Dirbkite arčiau gamtos: pataria, kaip susikurti patogią darbo vietą vasarai

Vasarai įpusėjus vis dažniau sukasi mintys apie atostogas: tingų ar aktyvų poilsį savoje ar svečioje šalyje, kuris leistų trumpam pamiršti rutiną ir papildyti energijos rezervus. Vis tik ne visiems pavyksta ar norisi atostogauti vasarą, tačiau tai tikrai nereiškia, kad neišdegs pasigrožėti žaliuojančia gamta ir šiltais orais – patogiai dirbti galima ne tik biure.

Vis tik ne visiems pavyksta ar norisi atostogauti vasarą, tačiau tai tikrai nereiškia, kad neišdegs pasigrožėti žaliuojančia gamta ir šiltais orais – patogiai dirbti galima ne tik biure.<br>„iStock“ nuotr.
Vis tik ne visiems pavyksta ar norisi atostogauti vasarą, tačiau tai tikrai nereiškia, kad neišdegs pasigrožėti žaliuojančia gamta ir šiltais orais – patogiai dirbti galima ne tik biure.<br>„iStock“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2024, 12:58 PM, atnaujinta Jul 31, 2024, 12:58 PM

Daugybė žmonių, kurių darbovietėse taikomas nuotolinio ar hibridinio darbo modelis, šiltuoju metų laiku niūrius biurus mielai iškeičia į darbą kitose vietose, neretai – arčiau gamtos. Vis tik toli ieškoti nebūtina – įsikurti vasarišką darbo vietą galima ir nuosavo buto ar namo balkone, terasoje, sode ar sodyboje.

„Sezono metu daug kas įsikuria ar atsinaujina poilsio zonas atviroje erdvėje, tačiau lygiai tą patį galima padaryti ir su darbo vietomis. Tiesa, šiuo atveju gali prireikti kiek kitokių baldų“, – sako prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertė Laura Aksomitaitė.

Susikurkite darbo vietą gamtoje

Pasak L.Aksomitaitės, pirmiausia reikia įsidėmėti, kad lauko baldai yra nuolatos veikiami saulės spinduliuotės, lietaus ir vėjo, todėl turi būti pagaminti patvarių ir įvairioms oro sąlygoms atsparių medžiagų.

„Norint itin kokybiškų ir ilgaamžių baldų, vertėtų rinktis gaminius iš metalo. Jie – sunkūs, tačiau ypatingai tvirti ir mažai veikiami išorės veiksnių. Tvirti yra ir klasikiniai mediniai lauko baldai, tačiau jie turi būti tinkamai apdirbti – antraip gali imti pūti ar skilti. Baldai iš plastiko yra labai lengvi, gana patvarūs ir lengvai prižiūrimi, tačiau veikiami UV spindulių gali netekti spalvos. Tuo tarpu iš natūralaus rotango pagaminti baldai yra ilgaamžiai ir atsparūs tiek lietui, tiek UV spinduliams, be to, yra labai lengvi, tad juos lengva nešioti, o tai šiuo atveju būtų labai pravartu“, – sako ekspertė.

Vis tik gali kilti klausimas – kokius baldus reiktų rinktis? Vienas universaliausių pasirinkimų – lauko gultas. Šis lauko baldas pasižymi daugiafunkciškumu – jis gali suteikti ne tik patogią sėdimą vietą darbui, bet ir gulimą vietą poilsiui ar deginimuisi. Tiesa, tokiu atveju reikia įsitikinti, kad gultas turėtų reguliuojamą atlošą, kuris daugeliu atveju gali atsilenkti iki galo ir padaryti gultą visiškai lygų. Ekspertė rekomenduoja rinktis praktišką sulankstomą gultą – šis yra kur kas mobilesnis ir kompaktiškesnis, tad sezonui pasibaigus bus lengva jį sandėliuoti.

Panašiais kriterijais reikėtų vadovautis ir renkantis lauko kėdes bei stalą – baldų komplektą, leisiantį tiksliausiai imituoti darbo vietą. L.Aksomitaitė pataria rinktis lengvesnius, sulankstomus baldus, kurie puikiai tiks ne tik balkone ar terasoje, bet ir darbo vietai gamtoje.

Sulankstomo tipo lauko kėdės gaminamos iš plastiko, metalo arba medžio, o daugelis modelių dažnai turi ir patogias pagalvėles. Brangesni sulankstomų kėdžių modeliai gali turėti ir reguliuojamą sėdimąją bei nugaros atramos dalį.

