Kalifornijoje siaučiantys gaisrai kuria pavojingus debesis

 

Gaisrai Oregono valstijoje. <br>ZP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Gaisrai Oregono valstijoje. <br>ZP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2021, 10:20 AM

Tūkstančiai JAV ugniagesių Kalifornijoje kovoja su gaisrais, kurie pasidarė tokie dideli, kad kuria savo pačių mikroklimatą, ir valdžios institucijos pirmadienį perspėjo, kad situacija gali dar pablogėti.

Liepsnos tapo tokios didelės, kad suformavo debesis, galinčius sukelti žaibą ir stiprų vėją, o tai savo ruožtu gali dar sustiprinti gaisrus.

Maždaug 5400 ugniagesių stengėsi sustabdyti šį pragarą. Ugniagesiai atvyko į pagalbą net iš Floridos, kad padėtų sulaikyti gaisrą ir jo formuojamus vadinamuosius gaisro debesis.

„Rytoj gali būti sunki diena. Jei šie debesys pakils pakankamai aukštai, jie tikrai gali sukelti žaibą“, – perspėjo meteorologė Julija Ruthford, atsakinga už gaisrų kontrolę.

Nuo liepos vidurio Šiaurės Kalifornijos miškuose siautėjo gaisras „Dixie“, kuris yra klimato krizės, atnešusios didelius karščius bei sausras, dalis.

Gaisrai šioje valstijoje yra dažni, tačiau ši vasara ypač sunki. Šiemet liepsnos jau nusiaubė trigubai daugiau augmenijos nei tuo pat laikotarpiu 2020 metais, kurie laikomi didžiausių gaisrų metais Kalifornijos istorijoje.

Pirminio tyrimo duomenimis, „Dixie“ gaisras kilo po to, kai ant vienos iš tūkstančių elektros linijų, einančių per valstijos teritoriją, užkrito medis.

Elektros linija priklauso „Pacific Gas & Company“ (PG&E), privačiam operatoriui, kuris jau anksčiau yra buvęs pripažintas kaltu dėl gaisro, beveik sunaikinusio netoliese esantį Paradizo miestą ir nusinešusio 86 žmonių gyvybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.