Klaipėdiečiai jau juokauja apie pirmą sniegą: žemę užklojo sluoksnis ledukų

2024 m. spalio 15 d. 15:46
Lrytas.lt
Klaipėdiečiai antradienio popietę jau juokavo apie pirmą sniegą – žemę nubalino ledėkai. Visgi tai, patvirtino Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) tikrai kruša.
Daugiau nuotraukų (3)
„Pietinėje Klaipėdos miesto dalyje iškrito ledukai, kuriuos dalis žmonių galėjo palaikyti pirmuoju sniegu. Vis dėlto, tai buvo tik kruša. Tokie krituliai susiformavo šaltai oro masei judant iš šiaurės vakarų virš sąlyginai labai šiltos (12 – 15 laipsnių) Baltijos jūros.
Dėl to virš jūros užslinkęs oras tampa labai nestabiliu (didelis terminis kontrastas) ir formuojasi kamuoliniai lietaus debesys. Panašiai kaip vasarą. Vėliau vėjas juos atgena iki mūsų šalies.
Iš tokių debesų ne tik trumpai ir intensyviai palyja, bet ir siaurame ruože gali iškristi 0,5–1 cm kruša, o taip pat sugriaudėti perkūnija. Vis dėlto, pastarosios mūsų žaibų aptikimo sistema šiandien neužfiksavo“, – pranešė LHMT.
Tiesa, praėjusiais metais tokiu laiku pirmąjį sniegą lietuviai jau buvo matę. Jis iškrito labai anksti – spalio 8 dieną.
2022 m. pirmasis sniegas fiksuotas lapkričio 16 d. Remiantis daugiamečiais duomenimis, pirmasis sniegas Lietuvos teritorijoje iškrinta ne vienu metu.
Anksčiausiai jis pasirodo Šiaurės ir Rytų Lietuvoje (vidutiniškai spalio 26–30 d.), o vėliausiai – pajūrio ruože ir Kuršių nerijoje (vidutiniškai lapkričio 10–12 d.).
Visgi šiemet sniego dar tikrai nesulauksime – LHMT turi gerų žinių norintiems ramių, sausų ir saulėtų orų.
„Jau nuo trečiadienio, augant atmosferos slėgiui, būtent tokie orai ir įsivyraus. Bus galima pasimėgauti auksiniu rudeniu“, – pranešė specialistai.
krušapirmas sniegasOrai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.