Planas rudens savaitgaliui – 5 „lobiai“ netoli Vilniaus

2024 m. spalio 19 d. 20:31
Jeigu kada nors svajojote surasti lobį, tai jų visai netoli Vilniaus galite rasti išties labai daug. Tereikia pasirinkti, kuria kryptimi pasukti pirmiausia – keliauti į Šalčininkus, Širvintas, o galbūt atidžiau pasižvalgyti po Vilniaus rajoną.
Daugiau nuotraukų (6)
Poniškas gyvenimas mokslininko dvare
Nuotykių kelionę pradėkite nuo Šalčininkų. Jašiūnų dvaras – vienas iškiliausių Lietuvos dvarų, garsus savo istorija ir architektūra, pastatytas XIX a. pradžioje pagal garsaus architekto Karlo Šulco projektą klasicistiniu stiliumi.
Dvaro klestėjimas prasidėjo, kai jį įsigijo Ignacijus Balinskis, žinomas mokslininkas ir Vilniaus universiteto profesorius. Dvaras tapo kultūros centru, kuriame lankydavosi žymūs to meto intelektualai ir menininkai, tarp jų – poetas Julijus Slovackis.
Dabar čia galite apsilankyti ir jūs – pajusite ponišką dvaro gyvenimą bei pažinsite didingą Lietuvos dvarų kultūrą.
Paulavos Respublika – savi įstatymai ir net… kariuomenė
Kur toliau? Ogi, į Paulavą! Tai buvo unikalus feodalinės valstybės eksperimentas LDK teritorijoje, gyvavęs XVIII a. pabaigoje. Respubliką dabartiniame Šalčininkų rajone 1769 m. įkūrė kunigas Povilas Bžostovskis, kuris norėjo sukurti savarankišką ir nepriklausomą valstybę su liberaliu valdymu.
Paulavos Respublika turėjo savo įstatymus, administraciją ir kariuomenę. Joje Bžostovskis vykdė švietėjiškas reformas, panaikino baudžiavą ir skatino laisvą prekybą bei žemdirbystę. Gyventojams buvo suteikta daugiau teisių nei kituose feodaliniuose dvaruose. Tačiau Paulavos Respublika gyvavo tik iki 1794 m., kai per Abiejų Tautų Respublikos padalijimus ji buvo prijungta prie Rusijos imperijos.
Ką įdomaus čia galima nuveikti? Pasivaikščiokite po Respublikos griuvėsius ir prisilieskite prie unikalios istorijos. Pasak „Bitės“ naujos kartos tinklų direktoriaus M. Ropės, trečią šimtmetį skaičiuojantis Paulavos palikimas – vienas įspūdingiausių objektų. Beje, ir labai fotogeniškas – puiki vieta rudeninei fotosesijai!
Europos geografinis centras – net neįlipus į lėktuvą
Kur toliau veda lobių kelias? Į Vilniaus rajoną, kur įspūdingų vietų rasite ne vieną! Bet, ar kada teko džiūgauti kaimynui „Petrai, vakar buvau Europos geografiniame centre!“ Net nereikės lipti į lėktuvą, nes jis – Lietuvoje.
Europos geografinio centro ieškoma jau daugiau nei 200 metų. Astronomai, geografai, matematikai ir fizikai pateikia skirtingus skaičiavimus, dėl to Europos centrą žyminčių ženklų yra pastatyta Lenkijoje, Slovakijoje, Baltarusijoje, Vengrijoje, Estijoje. Tačiau 1989 m. Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto mokslininkai pranešė, kad pagal naujausius skaičiavimus tikrasis Europos centras yra Lietuvoje, 26 km į šiaurę nuo Vilniaus (Molėtų kryptimi), tarp Purnuškių ir Bernotų kaimų.
Faktui pažymėti 1997 m. ant kalvos, atitinkančios nustatytas koordinates, buvo užridentas 9 tonas sveriantis akmuo. Tai labai graži Lietuvą reprezentuojanti 912 ha teritorija, lankytojus traukianti nuostabiu kraštovaizdžiu ir unikaliu kultūriniu paveldu. Ąžuolynas, Marmuru grįsta pasaulio šalis žyminti aikštelė, Bernotų piliakalnis ir alkakalnis, Girijos ežeras...
Pasivaikščioti „Briedžių taku“ Širvintose
Ar kada žingsniavote briedžių taku? Šis lengvas pasivaikščiojimas bus išties labai smagus! „Briedžių takas“ įrengtas Širvintų tvenkinio pakrantėje. Čia sutiksite ne tik „tikrus“ briedžius, su jais pasilabinsite, bet ir mėgausitės itin gražiais vaizdais. Medines briedžių skulptūras kūrė geriausi Lietuvos medžio drožėjai.
Takas tinkamas tiek ramiam pasivaikščiojimui, tiek sportui, jis itin patinka vaikams. „Briedžių take“ įrengtos šviečiančios sūpynės, nuo kurių atsiveria nuostabūs Širvintų tvenkinio ir miesto centro vaizdai. Be to, takas įtrauktas į Lietuvos rekordų sąrašą – net 28 briedžių skulptūros puošia medžio skulptūrų parką. Turbūt paklausite, o kodėl briedžiai ir Širvintos? Briedžio drožiniai pasirinkti neatsitiktinai – tai Širvintų simbolis.
Jaunimo sodas – nuostabus parkas ir „Skaitanti mergaitė“
Visiškai nesvarbu, ar esate 12-os ar 75-erių jaunuolis, keliaukite į Jaunimo sodą! Šią vietą Širvintose pamilo daugelis. Tai ypatinga vieta, kurioje itin jauku būti ir galima prisirinkti daug laimės žingsniukų. Pasivaikščiosite, pasigrožėsite gamta, išgersite kavos ar arbatos.
Kiekvieną užsukusį pasitinka sodo puošmena – rotonda, išpuošta iškilaus poeto, dramaturgo, visuomenės veikėjo Justino Marcinkevičiaus žodžiais. Jaunimo sode žmonės mėgsta leisti laisvalaikį, čia organizuojami kultūriniai renginiai. 2024 m. atidengta skulptūra J. Marcinkevičiui atminti „Skaitanti mergaitė“. Skulptūra simbolizuoja jaunąją kartą, jauną Lietuvos valstybę – svajingą, atvirą pasauliui, ieškančią įkvėpimo bei išminties kūryboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.