Rugsėjį užfiksuoti dar nematyti šilumos rekordai: atskleidė miestus, pasižymėjusius orų anomalijomis

2024 m. spalio 1 d. 13:02
Lrytas.lt
Baigiantis kaip niekad šiltam ir rekordus gerinusiam devintajam metų mėnesiui, sinoptikai įvardija tikslius meteorologinius skaičius, kurie atsiskleidė per stebėjimų istoriją.
Daugiau nuotraukų (6)
„Šių metų rugsėjis antrus metus iš eilės tapo šilčiausiu rugsėju per visą instrumentinių stebėjimų istoriją Lietuvoje“, – pranešama oficialioje Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos feisbuko paskyroje Meteo.lt.
Kaip skelbia sinoptikai, rugsėjo mėnuo Lietuvoje buvo 4 laipsniais šiltesnis, trečdaliu sausesnis, o Saulės spindėjimo trukmė – trečdaliu didesnė, lyginant su daugiamete norma (1991–2020 m. rugsėjo mėn. vidurkiu).
„Vilniuje vidutinė mėnesio oro temperatūra siekė +17,4 °C (+4,8° anomalija), o Klaipėdoje +17,6 °C (+3,4° anomalija). Per praėjusį mėnesį Klaipėdoje buvo 28, o Vilniuje 29 dienos šiltesnės už daugiametę normą.
Šilčiausios dienos pasitaikė rugsėjo 3–5 d. Vidutiniškai šalčiausios buvo rugsėjo 29–30 d. Rugsėjo mėnuo Lietuvoje buvo gerokai sausesnis nei vidutiniškai (bendras šalies vidurkis siekia apie 64 % normos).
Kritulių kiekio skirtumai tarp Lietuvos vietovių siekė iki 4–5 kartų. Mažiausiai palijo pietvakariniuose ir dalyje šiaurės rytinių rajonų , o daugiausiai – šiaurės vakariniame šalies pakraštyje ir apie Panevėžį.
Vilniuje ir Klaipėdoje išmatuotas kritulių kiekis buvo mažesnis nei vidutiniškai, o skirtumas siekė apie 2 kartus: uostamiestyje iškrito 52,7 mm (tai atitinka 67 % mėnesio normos), o sostinėje (Trakų Vokėje) – 21,3 mm (37 % normos). Vilniaus oro uoste palijo truputį daugiau 32,1 mm (arba 56 %)“, – rašoma feisbuko paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.