų, buvo aukštesnė nei kada nors anksčiau. Ji 0,64 laipsnio viršijo 1991–2020 m. lyginamąjį laikotarpį.

Europoje situacija buvo įvairi. Šiaurės šalyse fiksuota daug šaltesnė temperatūra nei vidutiniškai referenciniu laikotarpiu. Tuo tarpu žemyno pietuose buvo daug šilčiau. Aukštesnių už vidutines temperatūras būta ir Kanados rytuose, Šiaurės Vakarų Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Centrinėje Azijoje. O Vakarų Kanadoje, JAV centrinėje dalyje ir didžiojoje Sibiro dalyje buvo šalčiau už vidurkį.

„Copernicus“ klimato kaitos tarnyba reguliariai skelbia duomenis apie Žemės paviršiaus temperatūrą ir kritulius. Duomenys grindžiami kompiuterine analize, į kurią įtraukta daugybė matavimų, atliktų iš palydovų, laivų, lėktuvų ir meteorologijos stočių visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.