Klimatologas pranešė, kada iškris pirmosios snaigės ir koks likęs lapkritis laukia

2022 m. lapkričio 12 d. 17:04
Doc. Gintautas Stankūnavičius, VU Hidrologijos ir klimatologijos katedra
Po labai šiltų ir mažai kaičių orų jau prognozuojamos žymios permainos, bet apie tai vėliau.
Daugiau nuotraukų (6)
Dėl didelių slėgio gradientų šiaurė–pietūs kryptimi (tarp gilios žemo slėgio depresijos (kurią lėmė pastovūs ir gilūs Atlanto ciklonai) virš Šiaurės Vakarų Europos, Šiaurės rytų Atlanto ir europinės Arkties dalies ir stabilios aukšto slėgio sistemos virš Pietų ir Vidurio Europos) susidarė stiprus pietvakarių–vakarų krypties oro srautas, pernešantis šiltą ir drėgną subtropikų orą nuo Atlanto link Baltijos regiono ir toliau į Eurazijos gilumą.
Ši anomali cirkuliacija lėmė dideles teigiamas oro temperatūros anomalijas nuo Britanijos iki Uralo ir, dalinai iki Rytų Sibiro. Lietuvoje dėl šios priežasties vidutinė paros oro temperatūra šią savaitę sudarė nuo +7 – +8 laipsnių rytiniame Lietuvos pakraštyje iki +10 – +11 laipsnių vakariniame.
Toks vidutinės temperatūros fonas yra labiau būdingas pirmai spalio mėnesio pusei. Taip pat, šią savaitę anomaliai šilta buvo ir JAV rytuose bei pietryčiuose. Dėl didelio masto oro pernašos nuo Meksikos įlankos link Didžiųjų ežerų rajono, nuo Alabamos pietuose iki Ohajo šiaurėje dienos maksimali oro temperatūra kilo virš +22 – +27 laipsnių, o nakties – virš +10 – +15 laipsnių.
Bet stiprėjant poliariniam anticiklonui virš Kanados ir JAV pietryčiuose praūžus turbūt paskutinei šį sezoną tropinei audrai (buvusiam uraganui) „Nicole“ orai beveik visoje JAV atšals iki žiemiškų (išskyrus patį pietinį ir pietrytinį regionus).
Pagal orus švento Martyno dieną (11.11) seniau prognozuodavo žiemos pradžią ar net visą žiemą, pavyzdžiui, „Martyns ant ledo, Kalėdos ant vandenio“, arba jeigu lapkričio 11 dieną būdavo giedra, tai prognozuodavo labai šaltą žiemą.
Ilgalaikiai liaudiški spėjimai neapsiribojo vien tik šv. Martyno diena, bet ir kitais orų požymiais lapkričio mėnesį. Pavyzdžiui, jeigu lapkritį sninga ir šąla, sausis bus gražus, arba jeigu lapkritį sniegas nakvoja, tikra žiema ateis po mėnesio ir kt.
Ne veltui čia kalba pasisuko apie sniegą – orui atšalus ateinančios savaitės antroje pusėje jau galime sulaukti pirmų snaigių, tačiau rimtesnis sniegas ir laikina sniego danga kol kas prognozuojama tik dar kitos savaitės (paskutinio mėnesio dešimtadienio) pradžioje.
Ir jokia čia anomalija – pirmas sniegas anksčiau pasirodydavo jau spalio pabaigoje ar lapkričio pradžioje. Šeštadienį Lietuva dar išliks šiltos oro masės įtakoje ir oro temperatūra iki pat vakaro daug kur laikysis aukščiau +10 , bus apsiniaukę, taip pat pūs stiprus vakarų krypties vėjas.
Rytoj stiprės aukšto slėgio sritis virš Skandinavijos, Lietuvoje slėgis kils, debesuotumas mažės, naktį iš sekmadienio į pirmadienį orai ims sparčiai vėsti. Pirmadienį Lietuva atsidurs stipraus anticiklono centre, todėl vyraus nedidelis (kai kur besikeičiantis debesuotumas), vietomis prasišvies saulė.
Vidutinė paros oro temperatūra tiek pirmadienį, tiek antradienį išliks teigiama, nors minimali naktį bus artima 0 laipsnių. Antradienį vakare ir trečiadienio naktį iš šiaurės pro Lietuvą praeis negilus slėnis, tačiau dėl silpno atmosferos fronto tik kai kur prognozuojami nedideli krituliai, vietomis rytiniuose rajonuose galima nedidelė šlapdriba.
Trečiadienį paskui šį slėnį į Baltijos regioną užslinks jau šaltesnis, poliarinis anticiklonas nuo šiaurinės Skandinavijos kalnų. Orai dar labiau atšals: naktimis minimali oro temperatūra kris iki +1 – -4 laipsnių, vietomis – iki -6 laipsnių, dienomis – apie 0 laipsnių, pajūryje – iki +1 – +3 laipsnių.
Stiprus poliarinis anticiklonas virš rytinės Baltijos regiono dalies turėtų išsilaikyti ir kitą savaitgalį, o orai atitinkamai šalti ir daugiausia be kritulių. Žymesnių oro permainų (stipresnio vėjo, kritulių, galbūt šlapdribos) galėtume laukti dar kitą savaitę (po 11.20).
Na, o kitas orų atšilimas prognozuojamas mėnesio pabaigoje, nors tokios trukmės prognozės dar nėra pakankamai patikimos. Ilgos trukmės orų prognozės rodo, kad aukštesnio slėgio laukas, labai tikėtina, virš šiaurinės ir rytinės Europos vyraus ir pirmoje gruodžio mėnesio pusėje, todėl prognozuojama artima normai ir šiek tiek žemesnė vidutinė oro temperatūra tam laikotarpiui bei nedidelis kritulių kiekis.
Oraipirmas sniegas^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.