Stiprėjantis uraganas „Fiona“ juda į šiaurę Bermudų salų link

Uraganas „Fiona“, antradienį smogęs Terkso ir Kaikoso saloms ir palikęs po savęs griuvėsius Puerto Rike ir Dominikos Respublikoje, toliau lėtai ir niokojančiai veržiasi į šiaurę.

Uragano padariniai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Uragano padariniai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Uragano padariniai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Uragano padariniai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 1:49 PM

JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) trečiadienio rytą pranešė, kad audra sustiprėjo, o didžiausias jos nešamo vėjo greitis siekė 210 km per val., jai artėjant prie Bermudų salų.

NHC teigė, kad „Fiona“ buvo už 170 km į šiaurę nuo Terkso ir Kaikoso salų, o jos kategorija buvo padidinta iki ketvirtosios, antros pagal stiprumą pagal Saffiro-Simpsono skalę.

„Fionos“ bangos Bermudus turėtų pasiekti ketvirtadienio pradžioje. Bangavimas gali sukelti gyvybei pavojingas bangų mūšas ir jūros priekrantės sroves“, – teigiama naujausioje NHC rekomendacijoje.

Audrai siaučiant Karibų jūros regione žuvo mažiausiai penki žmonės – vienas Prancūzijos užjūrio valdoje Gvadelupoje ir po du Puerto Rike bei Dominikos Respublikoje.

„Uraganas „Fiona“ pasirodė esąs nenuspėjama audra“, – vienoje transliacijoje sakė Terkso ir Kaikoso salų gubernatoriaus pavaduotoja Anya Williams.

Ji teigė, kad Terkso ir Kaikoso salose apie aukas ar rimtus sužeidimus nepranešta, tačiau ji paragino gyventojus ir toliau slėptis.

Didžiajame Terke ir keliose kitose salyno salose nutrūko elektros energijos tiekimas, 165 žmonės buvo apgyvendinti prieglaudose, sakė ji ir pridūrė, kad Jungtinės Karalystės karališkasis karinis jūrų laivynas ir JAV pakrančių apsaugos tarnyba yra pasirengusios suteikti pagalbą.

Dominikos Respublikos prezidentas Luisas Abinaderas paskelbė tris rytines provincijas stichinės nelaimės zonomis: Altagrasiją, kurioje yra populiarusis Punta Kanos kurortas, Seibą ir Hato Majorą.

Valdžios institucijos antradienį pranešė, kad daugiau kaip 10 tūkst. žmonių buvo perkelti į „saugias zonas“, o apie 400 tūkst. žmonių neturi elektros.

Vietinės žiniasklaidos filmuotoje medžiagoje užfiksuota, kaip rytinės pakrantės Higvėjaus miesto gyventojai iki juosmens panirę į vandenį bando išgelbėti asmeninius daiktus.

„Jis (uraganas) praūžė dideliu greičiu“, – naujienų agentūrai AFP Punta Kanoje sakė Vicente Lopezas (Visentė Lopesas), apgailestaudamas dėl nukentėjusių rajono verslų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.