Keli akcentai – dar malonesniam darbui

Vis tik šių lauko baldų patogiam darbui nepakaks – būtina pagalvoti ir apie lauko skėtį, apsaugantį nuo kaitrių saulės spindulių ir kritulių. Renkantis lauko skėtį svarbu atsižvelgti į jo dydį – jei skėtis bus per mažas, šešėlis bus nepakankamas ir neapsaugos nuo saulės, o jei per didelis, gali užstoti apšvietimą ir užimti per daug vietos sode.

„Naudinga išsimatuoti stalo, kurį norite pridengti skėčiu, dydį, o tada prie gautų išmatavimų pridėti 60–70 cm iš kiekvienos pusės. Taip gausite apytikslį jums tinkančio skėčio diametrą, – patarimais dalijasi specialistė. – Taip pat rekomenduojame rinktis skėtį su kilnojamu stovu, kuris, nors ir yra sunkus, gali būti lengvai perkeliamas iš vienos vietos į kitą.“

Darbą lauke gali apkartinti ne tik gamtos išdaigos, bet ir įvairūs vabzdžiai, kurių zvimbimas ir įgėlimai teikia nemalonius pojūčius, o kartais tai net gali sukelti papildomų sveikatos problemų – pakilusią temperatūrą, patinimą, stiprią alerginę reakciją, nukasytoje vietoje gali atsirasti infekcija.

Norint apsisaugoti nuo uodų „Varlė.lt“ ekspertas Aivaras Saniukas pataria rinktis insekticidinę lempą, neretai dar vadinamą UV vabzdžių gaudykle, kurią galima naudoti tiek viduje, tiek lauke, daugiausiai tamsiuoju paros metu arba pavėsyje. Jos veikimo rezultatas – žuvę vabzdžiai. Taip nutinka lempos skleidžiamų ultravioletinių spindulių dėka, kurie vilioja uodus, muses ir kitus įkyrius vabzdžius. Vabzdžiai, priskridę prie lempos, yra paveikiami įelektrinto tinklelio.

Prekybos centro internete ekspertas teigia, kad insekticidinė lempa – absoliučiai saugi ir nekenkianti žmogui: „Šių įrenginių skleidžiama šviesa nesukelia jokių nepageidaujamų reakcijų, nes UV-A šviesos spinduliuotės dozė yra tokia, kuri žmogui nekelia jokio pavojaus, bet leidžia greitai ir efektyviai naikinti vabzdžius“.

Insekticidinė lempa gali tapti puikia alternatyva žmonėms, kurie negali nuo uodų apsisaugoti natūraliomis priemonėmis – pavyzdžiui, yra alergiški tam tikriems augalams, eteriniams aliejams arba tiesiog nemėgsta aitraus aromato. Taip pat tinka ir tiems, kuriems nepatinka specifinis purškiamų preparatų kvapas arba bijo juose esančių cheminių medžiagų.

Tiks ir darbostogoms

Minėtieji lauko baldai bei daiktai puikiai tiks ir tuo atveju, jei panorėsite visiškai pakeisti aplinką – padirbėti visiškai naujoje erdvėje ar gamtoje. Tai neretai daro žmonės, norintys darbą suderinti su pramogomis ir vykstantys darbostogų.

Per koronaviruso pandemiją stipriai išpopuliarėjęs darbo organizavimo formatas vasarą tampa itin aktualus. Galimybė dirbti kurortiniame mieste, kaime, miške ir net ant jūros ar ežero kranto bei kiek daugiau laiko praleisti su šeima, draugais ar vienumoje, išsaugant atostogų dienas – viliojantis pasirinkimas.

Kardinalus darbo aplinkos pakeitimas teikia įvairiapusę naudą. Darbostogų metu daugiau nei įprasta laiko skiriama pramogoms, ramybei ir laikui gamtoje, tad įsivyrauja darbo ir poilsio balansas. Be to, aplinkos pakeitimas gali pagerinti darbo rezultatus, suteikti motyvacijos, įkvėpimo ir naujų idėjų.

Vis tik keičiant aplinką reikia įvertinti visas aplinkybes – laikinąją darbo vietą, laiką, kurį planuojate praleisti ne namie ir inventorių, kurio gali prireikti. Kadangi darbostogų malonumais žmonės dažniausiai mėgaujasi gamtoje, tad susikurti vietą darbui tampa svarbiausia užduotimi – juk nesinori vietoj kėdės ir stalo naudoti atsitiktinių objektų.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.